Reagerer på store forskjeller i premiepengene: – Føler det er en forskjell på hvor mye man er verdt som utøver

Blinkfestivalen har forskjeller i premiepengene for kvinner og menn.

Astrid Øyre Slind vant dameklassen i Blink Classic, men får ikke like mye i premiepenger som Martin Johnsrud Sundby (som vant herreklassen).  Foto: Anders Minge

Saken oppdateres.

SANDNES: I fjor fikk Blinkfestivalen kritikk for at de ikke hadde de samme premiepengene i dame- og herreklassen på langløpet fra Ålgård til Sandnes. I år har arrangøren oppjustert pengepremiene på damesiden, men ikke nok, mener Astrid Øyre Slind.

– Alle andre konkurranser har skjønt det. Det er bare her det er forskjell. I Sverige er det et massivt startfelt i dameklassen, da er det flere som stiller også. Der er premiepengene like. Jeg tror det er flere som føler at de kunne stilt hvis det var mer penger i spill. Så enkelt er det, sier Øyre Slind.

Flere norske medier har den siste tiden satt søkelyset på forskjeller i kvinne- og herreidretten. Under EM i fotball har debatten blusset opp. Her er noen av sakene om temaet:

– En utfordring

Premiepengene er i år fordelt slik: Herreklassen har en total premiepott på 190.000 kroner. Damene har 70.000 kroner. Et av argumentene i fjor, da fordelingen var henholdsvis 190.000 kroner og 50.000 kroner, var at det var få som stilte i dameklassen.

– Nå er det fire ganger så mange som går. Hvis argumentet var at det var for få i fjor, så bør de jo øke i år. Som dame selv, så er det litt vanskelig å kritisere det, da får man sånn syte-stempel med en gang. Men det er jo en konkret, stor forskjell, forklarte hun før starten på årets 60 kilometer lange løp.

Noe av det spesielle med årets løp er at damene og herrene startet samtidig. Herrene går på litt tyngre hjul på sine rulleski. Landslagssjef for herrelandslaget, Tor Arne Hetland, mener det byr på utfordringer for arrangørene.

– Det er bestandig en utfordring når man har herrer og damer på samme starten, at jentene ikke kommer frem i lyset på samme måte. De legger ned like mye innsats i sine prestasjoner. Arrangøren har funnet ut at det skal være sånn, da får vi bare forholde oss til det, sier Hetland.

Legger like mye i trening

I startområdet i Ålgård var det en folkefest. Der dukket også arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre opp. Han mener norsk idrett må lære seg å dyrke kvinnene i enda større grad.

– Damer på toppnivå i langrenn har vi jo sett at legger ned like mye tid og viser stort engasjement. Etter min mening skal de møtes med den samme interessen og seriøsiteten som de fortjener. Det er på vei oppover. Den utviklingen bør fortsette, sier han til Aftenposten.

Jonas Gahr Støre slo an en prat med Petter Northug før starten på langløpet i Blinkfestivalen.  Foto: Halvor Ekeland

Øyre Slind har i løpet av sin skikarriere stort sett vært en allroundløper, men nå er hun en del av langløpslaget Team United Bakeries. Som allroundløper var alltid pengepremiene like, men det er de altså ikke under langløpet i Blinkfestivalen.

– I allround er det likt, man får like mye respekt. Så stiller man spørsmål om hvorfor ikke flere damer går langløp. Når man møter sånne problemstillinger, er det kanskje ikke så rart at man heller går allround, mener hun.

– Det er mest at man føler det er en forskjell på hvor mye man er verdt som utøver. Man legger like mye i trening. Det er sikkert mye av det samme som damefotballen føler, de jobber hardt og kommer på et bra nivå, men får ikke respekt, legger hun til.

Jentene må ha forbilder

Øyre Slind legger samtidig til at det ikke er en slik skjevfordeling av premiepenger på de andre øvelsene under Blinkfestivalen.

I fjor ble festivalen klaget inn til likestillingsombudet etter skjevfordelingen i premiepenger. I år har man tatt grep. Det skal man fortsette med, forklarte sportssjef i Blinkfestivalen, Arne Idland, i går.

– Vi vil bygge opp kvinnenes langløp gradvis, og må ta det steg for steg. Målet er at det skal være likt fordelt premiepott mellom kvinner og menn på sikt, sa Idland.

– Hvorfor er det fremdeles såpass store forskjeller?

– Dette er fordi det i år er 14 påmeldte på seniorløpet for kvinner, mens det i herreklassen er mellom 70 og 80. I tillegg stiller flere eliteløpere i herreklassen, og over 2,5 timer blir sendt på NRK fra herrenes langløp. Ingenting fra kvinnenes løp blir vist på TV. Derfor blir fordelingen som den blir, forklarer Idland.

Øyre Slind syns den forklaringen er i tynneste laget.

– Jeg skjønner at det er et problem at det er få som går. Selv om toppnivået er høyt, så er det vanskeligere å få respekt for en topp tre-plassering enn for gutta. Det er jo listefyll som er problemet. Jeg syns det er feil at fokuset skal være på listefyll istedenfor elite, sier hun.

Jonas Gahr Støre mener det er viktig å bygge opp om de kvinnelige utøverne også. Den tidligere helseministeren er opptatt av at unge jenter må ha forbilder og profiler å se opp til.

– Da er disse jentene, Marit (Bjørgen), Astrid (Uhrenholdt Jakobsen) og Therese (Johaug) forbilder som får unge jenter til å engasjere seg, akkurat som de store herreløpene har engasjert de unge guttene, sier AP-lederen.

På forsiden nå