Norge må endre planene før VM

Snømangel i Seiser Alm hindrer de norske langrennsstjernene i å lade opp i kjente omgivelser.

TRADISJONSRIKT: Marit Bjørgen utenfor Norges faste hotell i Seiser Alm før VM i 2015. I år må den norske troppen finne et annet sted for å lade opp til mesterskapet.  Foto: NTB SCANPIX

Saken oppdateres.

FALUN: Det nydelige landskapet i Seiser Alm i Nord-Italia har i en årrekke huset norske skiløpere i forkant av internasjonale mesterskap.

I år blir det annerledes. Snømangel i langrennsparadiset fører til at den norske troppen er nødt til å flytte på seg.

Det bekrefter herrelandslagstrener Tor Arne Hetland til Adresseavisen.

SKIPARADIS: Petter Northug og Marit Bjørgen ladet opp i Seiser Alm før ski-VM i 2011. I år blir det annerledes.  Foto: NTB SCANPIX

Kun syv kilometer

– Seiser Alm har bare syv kilometer med løype, og det er litt flate forhold. Det som er lagt ut av løyper er helt prima, men vi kommer ikke til å ha noen precamp der i år, sier han.

Hetland er nå på plass i Falun, hvor det er i helgen er verdenscup.

LADET OPP I SEISER ALM: Også Bjørn Dæhlie benyttet Seiser Alm i oppkjøringen til mesterskap. Her før Nagano-OL i 1998.  Foto: NTB SCANPIX

Seiser Alm var blant annet stedet hvor Marit Bjørgen og Petter Northug ladet opp foran suksessmesterskapet i Holmenkollen i 2011. Også under Bjørn Dæhlie og Vegard Ulvangs glansdager på 1990-tallet ble Seiser Alm brukt i forberedelsene.

Skal trene i Engadin

Den opprinnelige planen var at norsk presse skulle møte de norske VM-deltagerne i Seiser Alm 14. februar, en drøy uke før VM i Lahti starter.

Nå er den norske landslagsledelsen i full gang med å finne en alternativ løsning. Engadin-området rundt St. Moritz, der Petter Northug oppholdt seg under sitt siste høydeopphold tidligere denne måneden, er mest aktuelt.

FLYTTER: Tor Arne Hetland og det norske landslaget vil trolig oppholde seg i Engdadin-området i Sveits foran VM i Lahti.  Foto: NTB SCANPIX

– Engadin har femti kilometer med kunstsnø. Det er gode forhold. De av guttene som skal til høyden kommer til å dra til Engadin/Livigno-området.

– Hva betyr det å måtte gå bort fra Seiser Alm?

– Det spiller liten rolle, for egentlig er det like fint overalt i Alpene. Det er jo sol og blå himmel, sier Hetland til Adresseavisen.

I tillegg til oppholdet i Alpene, som finner sted i etterkant av NM i neste uke, vil det norske herrelandslaget ha en parallell samling på Sjusjøen for de av løperne som ikke ønsker å lade opp i høyden.

Sverige flytter ikke

Sveriges landslagssjef Rikard Grip sier at det er uaktuelt for svenskene å droppe Seiser Alm før VM, til tross for at det er lite snø der.

– Det er ingen diskusjon rundt det. Vi har gjort en vurdering og det er mange verdier for oss med å dra dit. Det finnes skispor der, sier Grip til Adresseavisen.

Også Sverige har i en årrekke oppholdt seg i Seiser Alm før internasjonale mesterskap.

På forsiden nå