Svensk avis: FIS mente russisk skistjerne «høyst trolig jukset» - fikk likevel OL-ja

CAS skal ha bestemt seg.

Aleksandr Legkov kan få muligheten til å forsvare femmil-gullet fra 2014-OL.  Foto: REUTERS

Saken oppdateres.

I august ble det kjent at Therese Johaug går glipp av OL. Nå har en annen langrennsstjerne, russiske Aleksandr Legkov, fått vite sin skjebne.

Ifølge den svenske avisen Expressen har idrettens voldgiftsrett CAS bestemt at Legkov er utestengt frem til 31. oktober. Det innebærer at russeren kan stille i OL.

Overfor NRK bekrefter Legkovs advokat Christof Wieschemann at opplysningene stemmer, og at dommen blir offentliggjort fredag.

Ingen bevis mot Legkov

Bakgrunnen for saken er McLaren-rapporten, som avslørte utstrakt doping i russisk idrett under OL i 2014.

Det kom nemlig frem at Legkovs dopingprøver hadde blitt tuklet med. Det var imidlertid ingen bevis for at Legkov hadde gjort noe galt. Det internasjonale skiforbundet FIS hadde nemlig ikke en positiv dopingprøve å slå i bordet med.

Likevel valgte FIS å utestenge Legkov forrige sesong. Russeren mistet blant annet VM i Lahti, men anket saken helt til CAS.

Expressen hevder å ha fått tilgang på CAS-dommen, som skal være på 53 sider.

Hvis Legkov ikke har testet positivt, hvorfor ble han utestengt? Les mer om detaljene i saken her:

Løfshus: – Har ikke nok kunnskap

FIS skal ha argumentert for at det er «høyst trolig» at Legkov jukset. Legkov mente imidlertid at utestengelsen var urimelig, all den tid han ikke hadde avlagt en positiv dopingprøve.

CAS skal altså ha avstått fra å oppheve utestengelsen med umiddelbar virkning. I stedet er Legkov utestengt til 31. oktober. Det rammer uansett ikke Legkovs konkurransesesong stort.

Sist gang Legkov gikk i verdenscupen var i franske La Clusaz i desember. Da ble han nummer tre på fellestarten.

Norges landslagssjef Vidar Løfshus ønsker ikke å konkludere før dommen er offentliggjort.

– Vi kjenner ikke detaljene og har ikke kunnskap nok til å mene noe om det. Skal man ha nødvendig kunnskap må man lese hele dommen, og det er ikke gjort, sier Løfshus til Aftenposten.

OL kan fortsatt ryke

Legkov tok gull på femmila under Sotsji-OL, og har vært blant verdens beste skiløpere i en årrekke. Dersom Expressens opplysninger stemmer, er Legkov ett steg nærmere å kunne forsvare gullet i Pyeongchang i februar.

Det kan imidlertid fortsatt være skjær i sjøen for Legkov. Det er nemlig fortsatt ikke klart om Russland får lov til å delta under OL.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Kjetil Rekdal tar et kraftig oppgjør med norsk fotball:

§
Vis debatt
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå