Straffedrama: Ranheim er i eliteserien!

Ranheim spiller i eliteserien neste sesong.

Saken oppdateres.

Ranheim - Sogndal 1–0, 1.1 sammenlagt. Ranheim vant etter straffekonkurranse.

Klokka er 20.38, lørdag 2. desember 2017. Det er straffedrama i idrettsparken. Ikke siden tidlig 1950-tall er Ranheim nærmere vår øverste serie.

Ranheim har scoret på samtlige fire straffer. Sogndal har misset på én. Michael Karlsen går fram. Slik han gjorde etter 86 minutter. Iskald. Jubelhaug. Ren og skjær eufori. Publikum stormer banen. For nå er Ranheim er i eliteserien i 2018!

Fullt fortjent, også, etter det som ble spill mot ett mål i samfulle 120 minutter.

Vi kommer tilbake til sjansebonanzaen mot Sogndal-målet, som både kunne og burde avgjort kampen langt tidigere.

Klar melding: Michael Karlsen har akkurat sørget for 1–0. Og lar Sogndal-keeper Mahias Dyngeland få høre det.  Foto: Christine Schefte

Karlsens store kveld

Men vi tar med ett øyeblikk til. Det mentalt viktigste øyeblikket i en Ranheim-kamp på lang, lang tid:

86 minutter spilt i fjæra. Ranheim har herjet med Sogndal kampen gjennom. Stanget og stanget. Skapt masse sjanser. Uten å treffe.

Så kan det ikke gjøres mer amerikansk. Ja, det er en klisjé. En ganske oppbrukt en, også. Men likevel. Vi tar det i kursiv:

Sogndals hjemvendte Tyskland-proff Even Hovland har styrt sine menn solid i forsvar så godt han kan kvelden gjennom. Parkert bussen. Men til slutt ryker det. Hovland river Mads Reginiussen overende i feltet, og hvem andre enn Michael Karlsen går fram... Karlsen, som prøvde seg på en «Panenka-variant» for Hødd i playoff for en stund tilbake - og ble den store syndebukken.

Karlsen gjør ikke det nå. Ikke i kveld. Han dunker ballen i mål. 1–0. Like langt. Ekstraomganger i idrettsparken.

Det er vanskelig fra pressetribunen å høre annet enn jubelen fra 1300 elleville Ranheim-supportere der og da. Så hva som ble meldt mellom Karlsen og Sogndal-keeper Mathias Dyngeland rett etter scoringen, det får vi ikke vite før senere i kveld. Kanskje aldri. Men at det lyste av lettelse - og glede - av Karlsen der og da... Det er det liten tvil om!

Og var det Hollywood-tilstander i det 86 minutter, ble det altså ikke mindre av dem da samme Karlsen steg fram. Som siste straffeskytter. Og var iskald!

Spill mot ett mål

Ja, det var Ranheim som måtte lørdag kveld - all den tid Sogndal hadde 1–0 å gå på. Og da spillerne takket av en fullsatt idrettspark lørdag kveld, etter å ha vunnet playoff-kampene sammenlagt, var det også som den spillmessig store vinneren.

For igjen: Ja - Ranheim måtte. Men samtidig: Ranheim innfridde. Virkelig.

For der Sogndal lå lavt, slo konsekvent langt i retning en kliss alene Martin Ramsland og red på resultat - som er lov - var det Ranheim som hadde ball. Det var Ranheim som kastet fram folk. Og det var Ranheim som skapte sjansene.

Smelte ballen i stolpen

* Som da Kim Ove Riksvold var nære ved å styre inn et fint Øyvind Storflor-innlegg etter åtte minutter.

* Som da midtstopper Daniel Kvande ladet børsa etter kvarteret, men hvor skuddet fra drøyt 20 meter strøk feil side av stolpen.

* Som da stopperkollega Christian Eggen Rismark headet rett over midtveis i omgangen, da Kjetil Wæhler hadde måttet gå av med skade - og Sogndal-forsvaret var shaky.

* Eller som rett etter pause, da nevnte Riksvolds gode avslutning ble blokkert. Og hvor høyreback Aslak Fonn Wittry traff stolpen to minutter senere. Da var det spilt 51 minutter, og Ranheim hadde momentum så det holdt.

* For ikke å snakke om etter rundt timen, hvor Eggen Rismark hadde sneket seg med i angrep nok en gang. Den gode stopperen kom til avslutning, men skjøt rett utefor fra 12–13 meter.

* Og, sånn bare for å understreke: Da Kristoffer Løkberg, en mann som sjelden scorer, fikk drømmetreff fra 20 meter, etter 68 minutter, klarte en Sogndal-spiller å komme såvidt nær ballen... Den gikk to cm utenfor.

* Var Løkbergs første mulighet et såkalt drømmetreff, var det ren uflaks at hans andre sjanse for kvelden ikke gikk inn. Med et snaut kvarter igjen å spille fikk «Løken» ballen på halvspretten, 16, 7 meter, rett foran mål. Klokkerein treff - via oversida av tverrliggeren og over.

* Tre minutter inn i 1. ekstraomgang kunne spiss Karlsen også doblet Ranheims ledelse, men skuddet etter en fin tverrvending gikk rett utenfor.

* Seks minutter før full tid var man nære ved igjen. To ganger. Først var Mads Reginiussen svært nære ved å nå et innlegg, før han sekunder senere steg til værs. Headingen denne gang ikke sterk nok, og Sogndal-keeper Dyngeland avverget.

Midt i 2. omgang måtte en ellers sjåvinistisk Ranheim-supporter medgi at jo, Sogndal forsvarte seg godt.

Supporteren har helt rett i det.

Samtidig var det også alt Sogndal var interessert i. Vi talte ett brukbart forsøk, da Eirik Schulzes skudd skled av foten hans tidlig i 1. omgang. Og ellers et par ok tilløp til målsjanser.

Bortsett fra det var det Ranheim. Bare Ranheim.

Hele veien til eliteserien!

På forsiden nå