Tidligere dopingekspert: – Dommen er uforståelig

I over 20 år ledet han arbeidet med norske dopingsaker. Nå frykter Lars-Eirik Frisvold at Therese Johaug er offer for internasjonal idrettspolitikk.

KRITISK: Tidligere leder i domsutvalget i Norges Idrettsforbund, Lars-Eirik Frisvold, reagerer på det han mener er en dom som strider med folks alminnelige rettsoppfatning.Foto: ERIK BIRKELAND

Saken oppdateres.

Den tidligere lederen i domsutvalget i Norges Idrettsforbund mener Johaug-dommen skader dopingarbeidet. Lars-Eirik Frisvold reagerer sterkt på at CAS (Court of Arbitration for Sport) utestenger den norske langrennsløperen i 18 måneder for brudd på dopingreglene.

– Jeg er svært opprørt, og ikke bare på vegne av Johaug og norsk skisport. Jeg mener denne dommen er til skade for hele dopingarbeidet i idretten. Jeg er redd for at dette ikke blir tatt på alvor etter denne straffeutmålingen, sier Molde-mannen, som var medlem og leder i domsutvalget i Norges Idrettsforbund i 22 år.

I strid med folks rettsoppfatning

Da Johaugs brudd på dopingreglene først ble kjent, mente Frisvold hun burde bli utestengt i tre-fire måneder. Han er sjokkert over at CAS nå lander på 18 måneder.

– Hele denne avgjørelsen er i strid med folks alminnelige rettsbevissthet. Hvis idrettens rettshåndhevelse kommer for langt unna den alminnelige oppfatning, er vi på ville veier. Og det er vi nå, sier Frisvold, som også har bakgrunn som advokat og dommer.

Han understreker at han hele tida har ment at Therese Johaug må få sin fortjente straff.

– Doping bekjempes gjennom gode kontroller og grundige analyser av prøvene. Reglene må sørge for at de skyldige blir dømt, så langt tror jeg alle er enige. Men så kommer vi til det som juristene kaller skyldkrav. Hvis man ikke bevisst eller uaktsomt har gjort noe galt, skal man ikke dømmes. Det bør bare sanksjoneres hvis en utøver bevisst bryter reglene, sier Frisvold.

Etterlyser nyanser i utmålinga

Han mener ikke at Therese Johaug skal frifinnes, fordi hun har utvist en form for uforsiktighet. Men Frisvold etterlyser nyansene i straffeutmålinga.

– Det er på det rene at det var en etikett med en dopingadvarsel på denne pakka med salve. Da skal regelverket være så strengt at utøveren får en straff, det skal selvfølgelig ikke holde å bare å skylde på legen. Men det må være forskjellig grad av skyld også i idretten, og der synes jeg denne dommen svikter. Forsettlig bruk av prestasjonsfremmende midler opp mot konkurranser burde straffes enda strengere enn i dag. Ubevisst bruk av medisin er noe helt annet, og her etterlyser jeg i tillegg forskjell på grov og simpel uaktsomhet, sier Frisvold, som ledet behandlinga av en rekke norske dopingsaker på 1990- og 2000-tallet.

– Regelverket må endres

Den tidligere lederen i domsutvalget mener hele det internasjonale regelverket for doping må endres.

– Hvis den såkalte WADA-koden er lagt til grunn for dommen til CAS, må hele regelverket korrigeres. Det kan ikke utvises en lavere form for uaktsomhet enn i dette tilfellet. Hun befant seg i utlandet og hadde åpenbart et behov for behandling. Hun henvendte seg til legen som var til stede for å ivareta utøverne. Johaugs framstilling og forklaring er trodd. Da er det utenfor alminnelig forståelse at hun blir utestengt i halvannet år.

– Hvorfor tror du hun blir straffet vesentlig strengere av CAS enn det norske domsutvalgets utestengelse på 13 måneder?

– Man kan spørre seg om hva som ligger bak, spesielt siden utøveren nå mister olympiske leker og dermed straffes dobbelt. For meg blir dette uforståelig og på grensen til hysterisk. Det er en dom som vanlige folk ikke kan forstå, og da er det naturlig å tro at dette også handler om politikk. Det kan være andre forhold og vurderinger enn selve dopingarbeidet som spiller inn, sier Lars-Eirik Frisvold, uten at han vil utdype antydningene nærmere.

PS: Therese Johaugs tidligere lagvenninne på landslaget, Kari Vikhagen Gjeitnes, ønsker ikke å kommentere dommen overfor Rbnett.

§
Vis debatt
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå