Snåsamannen: - Jeg har hjulpet RBK-spillere

Joralf Gjerstad tar med seg kona til Lerkendal i helgen for å se sitt favorittlag med Steffen Iversen i spissen.

OSLO 20100920. Healer Joralf Gjerstad "snåsamannen" lanserte mandag boka "Den gode kraften".Foto: Gorm Kallestad / Scanpix 

Saken oppdateres.

  • Se videointervjuet i vinduet ovenfor

«Snåsakallen» skal tale til den troende delen av RBK-supporterne i Tempe kirke før toppkampen mot Tromsø. Etterpå skal Joralf Gjerstad og kona Signe følge favoritten Steffen Iversen & co. fra VIP-tribunen på Lerkendal.

Snåsa: – Kommer Steffen og Rosenborg til å vippe Tromsø ned fra tabelltoppen?

– Jeg vet at det beste laget vinner. Og så ønsker jeg Rosenborg lykke til, sier Gjerstad med et ertende smil når Adresseavisen møter ham og kona Signe i Snåsa.

På rett vei

– Vi gleder oss stort til kampen. Vi har fulgt Rosenborg i årevis. Signe var den ivrigste i starten, hun bare måtte få med seg kampene. Laget har gitt oss mye glede, men det har da gitt oss en del sorg også, sier han.

Det er sogneprest Sveinung Tennfjord i «RBK-kirka» som har invitert ekteparet for å snakke til menigheten, og siden se kampen på Lerkendal.

Selv om Gjerstad ikke vil spå utfallet av kampen, har han en bestemt oppfatning av at ting er på gang i favorittklubben hans.

– Jeg tror at ting er i ferd med å snu for Rosenborg. De har vært nede i en bølgedal, men nå ser det ut som de er på vei tilbake, sier han.

Steffen er favoritten

På spørsmål om hvem som er favorittspilleren, får Signe litt problemer.

– Det har da vært så mange gode opp gjennom årene, det blir vanskelig å plukke ut noen spesielle, sier hun.

Joralf er kjapt frampå med luftbaronen fra Bodø. Personlig.

– Mini Jakobsen var god. Fredrik Winsnes var heller ikke så verst, sier han.

Men så kommer han på Steffen Iversen.

– Steffen Iversen er toppen. Han er en flott type, med enestående vilje. Faren hans var også en veldig dyktig spiller. De har gitt folk mye glede, sier han.

Over en god kopp kaffe blar Gjerstad seg gjennom bunken med RBK-bilder vi har tatt med oppover til Snåsa.

– Det her var trivelige bilder ja. Du blir vel sittende og se på disse lenge du nå, Signe, sier han spøkefullt til kona.

Så stopper han ved bildet av fjorårets toppscorer Rade Prica. I kortermet RBK-trøye nummer 9 vises hele den digre tatoveringen på svenskens høyre arm.

–Hvorfor har de dem? Det er bare tull med de der tatoveringene. De går jo ikke av, sier han.

«Snåsakallen» talentløs

Foruten fotball, er Gjerstad interessert i ski og skiskyting, og hjemme i stua på Snåsa står TV-en alltid på når det sendes sport. Selv har han ingen stor idrettskarriere å se tilbake på.

– Jeg var helt uten talent. Jeg var så talentløs at jeg det var bare så vidt jeg lyktes med å skaffe meg kvinnfolk. Men der lyktes jeg forresten bra, sier han og blunker til Signe.

Selv om manglende talent og få muligheter til å drive idrett i barndommen sto i veien for egen karriere, har han langt ifra nøyd seg med å være passiv tilskuer. Han hjalp Petter Northug da skikongen slet med luftveiene under Tour de Ski i 2009. Mange andre store idrettsprofiler har vært på besøk hjemme hos Gjerstad.

– Jeg har hjulpet mange. OL-deltagere har vært innom før de reiste til lekene, og det gledet meg stort da de etterpå vant. Men besøkene har skjedd i stillhet, sier han.

– Har du hjulpet Rosenborg-spillere også?

– Ja, det har jeg, smiler Snåsakallen.

På forsiden nå