Se, RBK-spillere som jubler for ligaseier!

RBK slo Sarpsborg 1–0 foran et glissent Lerkendal. Eirik Horneland kunne juble for sin første trepoenger som RBK-trener.

Jubel: RBK slo Sarpsborg 1–0 på Lerkendal. Her jubler spillerne for matchvinnermålet til Mike Jensen.   Foto: Terje Svaan

Saken oppdateres.

Rosenborg 1–0 Sarpsborg

LERKENDAL: To poeng. Ingen seire. Tabelljumbo.

Det var de brutale faktaene for Rosenborg før søndagens hjemmekamp mot Sarpsborg.

Men foran et glissent Lerkendal skulle det endelig snu for de sorthvite. RBK vant 1–0 etter scoring av Mike Jensen i 1. omgang.

Første seier: Eirik Horneland fikk hans første seier som RBK-trener i Eliteserien. Her gir treneren Gustav Valsvik en klem etter kampen.   Foto: Terje Svaan

Et sulteforet hjemmepublikum fikk endelig seieren de har ventet på. Og ikke minst: seieren RBK-trener Eirik Horneland har ventet på.

Det var ikke en glitrende forestilling av hjemmelaget, men et effektivt RBK dro i land en knapp ettmålsseier i en tett og jevn fotballkamp.

Overraskende lagoppstilling

Og i Hornelands første seier som RBK-trener mønstret han en startellever som sjokkerte mange.

Spisstalentet Erik Botheim, som scoret mot Rørvik i cupen, ble foretrukket foran begge stjernespissene Nicklas Bendtner og Alexander Søderlund.

På kantene hadde treneren funnet plass til siddisene Birger Meling og Yann-Erik de Lanlay. Førstnevnte er venstreback, men der fikk Gustav Valsvik muligheten i hans første kamp fra start i Eliteserien for RBK.

Megasjanse for gjestene

Den kreative lagoppstillingen ga ikke uttelling fra start, for det var Sarpsborg som skapte kampens første sjanse etter et kvarter. Og den var gigantisk.

Bortelaget rullet opp et nydelig angrep på venstreside til Jørgen Strand Larsen, før Sarpsborg-spissen fikk til en smart avslutning mot lengste hjørne. Det forsøket reddet RBK-keeper André Hansen, bare for å gi en farlig retur i feltet til Kristoffer Zachariassen på blank kasse. Utrolig nok klarte RBK å blokkere forsøket og hindre baklengs.

Benket: Nicklas Bendtner (fra venstre) og Samuel Adegbenro på benken til RBK.   Foto: Terje Svaan

På motsatt side skjedde det lite. RBK prøvde å finne den nykomponerte angrepstrioen i bakrom, men lyktes ikke i det hele tatt. Det var gjestene fra Østfold som var farligst og som var det klart beste laget på Lerkendal.

Et skuffet hjemmepublikum sukket fortvilet over det de så på banen. Lange utspill fra Hansen, planløse angrep og lavt tempo var det RBK hadde å komme med den første halvtimen.

Kapteinen tok ansvar

Men da alt så helt bekmørkt ut, klarte trønderne å finne veien til nettmaskene på deres første mulighet i kampen.

Venstreback Gustav Valsvik mottok ballen og la inn et lavt innlegg i boksen. Ballen snek seg gjennom hele feltet, helt til RBK-kaptein Mike Jensen på bakerste. Dansken la ballen til rette før han banket til, via keeperen og i mål.

Jubel: RBK-spillerne feirer 1–0-målet til Mike Jensen.  Foto: Terje Svaan

Målet var på ingen måte vakkert, men betydningen av den var enorm. Horneland knyttet hendene i været og jublet på sidelinja, i en blanding av lettelse og glede. De få som var til stede på Lerkendal feiret.

RBK-spillerne kunne smile inn til pause med 1–0. Var dette vendepunktet for Horneland?

Byttet ut Trondsen

I pausen tok Horneland av playmaker Anders Trondsen, som hadde pådratt seg gult kort i 1. omgang, til fordel for Marius Lundemo.

Og kun 10 minutter ut i omgangen gjorde RBK-treneren et nytt bytte. Erik Botheim ble tatt av, inn kom mer rutinerte Alexander Søderlund.

I starten av omgangen var det gjestene som presset RBK bakover, før hjemmelaget tok over kampen. Det ble skapt få sjanser, men trønderne var ikke langt unna å doble ledelsen i det 72. minutt.

Et skudd fra Mike Jensen førte til fullstendig kaos i boksen til Sarpsborg. Ballen spratt fram og tilbake i feltet etter en haug med skuddforsøk, klareringer, blokkeringer og headinger. Til slutt fikk gjestene ballen unna.

Sarpsborg fikk dermed deres største mulighet i 2. omgang. Et pent angrep på høyre ga Strand Larsen muligheten rett utenfor 16-meteren. Forsøket var verken hardt eller godt plassert og Hansen hadde god kontroll.

Resten av kampen skjedde det svært lite. RBK cruiset inn ledelsen hele veien inn til sesongens og Hornelands første seier i Eliteserien.

På forsiden nå