Viking-overgangen har tært på stortalentet: – Fysisk og psykisk tungt

Tord Johnsen Salte (19) hadde forventet mer spilletid - men skylder på seg selv.

Tord Johnsen Salte innrømmer at overgangen til seniorfotball har vært tøff. Men han tror det kommer seg etter hvert.  Foto: Nicholas Bergh

Saken oppdateres.

VASA: Tord Johnsen Salte (19) er kaptein på det norske G19-landslaget som drømmer om EM-gull. Når vi møter ham på spillerhotellet i Finland, er jærbuen blid og fornøyd.

Hjemme i Viking har imidlertid ikke alt gått etter planen.

I vinter kom Salte rett fra talentakademiet til Lyon - før han ble kastet ut i Vikings startellever i 1. divisjon. Utover våren har Salte fått mindre tillit fra Viking-trener Bjarne Berntsen.

– Jeg hadde forventet mer spilletid, men det er selvfølgelig min egen feil. Jeg har ikke prestert godt nok, sånn er det bare, sier Salte.

– Fysisk og psykisk tungt

I et åpenhjertig intervju med Aftenbladet i februar fortalte Johnsen Salte om utfordringene i Lyon. Han trives bedre sosialt i Viking.

Forskjellen er imidlertid betydelig fra fransk juniorfotball til norsk seniorfotball. Overgangen har vært vanskelig, forteller Salte.

– Det er ganske annerledes. Spill med ball er lettere i seniorfotball med Viking enn i Lyon, men det fysiske er den store forskjellen. Den delen er mye vanskeligere.

Tord Johnsen Salte er Norges kaptein. Her feirer han og de andre spillerne vinnermålet mot Finland.  Foto: NTB SCANPIX

Han forteller at denne våren har vært travel. Turer med landslaget og skoleeksamener har også tatt mye tid.

– Det har vært fysisk og psykisk tungt. Det pleier å ta et år å vende seg til det fysiske ved seniorfotballen. Vi trener mye hardere enn jeg gjorde tidligere. Jeg merker at når jeg kommer hjem, er det bare å ligge på sofaen og sove, sier Salte, før han legger til:

– Det er bare en liten tilpasning, jeg tror det kommer seg etter hvert.

Tilfeldig?

Selv etter den dramatiske seieren over Finland torsdag kveld, var Johnsen Salte rask med å nullstille seg. I pressesonen etterpå snakket han om hva han bør gjøre annerledes i neste kamp mot Italia. Trenerteamet på G19-landslaget beskriver ham som en lederskikkelse som sprer ro i gruppen.

Med andre ord: Tord Johnsen Salte er ikke typen som retter pekefingeren mot andre når det går galt.

Når vi går inn på temaet Vikings vårsesong, peker han imidlertid på en interessant statistikk: Viking slipper inn betydelig flere mål i gjennomsnitt når Salte ikke spiller.

Ni seriekamper uten Salte: 2 baklengs i snitt.

Seks seriekamper med Salte: 0,67 baklengs i snitt.

– Jeg føler når statistikken er såpass solid, kan det ikke være helt, helt tilfeldig. Men det kan jo alltid være tilfeldig, analyserer Salte.

– Samtidig vet jeg at jeg ikke har levert helt tipp-topp, fortsetter han.

  • Vil du bli bedre kjent med Salte og resten av Norges tropp i G19-EM? Da anbefaler vi denne EM-guiden.

Spiller i favorittposisjonen

I Viking har Salte blitt flyttet rundt på banen. Han har både spilt defensiv midtbanespiller og midtstopper. I høstsesongen får han trolig prøve seg som sideback.

I EM har Salte imidlertid fått spille i sin absolutte favorittposisjon: Midtstopper i en fembackslinje. Der er han selvskreven i Pål Arne «Paco» Johansens lag.

Nå håper Salte på mer defensiv trygghet i skjebnekampen mot Italia, som Norge trolig må vinne for å ta seg videre.

For målene har rent inn i G19-EM. Norge slapp først inn tre mål mot Portugal - da Salte var suspendert. Så var Salte i startoppstillingen da Norge vant 3–2 over Finland.

– Selvfølgelig er vi veldig opptatt av å heve nivået i neste kamp. Det er fokuset nå.

På forsiden nå