Northug drar til Sverige for å finne OL-formen

Petter Northug åpner for å sesongdebutere mot svenskene i Bruksvallarna før han møter norsk motstand på Beitostølen.

ENDRER OPPLEGGET: Petter Northug skal avslutte det siste høydeoppholdet før sesongstart tidligere enn foregående år. Han vil lade opp til sesongstarten i svenske Bruksvallarna. Foto: KIM NYGÅRD

Saken oppdateres.

TRONDHEIM: Skistjernen har en ambisjon om å være i bra form allerede fra sesongstarten. Derfor velger han svensk snø fremfor italiensk høyde i starten av november.

Onsdag kveld måtte Petter Northug tåle et 3-0-tap på fotballbanen mot Johannes Høsflot Klæbos Astor 2. Det vil uansett bli en parentes når sesongen skal oppsummeres neste vår.

Den kommende sesongen vil alt i realiteten handle om OL i Pyeongchang for Northug. Forrige OL i Sotsji for fire år siden ble en skuffelse. Også sist sesong ble en stor nedtur. Derfor har 31-åringen mye å revansjere i Sør-Korea. Antall medaljer i OL er det han kommer til å bli målt på.

POPULÆR: Flere hundre tilskuere og flere av de største riksmediene var på plass da Petter Northug spilte 6. divisjonskamp mot Johannes Høsflot Klæbos Astor 2. Til venstre Northugs manager Are Sørum Langås. Foto: KIM NYGÅRD

Mens han tidligere har vært selvskreven i den norske troppen, er Northug nå nødt til å overbevise landslagsledelsen for å kunne kvalifisere seg til mesterskapet. Derfor har han endret planen i forkant av sesongåpningen.

Trenger flere konkurranser

Sammenlignet med foregående år reiser Northug tidligere ned fra den siste høydesamlingen i Mellom-Europa før sesongstart. Flere uker i lavlandet skal gjøre ham rustet til å kjempe helt i toppen fra start, slik at han kan kvalifisere seg for det norske OL-laget.

Northug røper nå er at planen er å oppholde seg i Sverige i starten av november, nærmere bestemt i den svært så snøsikre skidestinasjonen Bruksvallarna i Jämtland. Det var her Northug i 2015 vant den svenske sesongåpningen iført skidress med svenske farger.

Strindheim-løperen åpner for å stille til start også i årets svenske sesongåpning. Den finner sted uka før den norske sesongstarten på Beitostølen og to uker før verdenscupåpningen i Kuusamo.

– Jeg vet jo selv at jeg trenger noen løp for å gå meg i form. Målet er å være bra solid fra midten av november, frem mot Tour de Ski og under Tour de Ski, sier Northug til Adresseavisen.

Høy puls i 90 minutter

Lørdag 11. november arrangeres Bruksvallsloppet, 15 kilometer fristil i intervallstart. Dagen etter er det Bruksvallssprinten, sprint i fristil. Begge de to konkurransene er såkalte FIS-renn.

– Det kan være aktuelt å gå ett løp der, slik jeg gjorde for to år siden, eller et testløp. Planen er å være i Bruksvallarna og trene litt i perioden i starten av november, når jeg er tilbake fra høyden, forklarer Northug.

Han har nå vært gjennom en periode med mange hardøkter. Sist uke deltok mannen med totalt 13 VM-gull og to OL-gull i Toppidrettsveka i Aure og Trondheim. Onsdag spilte han hele kampen da hans eget Mosvik gjestet Astorbanen og møtte Johannes Høsflot Klæbos Astor 2 i 6. divisjon.

– Det var en god treningsøkt for meg. Det er jo litt uvant for oss som ikke spiller så mye fotball. Jeg har spilt en del i vår. Det er god trening og høy puls gjennom 90 minutter. Det logges i boka det også, sier Northug.

AKTIV UKE: Sist helg deltok Petter Northug i Toppidrettsveka. Onsdag spilte han fotballkamp på Astorbanen. – Det er mye trening i kroppen. Man merker at det koster med konkurranser som i helga, når man ikke er vant til det, sier han. Foto: KIM NYGÅRD

Oppgjøret samlet flere hundre tilskuere i tillegg til flere av de største riksmediene. Astor 2 var sterkest og vant 3-0, blant annet etter en perlescoring av Klæbo fra 40 meter.

Knallmål fra Klæbo

– Det er mye trening i kroppen. Man merker at det koster med konkurranser som i helga, når man ikke er vant til det, sier Northug.

– Nå har det vært mange hardøkter i en periode, så nå er det mer tilbake til «basic», mengde og mange timer, fortsetter han.

Fjorårets komet i internasjonalt langrenn, Johannes Høsflot Klæbo, viste solide takter på Astorbanen.

BLE HENGENDE ETTER: Johannes Høsflot Klæbo (til venstre) og Astor 2 ble for sterke mot Petter Northug og Mosvik onsdag kveld. Klæbo sto for kampens høydepunkt da han scoret 2-0-målet fra rundt 40 meter. Astor 2 vant til slutt 3–0.Foto: KIM NYGÅRD

– Det var en artig scoring, det er ikke hverdagskost å score fra 40 meter. Jeg løftet blikket og så at keeperen sto litt langt ute. I 6. divisjon er alt lov, så da var det bare å prøve, smiler Klæbo.

Han føler at han har fått gjort bortimot alt han planla når det gjelder treningsarbeid frem mot OL-sesongen.

– Jeg ligger egentlig veldig bra an, har fått trent godt i hele sommer og fått gjort en bra jobb. Jeg føler at jeg er i rute, men det er nå det virkelig begynner. Det er nå det handler om å holde seg frisk og rask, sier 20-åringen fra Byåsen.

Hør den nyeste episoden av Adresseavisens podkast:

§
Vis debatt
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå