«Kan Glimt snart hente TIL-spillere gratis?»

KOMMENTAR: Det brygger opp til skikkelig bråk mellom spillere og klubber i norsk fotball.

KRISETIDER: Kent-Are Antonsen og resten av spillerne i norsk fotball står foran det som kan bli en dramatisk konflikt med klubbene.   Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Saken oppdateres.

Se for deg at Bodø/Glimt vil hente Kent-Are Antonsen, TILs per i dag beste og viktigste profil. Normalt sett måtte de lagt inn bud, blitt enig med klubben og enig med spilleren før en avtale skulle være klar.

Nå kan alt dette være forandret. Som en følge av koronaepidemien har idretten i likhet med resten av samfunnet blitt rammet. Permitteringer av spillere, trenere og administrasjon kom for alvor for en drøy uke siden, og TIL var ikke noe unntak.

Arbeidstakere som permitteres kan ifølge loven normalt sett finne seg nytt arbeid på 14 dagers varsel, i stedet for tre måneder, som de fleste av oss har. Og slik må det også være for profesjonelle fotballspillere. Det mener i hvert fall spillerforeningen NISO.

Konsekvensen vil være at spillere, uansett gjenstående lengde på sin kontrakt, vil kunne finne seg en ny klubb, uten kompensasjon til klubben de forlater. Denne historien ble i flere dager fortalt på den måten, og møtt med forståelse fra en rekke norske klubber. I solidaritet skulle de ikke utnytte regelverket til å hente hverandres spillere. En slags «gentlemans agreement» eller overgangsgaranti.

Så kom klubbenes interesseorganisasjon, Norsk Toppfotball, på banen. Gjennom et leserinnlegg fra innleide advokater var det ingen tvil om at bildet skulle nyanseres kraftig. Spillerne løp også en risiko ved å bryte avtalen, hovedsakelig fordi det ikke var så enkelt på grunn av at dette handlet om en tidsbestemt avtale. Til syvende og sist kunne spillere som forlot klubben risikere erstatningskrav, varslet de nevnte advokatene.

Da hjalp det heller ikke at NISOs krav for å godta permitteringer, var at de samme reglene som gjelder for alle andre, også skulle gjelde for fotballspillere.

Vålerenga-kaptein Jonatan Tollås Nation reagerte. På Twitter kalte ha det «skremselsproganda», og anklaget klubbene for å svekke spillernes rettigheter. Og i utgangspunktet er det lett å være enig med ham. Opp mot store og sterke klubber er spillerne ofte den svake parten, og blir fort en kasteball blant langt større aktører.

Gjennom å legge inn dårlig skjulte trusler mot egne ansatte bygger slikt opp om enkeltes oppfatning om at profesjonell fotball er en ny versjon av slavehandelen. Klubbene ser selvsagt saken på en annen måte.

Her handler det om å sikre verdier og interesser for livet etter koronakrisen. De fleste hadde vel blitt overrasket hvis NTFs advokater argumenterte med noe som var i disfavør av klubbene. Tross alt er mange klubbers verdi bygget opp på verdien av sine beste spillere. Da tar det seg dårlig ut om de kan forsvinne uten å legge igjen en krone i overgangssum.

Store endringer når det gjelder spillernes bestemmelsesrett har skjedd før. Jean-Marc Bosman endret for alltid fotballen, da han i 1995 fikk medhold i at han kunne dra hvor som helst etter at kontrakten utløp – uten at den nye klubben måtte betale den gamle.

Få kan i dag se for seg en hverdag uten «bosmanspillere» som det heter på fotballspråket. Der det ble spådd kaos og konkurser som en følge av at klubber begynte å gi spillere lange og dyre avtaler, måtte alle uansett forholde seg til de nye reglene. På samme måte vil en permittert spillers muligheter måtte gjennom en langvarig og kostbar rettsprosess før et endelig svar foreligger.

Gjennom vinteren har Bodø/Glimt, som ellers er den eneste klubben i toppfotballen som så langt ikke har permittert noen, lagt inn bud på flere TIL-spillere. Onni Valakari, Marcus Holmgren Pedersen og Runar Espejord var alle aktuelle for Glimt – uten at noen av dem endte der. En viktig årsak til Glimt-nekten var, i hvert fall for Pedersen og Espejord, at de var lokale nordnorske gutter.

Onsdag 1. april er det to uker siden TIL permitterte spillerne sine. På dagen da aviser og andre har muligheten til å legge inn en morsomhet, ville ideen om at Glimt kunne hente hvem de ville fra TIL helt gratis gått i denne kategorien.

Svaret på spørsmålet om Glimt eller andre snart kan hente TIL-spillere uten å betale er per i dag tja. Og i hvert fall ikke noe å le av.

På forsiden nå