Klæbo gikk på to smeller etter eventyrsesongen: - Jeg var ikke flink nok til å si nei

Det internasjonale gjennombruddet sist vinter tok på for skikometen fra Trondheim.

BEHOLDER TRENEREN: Johannes Høsflot Klæbo har fortsatt morfar Kåre Høsflot (til venstre) som sin personlige trener. Nå jobber morfar for å komme seg til OL i Peyongchang.Foto: MORTEN ANTONSEN

Saken oppdateres.

GRANÅSEN/VAL SENALES: Johannes Høsflot Klæbo (21) har beholdt morfaren som sin hovedtrener selv om han har havnet på landslaget.

– Det er Kåre som er treneren hans. Jeg er en samtalepartner, sier sprintlandslagstrener Arild Monsen til Adresseavisen.

Han prater om Kåre Høsflot, morfaren til vinterens komet i langrennssporten, Johannes Høsflot Klæbo. I sin første seniorsesong gikk 21-åringen inn til flere pallplasseringer i verdenscupen, i tillegg til å ta bronse på sprinten i VM.

Deltok på for mye

Nå forteller en ærlig Klæbo at han gikk på to smeller etter den eventyrlige sesongen.

– Kanskje trente jeg litt for hardt, mens jeg var med på litt for mye. Det er slike ting man bare må lære av. Jeg trodde at jeg hadde lært fra juni til august, men det hadde jeg ikke.

Den første smellen kom i juni, mens den andre fant sted etter Toppidrettsveka i august.

– Det viser bare at jeg tør å prøve, sier Byåsen-løperen til Adresseavisen.

Etter å ha fått sitt internasjonale gjennombrudd sist vinter, følte Klæbo seg sliten i mai.

Energityver

– Jeg brukte lang tid for å komme meg på pluss-siden igjen. Det gjorde jeg i juni, og da ble jeg veldig ivrig. Da er det lett at man blir med på alt, og at man ikke føler at ting koster energi. Det var vel det som skjedde.

Morfaren Kåre Høsflot har vært hans viktigste støttespiller gjennom hele karrieren. Sammen har de besluttet å droppe all høydetrening denne sesongen. Hovedårsaken er at de ikke vil ta risikoen i en OL-sesong.

SAMTALEPARTNER: Sprintlandslagssjef Arild Monsen fungerer som en samtalepartner for Kåre Høsflot og Johannes Høsflot Klæbo. Her er Monsen i Val Senales. Klæbo var ikke til stede under samlingen, ettersom han dropper all høydetrening.Foto: HÅVARD HAUGSETH JENSEN

– Vi har ingen erfaring med høydetrening. Det kan bli mye negativt, og derfor utsetter vi det litt. I år skal vi forsøke å utvikle kapasiteten, og det kan vi ikke gjøre i høyden. Vi skal også prøve å opprettholde, og helst utvikle, hurtigheten litt. Det er også noe vi helst ikke skal gjøre i høyden, forklarer Høsflot.

Han trekker frem såkalte energityver når han prater om de to smellene barnebarnet opplevde i sommer. Hvorvidt for store treningsdoser var en årsak, har ikke Høsflot noe klart svar på.

– Det som skjedde i august tror jeg ikke handlet om det. Det begynte å slå inn i hodet. Han følte seg sliten og det ble veldig mange ting å tenke på.

Arild Monsen forklarer de to smellene med at Klæbos kropp forsøkte å si ifra at «det var litt nok».

– Det har nok vært en nyttig lærepenge, mener sprintsjefen, som roser kommunikasjonen med Kåre Høsflot.

Morfar vil til OL

Fortsatt er det uavklart om morfaren vil være til stede i Sør-Korea under OL. Monsen gjør det klart at Kåre Høsflot ikke blir en del av det norske teamet. Han tror morfaren får bedre kontakt med Johannes ved å sitte hjemme, se løpene på TV og prate på telefon.

Johannes ønsker helst å ha morfar tilstede, og Kåre jobber for å finne en løsning. Et problem er å finne overnattingssted.

– Hva med å se OL på TV?

– Det ville ha vært for dumt, hvis det skulle gå bra der nede, sier Høsflot.

IMPONERT: - Han har en hurtighet på ski som jeg ikke tror vi har sett maken til, sier landslagstrener Eirik Myhr Nossum om Johannes Høsflot Klæbo.Foto: RICHARD SAGEN

Bortsett fra problemene i sommer, ser Klæbo ut til å være i rute før sesongstart. Ifølge landslagstrener Eirik Myhr Nossum, som tidligere var Petter Northugs personlige trener, er det ingen som per i dag slår rykket til Klæbo.

Nossum: - Ikke sett maken

– Han har en hurtighet på ski som jeg ikke tror vi har sett maken til.

– Er han bedre enn det Petter Northug var da han rykket fra konkurrentene i Sapporo-VM i 2007?

– Ja. Kanskje spesielt i klassisk har han nok et bedre rykk. Han er nok per nå klart best også i skøyting, mener Nossum.

For å lykkes optimalt i OL er Klæbos plan å droppe vinterens Tour de Ski. Om han skulle delta, vil han trolig kun fullføre de fire første etappene.

§
Vis debatt
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå