Én regel tvinger Brann til å vente med stjernesigneringen

BAK NYHETENE: Gilbert Koomson kan bli Brann-spiller i vinter. Men det kan ta tid.

FEIL PASS: Gilbert Koomson er fra Ghana. Det kompliserer den mulige overgangen til Brann, ettersom Brann allerede har åtte utlendinger i klubben.  Foto: Blom, Christian / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Akkurat nå befinner Rune Soltvedt og keepertrener Dan Riisnes seg i Tyskland for å blinke ut målvaktskandidater til Brann. Alt tyder på at Brann velger å hente en utenlandsk keeper.

Europa flommer over av keeperkandidater som lengter etter en posisjon som førstevalg, og Brann er kommet langt med å kartlegge markedet.

Det skaper ringvirkninger.

En NFF-regel sier at Brann kun kan melde opp ni utenlandske spillere i sin tropp til vårsesongen. Akkurat nå har klubben åtte utlendinger i stallen: Vito Wormgoor, Bismar Acosta, Amer Ordagic, Ludcinio Marengo, Taijo Teniste, Deyver Vega, Vidar Ari Jonsson og Gilli Rolantsson. Med en utenlandsk keeper på plass, er kvoten full med ni utlendinger.

Det får følger for Sogndals ghaneser Gilbert Koomson. Han skal selges fra Sogndal nå, og det pågår samtaler mellom Brann og Eirik Bakkes klubb.

Må ha en spiss

Men Koomson er ving, og selv om det på lengre sikt definitivt er nyttig for Brann å oppgradere vingene (Daniel Braatens skadefrekvens og alder sammenholdt med Kasper Skaanes’ ønske om å forlate Brann), er ikke ving det aller mest prekære for Brann.

Det nest viktigste, etter ny keeper, er nemlig å sikre Brann en spiss. Jakob Orlov er borte. Azar Karadas blir i høyden sett på som en superinnbytter. Da står Brann igjen med Torgeir Børven og Steffen Lie Skålevik som midtspissalternativer.

Ingen av dem har bevist for Lars Arne Nilsen at de fortjener ubegrenset tillit.

Brann må altså ha en spiss.

Azar Karadas blir i høyden sett på som en superinnbytter, skriver BT-kommentator Anders Pamer.  Foto: Wold, Ole Martin / NTB scanpix

To valg

Men hvis Brann slår til på januartilbudet på Gilbert Koomson, innsnevrer de selv spissjakten sin til å omhandle Norge - i tillegg til at de må selge en utlending i løpet av overgangsvinduet. Det er i beste fall kinkig.

For i Norge finnes det knapt spisser som kan leve opp til Lars Arne Nilsens krav: En midtangriper som scorer mål og som arbeider steinhardt for laget. Og om de finnes, har Brann verken råd til å kjøpe eller å lønne dem. Hvis man glemmer drømmesigneringen Alexander Søderlund, finnes ikke vedkommende.

Altså kan ikke Gilbert Koomson signeres akkurat nå.

Brann står tilbake med to valg: De kan finne en keeper hvis pass er prydet av riksløven, og de må aller helst selge en utenlandsk spiller faderlig fort. Akkurat nå ser det ut til at Branns sportssjef Rune Soltvedt arbeider hardt med det siste.

Skifter gjerne klubb

For signalene i markedet er at Gilli Rolantsson er til salgs. Veldig til salgs. Færøyingen er bare én i rekken Brann-spillere som ikke vil signere en ny avtale med klubben. Han skifter gjerne klubb. Altså har spiller og klubb felles interesser, det gjenstår bare at en annen klubb også fatter interesse for spilleren.

Det er muligens verre, men gjenstår å se. Uansett haster det å bli kvitt den raske vingen dersom Brann skal kunne sikre seg vinterens første varp i form av Gilbert Koomson - Sogndals klart beste spiller de siste sesongene.

I mellomtiden kan selvsagt en annen klubb kjøpe Koomson fra Sogndal. Molde har vært nevnt som en mulig neste destinasjon for vingen, og i fjor var ghaneseren nær ved å fullføre en overgang til amerikansk toppliga MLS og klubben Colorado Rapids.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå