Ulovlig nett-TV kobles til sjeikenes maktkamp: – Barnslig

Qatar går i strupen på Saudi-Arabia. Denne gangen handler det om TV-rettigheter.

Den ulovlige strømmetjenesten beoutQ viser Premier League-kamper i Saudi-Arabia. Her er Manchester City-trioen Sergio Agüero, Raheem Sterling og Bernardo Silva.   Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Saken oppdateres.

Ulovlig strømming av fotballkamper er et økende problem. Det gjelder for hele verden, Norge inkludert.

I Saudi-Arabia kobles det også til en bitter maktkamp.

Ifølge Financial Times varsler det Qatar-eide TV-selskapet beIN Media Group at de vil innlede en voldgiftssak mot Saudi-Arabia.

Avisen melder at Qatar samtidig klager Saudi-Arabia inn for Verdens handelsorganisasjon (WTO) for brudd på internasjonale handelsavtaler.

Grunn?

De mener at saudiarabiske myndigheter står bak web-kanalen beoutQ, som stjeler rettighetsbelagt innhold fra sportskanalen beIN Sports, eid av beIN Media Group.

Saudi-Arabia har flere ganger benektet at de har noe å gjøre med beoutQ.

– Barnslig utslag

Piratkanalens innhold er begrenset til Saudi-Arabia, men på hjemmesiden er det oppført som et samarbeid mellom selskap fra Cuba og Colombia.

BeoutQ begynte å strømme rettighetsbelagte sportsbegivenheter i 2017. Det var samme år som Saudi-Arabia gikk i spissen for en blokade av Qatar.

5 punkt om konflikten i Persiabukta:

1. I juni 2017 innførte nabolandene, med Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater i spissen, en blokade av Qatar. De anklaget Qatar for terrorfinansiering og fikk støtte av USA-president Donald Trump.

2. Qatar avviste dette, og eksperter peker på andre forhold som avgjørende. Saudi-Arabia er det desidert største landet i Persiabukta. At lille Qatar har tillat seg å ha en selvstendig utenrikspolitikk, har irritert.

3. Den arabiske våren i 2011 satte fyr på situasjonen. Qatar valgte å støtte Det muslimske brorskap i Egypt, en bevegelse Saudi-Arabia er livredde for.

4. Den Qatar-eide TV-kanalen Al-Jazeera spilte også en sentral rolle under den arabiske våren.

5. Senere har Qatar fått Trump til å snu, og eksperter mener at Qatar har klart seg godt gjennom krisen. Begge parter har brukt enorme summer på vestlige PR-byråer for å «vinne kampen om historien».

Siden er blant annet fotball-VM, Premier League og Formel 1 blitt vist til et stort publikum via kanalen.

Selv om Saudi-Arabia nekter for at de er innblandet i beoutQ, er det mange som kobler piratkanalens fremvekst til den fastlåste konflikten mellom nabosjeikene.

Blant dem er Kristian Coates Ulrichsen, Midtøsten-forsker ved Rice University i Texas, USA og forfatter av boken «Qatar and the Arab Spring».

– Det er enda et barnslig utslag av maktkampen, sier han til Aftenposten.

– Det er ganske klart at vi urettferdig blir brukt som en politisk fotball i en større, regional disputt, sier Sophie Jordan, juridisk sjef i beIN Media til Financial Times.

Konflikt under fotball-VM

Jordan argumenterer for at beoutQ rammer langt bredere enn bare beIN Sports.

Hun mener at utviklingen utfordrer en av idrettens aller viktigste inntektskilder. Inntekter fra TV-avtaler har stått helt sentralt i inntektseksplosjonen toppfotballen har opplevd.

– Med mindre hele sports-, underholdnings- og TV-industrien tar et oppgjør med dette, vil effekten bli ødeleggende og irreversibel, sier Jordan.

De siste månedene har flere maktpersoner i fotballen uttrykt bekymring.

Et eksempel kom under sommerens fotball-VM.

Da gikk Saudi-Arabias sportsminister til Twitter-angrep på Aleksander Ceferin, president i Det europeiske fotballforbundet (UEFA).

Grunnen var at Ceferin hadde gitt en uttalelse der det ble hevdet at Saudi-Arabia sto bak beoutQ.

BeIN mener at deres undersøkelser viser at beoutQ får signalene gjennom det statseide selskapet Arabsat i Saudi-Arabia. Selskapet har avvist dette.

Som nevnt har også Saudi-Arabias myndigheter nektet for å stå bak, men ifølge New York Times er de som har sett sendingene, også blitt servert nedsettende kommentarer mot medlemmer av Qatars politiske ledelse.

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) uttalte i sommer at de har hyret advokater for å komme til bunns i saken.

På forsiden nå