Krüger falt og lå halvminuttet bak. Så gjorde han det utrolige da han sikret seg OL-gull.

Det ble trippelt norsk på OLs første herrelangrenn.

Simen Hegstad Krüger vant sensasjonelt gull.  Foto: Martin Slottemo Lyngstad

Saken oppdateres.

PYEONGCHANG/OSLO: 30 kilometer med skibyttet var den første distansen for langrennsherrene i OL.

Og for en starte de norske herreløperne fikk på lekene.

Simen Hegstad Krüger (24) falt allerede etter få meter. Han lå 30 sekunder bak allerede etter noen få meter. Men på utrolig vis kjempet han seg tilbake til tetgruppen, rykket fra, og tok til slutt et overlegent OL-gull.

– Det føltes annerledes enn det har gjort noen annen gang når jeg har stått på ski. Jeg er tom for ord, sier Krüger til Eurosport.

– Det viser hvilken type Simen er. Han beholdt roen og jobbet seg gradvis oppover. Han er en glimrende fyr som ikke lar seg stresse. I dag får han beløonning for det. Jeg var kjempeglad da jeg så at han hadde heng på gruppen da de gikk ut på fristilsdelen, sier landslagstrener Tor-Arne Hetland.

For det var knapt til å tro, med starten til Krüger:

Simen Hegstad Krüger gjorde en enorm opphenting og sikret OL-gull på 30 kilometer med skibytte.   Foto: Martin Slottemo Lyngstad

– Jeg kom litt skjevt ut

Før løperne hadde kommet seg ut av stadion, faktisk bare etter et par hundre meter, klusset Simen Hegstad Krüger det til. Det var vanskelig å se nøyaktig hva som skjedde, men Krüger stupte til 10 i stil ned i snøen. Løperne bak han klarte ikke stoppe og det ble rett og slett et massefall.

Krüger brakk staven og lå plutselig et lite halvminutt bak ledelsen. Løpet virket å være ødelagt.

– Jeg trodde det skulle bli verdens verste dag med den starten. Jeg lå med brukket stav. Jeg kom litt skjevt ut, ler Krüger når han blir intervjuet av Eurosport.

Akkurat det må kunne kalles en av OLs største underdrivelser.

Her ligger Simen Hegstad Krüger og spreller, mens resten av feltet forsvinner.   Foto: KAI PFAFFENBACH / X00446

Feltet gikk fort

For kort tid ut på 30-kilometeren skrudde finnen Ivo Niskanen opp tempoet. Med seg fikk han tre nordmenn, Alex Harvey og Dario Cologna. Halvveis på klassiskdelen hadde de fått 10 sekunder ned til konkurrentene. Og det økte og økte frem til Niskanen fant ut at han var lei av å dra med seg resten av sekstetten. Da samlet det seg litt igjen, kunne Krüger likevel komme tilbake?

Da den klassiske delen var ferdig, var det 14 mann samlet i tet. Krüger lå da på 15. plass, 15 sekunder bak Klæbo som ledet. Kun få kilometer senere, var 16 mann samlet. Fire nordmenn lå da i tetgruppen. Det i seg selv, var en kjempeprestasjon. Men Krüger var ikke fornøyd med det.

– Jeg klarte å puste litt. Jeg måtte prøve å finne på noe før oppløpet. Da jeg fikk noen meter skjønte jeg at det var min mulighet til å bli olympisk mester. Da måtte jeg bare gå, sier Krüger.

For, med noen få kilometer igjen, rykket Krüger fra hele feltet. Andrew Musgrave prøvde desperat å holde følge, men hadde rett og slett ikke noen muligheter. Kanskje så det ut som om de andre norsk løperne lot han gå, men Krüger økte og økte og sikret til slutt OL-gull i sitt aller første OL-renn.

– Det er galskap, slår Alex Harvey fast til Eurosport.

Dermed tok han Norges første gull i lekene i Pyeongchang.

Trippelt norsk

Bak Krüger tok altså Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund det rolig en stund. Men da Krüger hadde fått halvminuttet bestemte de to andre nordmennene seg for å begynne å kjøre.

De hadde altså latt Krüger gå, før de satte opp farten selv.

De tre norske medaljørene jubler for trippelseier i målområdet.  Foto: Martin Slottemo Lyngstad / Schibsted

De klarte ikke hente inn Krüger, men Sundby sikret sølvet, Holund tok bronsen. Det ble trippelt norsk!

Johannes Høsflot Klæbo prøvde å gå som Petter Northug har gjort i mange år. Lenge lå han meget godt i feltet, men unggutten klarte ikke å holde følge hele veien inn. Han endte til slutt som nummer 10.

 
        
            (Foto: Rune Petter Ness)

  Foto: Rune Petter Ness

På forsiden nå