Han har bare 25 prosent muskelstyrke og balansen er dårlig. Men han er en av verdens beste.

– Det var så mye lettere å gå på trening etter en dag i skogen, enn en dag på kontoret, sier Nils Erik Ulset, skogsarbeider – og norsk gullhåp i Paralympics.

Nils Erik Ulset er den eneste av de norske paralympics-håpene som satser på høydeopphold i oppkjøringen. 34-åringen fra Tingvoll jobber som skogsarbeider om sommeren for å få råd til toppidrettssatsing.   Foto: KURT B.M. HAUGLI

Saken oppdateres.

VAL SENALES: Rundt seg på alle kanter i Val Senales har Nils Erik Ulset folk som gjør en anstendig årslønn på å gå fort på ski.

Mannen som er norsk gullhåp under Paralympics i Pyeongchang, må jobbe ved siden av idretten for å holde liv i drømmene om suksess. I mars neste år skal han delta i både langrenn og skiskyting under lekene.

Men det er ingen selvfølgelighet at en mann med bare 25 prosents muskelstyrke i leggene, dårlig balanse, føtter som ikke lystrer ordre og fare for overtråkk i hvert trinn, drar på jobb som skogsarbeider.

– Det høres jo ut som et handicap som hverken passer til langrenn eller skogsarbeid, sier 34-åringen fra Tingvoll på Nordmøre og ler.

Rett fra skisporet til skogen

Norsk skihistorie er full av langrennshelter som jobbet i skogen og håvet inn medaljer, heder og ære i skiløypa på fritiden.

Nils Erik Ulset er den siste i denne gamle tradisjonen. Og han mener at det hjelper på med fysisk arbeid, når han først er nødt til å ha annet arbeid enn skigåing.

Nils Erik Ulset på breen i Val Senales.   Foto: KURT B.M. HAUGLI

– Jeg jobbet på kontor i Trondheim helt til for tre-fire år siden. Men så ble det ledig jobb i et lag med skogsarbeidere som rydder kraftlinjegater i hjemtraktene. Jeg slo til og har ikke angret. Det høres litt rart ut, men det var mye lettere å komme seg ut på trening etter en dag i skogen, enn en dag på kontoret, forteller han.

Første arbeidsdag etter at sesongen er over i mars, stiller Ulset på jobb med motorsag. Da jobber han hver dag til ut i juni. Når den tøffe jobben med å bygge seg opp til ny sesong starter går han ned til tre dager i uken.

Anbefalt av Bjørndalen

Når grunnlaget for gull i Pyeongchang virkelig skal legges, er han idrettsutøver på heltid. Derfor har han den siste uken vært på høydesamling med de norske langrennslandslagene i Val Senales. Han er den eneste fra handicaplandslaget som har valgt å kjøre et høydeopplegg foran Paralympics-sesongen.

Han følger rådet fra en mann som vet mer enn de fleste nordmenn om hvordan høydetrening fungerer.

– Like etter nyttår i år begynte Ole Einar Bjørndalen og jeg å prate litt om et opplegg inn mot Pyeongchang. Han var klar på at dersom jeg syntes det fungerte med høydetrening, så burde jeg gjøre det. Dermed spikret vi et opplegg for sesongen sammen.

Nils Erik Ulset går i disse dager runde på runde i løypene som er laget som et sinnrikt system med S-svinger på isbreen i grenseland mellom Italia og Østerrike.   Foto: KURT B.M. HAUGLI

Ny kunnskap hver dag

Han fikk muligheten til å være med på langrennslandslagenes tradisjonelle høydesamling i Val Senales i oktober. To økter om dagen. Nyttig skitrening på isbreen i 2800 meters høyde som ligger over hotellet hvor de norske løperne holder til, skal være nøkkelen til suksess.

– Jeg er blitt tatt vel imot og jeg lærer jo noe nytt hver eneste dag. Det er en av grunnene til at Ole Einar Bjørndalen har vært med så lenge. Du må være nysgjerrig og lærevillig hele tiden, sier Ulset som lenge var den eneste handicaputøveren blant skiskytterne.

Han har derfor mest vært med på samling sammen med Bjørndalen, Emil Hegle Svendsen og Bø-brødrene tidligere.

Sikter på fem medaljer

I Sør-Korea har han blinket seg ut fem øvelser. Det er sprint skiskyting, normaldistansen i skiskyting og jaktstarten. I tillegg håper han på plass på det norske stafettlaget i langrenn og så har han fryktelig lyst til å gå 20 kilometeren i langrenn.

Han har to gull fra tidligere i Paralympics. Sist det skjedde var i Vancouver for snart åtte år siden. I Sotsji for fire år siden tok han to sølv og en bronse.

Hans hovedtrener, den tidligere skiskytteren, Lars Berger mener han kan klare å ta gull.

– Han stiller opp i en klasse med mange sterke løpere, men har likevel gode muligheter til å gå helt til topps. Skal han lykkes må han ha klaff på skytebanen. Samtidig vet vi at han er en god skytter og sitter skuddene i blink, kan han være der, sier Berger.

På forsiden nå