«Hun fikk vist hvorfor hun er blant klodens beste»

ANALYSE: Til tross for en elendig oppladning til Champions League-finalen, fikk Ada Stolsmo Hegerberg (21) vist hemmelighetene bak sin egen suksess, skriver Lars Tjærnås.

Ada Stolsmo Hegerberg hadde flere sjanser i finalen. Her er en av de store.  Foto: DARREN STAPLES / REUTERS / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Lyon-Paris St. Germain 0–0 (7–6 etter straffespark)

Hegerberg fikk oppladningen til finalen i Champions League ødelagt med oppkast og magesyke.

Likevel vant hun og Lyon sin andre strake Champions League-triumf etter en dramatisk straffesparkkonkurranse.

Hvis det er en hemmelighet bak Hegerbergs enorme suksess, så er den at hun har vanvittig mange kort å spille på. Noen spisser er hurtige bakromstrusler. Andre er store, sterke og gode til å ta imot ballen feilvendt.

Fotballskribent Lars Tjærnås.  Foto: Borgen Ørn E

Andre igjen er målsniker – spisser som dukker opp på rett sted til rett tid foran motstanders mål.

21-åringen fra Sunndalsøra er en stor og sterk spiss som er hurtig nok til å true bakrom, samtidig som hun er en målsnik.

Lyon-spillerne med Ada Stolsmo Hegerberg (til høyre) feiret den store triumfen sent torsdag kveld.  Foto: Darren Staples / X01095

Tilnærmet komplett

Ada Stolsmo Hegerberg er allerede en tilnærmet komplett spiller, og vi så tydelig i finalen mot Paris Saint-Germain hvordan motstanderen var oppmerksomme på hennes mange styrker.

Naturlig nok, for hun har plaget PSG gjentatte ganger i tidligere møter.

Lyon stilte med en småsyk Ada Stolsmo Hegerberg (nede til venstre) i Champions League-finalen.  Foto: DARREN STAPLES / REUTERS /NTB scanpix

Nesten hver gang hun enten har ballen eller de mistenker at den er på vei til henne, følges hun tett av en motstander, som i tillegg har en ekstra sikringsspiller bak seg.

Likevel skaper Hegerberg stadig problemer. Store problemer.

Oppdratt på en annen måte

En av detaljene som virkelig imponerer er måten hun frigjør seg fra jerngrepet motstanderne ønsker å holde henne i. Norske fotballspillere av begge kjønn er nesten uten unntak oppdratt til å spille mot soneforsvar, der en sjelden blir fulgt tett av bestemte motstandere.

Hegerberg har spilt fotball i land der de gjerne har en litt annen tilnærming og er vant til å måtte bevege seg lurere for å komme seg fri.

Det synes.

Lyon-trener Gerard Precheur tok Hegerberg av banen etter en time i Cardiff.  Foto: DARREN STAPLES / REUTERS / NTB scanpix

Etter bare syv minutter av finalen så vi et godt eksempel. Hun beveget seg rolig mot en midtbanespiller med ballen og inviterte til å bli spilt på feilvendt. Så bråsnudde hun, rykket motsatt vei og fikk plutselig to-tre-fem meters forsprang på en oppasseren.

Sånn spiller hun ofte. Hun lokker motstandere i feller, bruker effektivt de tomme rommene de forlater.

Måtte finne plan B

Men det var tydelig at oppladningen med oppkast og omgangssyke preget henne. Normalt er hun en tornado å møte i alle deler av spillet.

Nå var hun nærmere frisk bris og etter hvert litt mer statisk i spillet uten ballen. Det handlet om å gjøre det de beste også er dyktige til: ha en plan B.

Nå dreide det seg om å bruke krefter på det viktigste, å ha all energi til det som kunne dukke opp av målsjanser.

Og det var Hegerberg som hadde de fleste sjansene før hun måtte gå av banen. Den største ikke lenge etter pause: En gigantisk dobbeltsjanse med to avslutninger fra kort hold burde gitt scoring.

Så var hun nok tom for krefter.

Ja, hun har hatt bedre kvelder. Men Ada Stolsmo Hegerberg var fortsatt Lyons desidert største offensive trussel mot laget fra hovedstaden.

Aftenpodden Sport dro til fjells for å møte langrennsstjernene våre – for å snakke om barn, fotball, ferie og brunfarge. Blant annet:

På forsiden nå