U-svingen som gjorde osingen til «en åpenbaring»

Han skulle bli midtstopper. I stedet har Vegard Leikvoll Moberg banket inn mål i en ny rolle for Bodø/Glimt.

– ÅPENBARING: Vegard Leikvoll Moberg har herjet i ny rolle for opprykksklare Bodø/Glimt i år. Han beskrives som «en åpenbaring» av lokaljournalisten Freddy Toresen.Foto: Torbergsen, Mats / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Sogndal-trener Eirik Bakke ville gjøre den tidligere Åsane-kapteinen til midtstopper. I utgangspunktet hørtes ikke det så dumt ut – som midtbanemann i Åsane var han en duellvinner og en balanserende, «sittende» midtbanemann. Men Moberg fikk først hakeslepp.

– Poenget var at jeg akkurat hadde funnet meg kjæreste i Sogndal. Jeg ville bli der, og forsøkte å overbevise meg selv. «Midtstopper, det er kanskje ikke så dumt», sa jeg til meg selv. Men det var det. Innerst inne visste jeg det, sier 26-åringen.

Omskolert igjen

Derfor, da gamletreneren fra Åsane-tiden – Kjetil Knutsen – ringte og ville ha ham til Bodø/Glimt, kjente han suget etter å bli midtbanemann igjen. Han dro nordover før denne sesongen.

Men det var ikke slutt på overraskelsene:

– Jeg ble skeptisk igjen. Selv hadde jeg tenkt at ankerposisjonen sentralt på midtbanen ville passe meg godt. Kjetil ville gjøre meg til indreløper.

Glimt er et offensivt lag med mange fotrappe, tekniske spillere. Moberg er 190 centimeter høy og en tøff duellspiller. Men omskolering nummer to kan sies å ha endt lykkelig:

Bodø/Glimt vant 1. divisjon suverent og er klare for Eliteserien. Moberg spilte fast som indreløper og scoret åtte mål – hvilket gjorde ham til en av 1. divisjons mest målfarlige midtbanespillere.

– Hvis jeg bare skal svare helt kort, så har det gått helt strålende. Det er jo mye gøyere å være indreløper enn bare å skulle hindre motstanderne å score mål. Jeg burde hatt mange flere mål, faktisk. Det er skuffende at det ikke ble minst tosifret.

– En åpenbaring

Freddy Toresen er sportsleder i Avisa Nordland. Han følger Bodø/Glimt tett, og beskriver Moberg slik:

– Han har vært en åpenbaring. Han er en tøff duellspiller. Han har bidratt til å gi midtbanen en mye bedre sammensetning – Glimt har jo mange spillere med helt andre kvaliteter. Dessuten har han tilført garderoben mye, det er mange unge spillere i Glimt, sier Toresen.

Journalisten trekker frem Mobergs fysiske kapasitet.

– Han har slått til i en helt annen posisjon enn han var tiltenkt. Men han har løpskraft til å komme seg i boksen hele tiden – samtidig som han har gjort jobben defensivt. Dessuten har han tilført laget mye på dødball, sier Toresen.

Bergenseren Kjetil Knutsen hadde Moberg i sitt Åsane-lag, men fikk ikke fornyet kontrakt som Åsane-trener før denne sesongen. Han dro til Bodø for å bli assistenten til Aasmund Bjørkan. Knutsen var trygg på at Moberg kunne slå til som indreløper.

– Han ruver i boksen, og har stor kapasitet. Det gjør at han ofte kommer seg i motstandernes felt for å kunne avslutte. Dessuten har han gjort en god ryddejobb defensivt. Totalt sett har han vært veldig god for oss, mener Knutsen.

Moberg fikk en halv sesong i Sogndal. Han rakk ikke da å bevise at han hører hjemme i Eliteserien. Knutsen er sikker på at dokumentasjonen kommer i løpet av 2018-sesongen.

– Jeg klarer bare ikke å se at han ikke skal ta nivået i Eliteserien, sier Knutsen.

Moberg selv er noe mer sober.

– Det er målet. Jeg tror det er enklere som en del av et helt lag som rykker opp. Da jeg gikk til Sogndal, kom jeg rett fra ferien i Åsane – midt i sesongen. Jeg tror nok det skal gå bra denne gang.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå