Kampen om russisk OL-utestengelse blir tøffere og tøffere. Nå krever Helleland klart WADA-svar.

– Jeg har bedt om en grundig og åpen Russland-debatt, sier Linda Hofstad Helleland, visepresident i WADA.

IOC-president Thomas Bach og Russlands president Vladimir Putin er kjent for å ha et nært forhold. Linda Hofstad Helleland er visepresident i WADA.  Foto: AP og NTB scanpix

Saken oppdateres.

Kampen om Russland skal få delta eller utestenges fra vinterens OL i Pyongchang tilspisser seg.

Onsdag disket Den internasjonale olympiske komité (IOC) langrennsløperne Aleksandr Legkov og Jevgenij Belov fra Sotsji-OL i 2014. De er samtidig utestengt fra alle fremtidige OL.

Disiplinærkomiteen vil behandle saker mot flere russiske utøvere de kommende dagene.

Det betente spørsmålet er det store dramaet i internasjonal idrett, 100 dager før lekene starter i Sør-Korea.

Russlands president, Vladimir Putin uttalte i oktober at IOC er under et sterkt press fra amerikanske krefter for å utelukke russerne.

Samtidig skriver flere internasjonale medier om et sterkt, russisk press for å få delta.

IOC skal etter planen avgjøre spørsmålet om russisk deltagelse på styremøtet 5.–7. desember.

Alexandr Legkov feirer gullet på femmilen i Sotsji sammen med lagkameratene Maxim Vylegzjanin og Ilia Chernousov.  Foto: Phil Noble, Reuters

Vil ha alle kort på bordet

Den norske visepresidenten i Det internasjonale antidopingbyrået (WADA), Linda Hoftad Helleland krever nå at organisasjonen drøfter spørsmålet på en åpen måte under styremøtet i Seoul 18. november.

Det har hun gitt uttrykk for i en e-post til president Sir Craig Reedie og generalsekretær Olivier Niggli, skriver nettstedet insidethegames.biz.

Hun mener WADA må konkludere med hva den såkalte McLaren-rapporten skal bety for russisk OL-deltagelse.

Den slo i desember 2015 og juli 2016 fast at russerne hadde et omfattende, statsstøttet dopingprogram før og under Sotsji-lekene.

– Jeg har bedt om en grundig debatt om Russland-saken, som er åpen og hvor vi får alle kort på bordet, sier Helleland til Aftenposten.

Ifølge insidethegames mener flere i WADA-styret at organisasjonen og IOC har gjort for lite for å få avklaring i Russland-spørsmålet.

Helleland sier det er for tidlig å si hva konklusjonen må bli.

– Jeg vil forholde meg til de vedtakene som WADA gjør, men vi må få fremlagt alle fakta som er mulig å innhente slik at vi får en relevant diskusjon. Idrettene må sammen med myndighetene som er representert komme frem til en konklusjon vi kan stå inne for.

Richard McLaren laget rapporten om russisk doping som sjokkerte Idretts-Verden for snart to år siden.  Foto: Neil Hall, Reuters

Får ny Russland-rapport

I september krevde en rekke nasjonale antidopingbyråer, blant annet Antidoping Norge, at IOC skulle utestenge russerne. De anklaget den olympiske komiteen for ettergivenhet.

– Et lands idrettsledere- og organisasjoner bør ikke få delta i OL når de med viten og vilje bryter reglene og «raner» de rene utøverne. Dette er spesielt urettferdig all den tid utøvere straffes når de bryter reglene, het det i uttalelsen.

I fjorårets Rio-OL ble 111 russiske utøvere nektet start, mens 278 fikk delta. IOC lot det da være opp til de internasjonale særforbundene å bestemme i de ulike idrettene.

Avgjørelsen ble tatt bare to uker før lekene.

– For WADA er det nå viktig å se hvor langt det russiske antidopingbyrået er kommet. Vi får nå en rapport om hvordan testene blir utført, om det er uavhengighet og et nytt styre på plass, sier Helleland.

Klager til CAS

Elena Välbe, presidenten i det russiske skiforbundet, sa onsdag at hun hadde mottatt nyheten om utestengelsen av de to russiske løperne «med sjokk», ifølge nyhetsbyrået TASS.

Duoens tyske advokat, Christoff Wiescheman avviste på det sterkeste at de hadde jukset.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) utestengte i fjor seks russiske løpere, blant annet Legkov og Belov, fra VM i Lahti.

I slutten av september sa en dom i Idrettens Voldgiftsrett (CAS) at det ikke var grunnlag for å suspendere de russiske løperne på ubestemt tid.

Wiescheman meldte onsdag at IOC-avgjørelsen vil bli klaget inn til CAS.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå