Språket blir et våpen

LA MANGA: Skulle det begynne å koke på RBK-midtbanen i sommer, legger Alexander Tettey og Anthony Annan vekk engelsken. For å kunne kommunisere kjapt – og villede motstanderne.

Saken oppdateres.

«Obi a shwe finfin». Det er det ghanesiske språket twi, og betyr «defensiv midtbanespiller».

I de siste kampene har Anthony Annan og Alexander Tettey begge ligget i nettopp den rollen i Erik Hamréns nye 4-2-3-1-system. Nå tror duoen at nettopp twi kan bli en viktig faktor i midtbanekrigene som venter om en drøy måned.

– Vi snakker språket begge to, og det hender at det brukes under kamp. En del går på engelsk, men om vi skal få gitt beskjeder til hverandre kjapt, er det en fordel å legge om. Det kan bli et lite våpen , smiler Tettey, mens Annan nikker anerkjennende.

Viktig for begge

Som midtbanekollegaen er Tettey født i den ghanesiske hovedstaden Accra. Og at Tettey er oppvokst i Ghana var godt å støtte seg på for Annan da han kom til RBK i fjor sommer.

– Engelsken min er OK, men det var en kjempefordel at jeg kunne snakke twi også. Særlig for å forstå ting kjapt på trening , sier Annan, som også nevner twi-talende John Pelu i samme åndedrag som Tettey.

– Viktig for meg også, skyter Tettey inn, som føler seg både norsk og ghanesisk, og synes det er viktig å få snakket begge språkene i hverdagen.

– Det gjør det lettere for meg å holde kontakten med røttene mine, sier han.

– Sitter godt allerede

– I fjor var det plass til bare en av dere sentralt. Hvordan fungerer det med begge to, Tettey?

– Jeg synes det sitter godt allerede. Særlig mot Krylia lå vi begge godt i banen, kommuniserte bra og ga fra oss lite rom, sier han.

– Så får vi se hvordan treneren (Erik Hamrén) ønsker at laget skal spille i serien. Jeg fortsetter gjerne i denne formasjonen, mener Annan.

(Artikkel fortsetter)

Tvi-twi Anthony Annan (t.v.) og Alexander Tettey kan bli en slager på Rosenborgs midtbane den kommende sesongen. At de snakker et språk svært få andre fotballspillere !forstår er neppe en ulempe. (Foto: TERJE BENDIKSBY / Scanpix)

Tror på twi

Da Adresseavisen snakket med RBK-trener Hamrén i går, virket det ikke som at han hadde tenkt å gå tilbake til 4-4-2 med det aller første:

– De har fungert godt sammen på midtbanen til nå, og samarbeidet kommer til å utvikle seg. Og om ikke de to kan kommunisere, så kan vel ingen det. De kan jo lage et helvete for motstanderne gjennom å snakke sammen på twi, gliser han.

Det har Tettey og Annan også tenkt til å gjøre. Annan lover i hvert fall at RBK-publikummet vil se mer fra ham i år enn de gjorde i fjor høst.

– Jeg behøvde tid for å tilpasse meg, og denne vinteren har gjort godt. I mars håper jeg å kunne vise hvorfor klubben har brukt penger på meg, sier han, som tror RBK blir en gullkandidat i 2009:

– Ja. Men det blir mange tøffe kamper, og vi må være på topp hele tiden, sier han.

– Hvordan sammenligner du RBK i år med Stabæk i fjor?

– Ganske likt. Men vi mangler en Alanzinho, en som kan gjøre det helt uventede, svarer Annan.

At nettopp brassen er borte fra norsk fotball tror Tettey blir en fordel for RBK denne sesongen:

– Vi har beholdt alle. I kontrast til Stabæk, som har mistet Alanzinho og Pall Gunnarsson. Det ser bedre ut i år enn på samme tid i fjor, og jeg tror vi kan kjempe i toppen, sier han.

På forsiden nå