Dette gikk du glipp av i OL mens du sov

Ellevill dansk jubel etter dramatisk semifinale, Bolt fullførte trippelen og USAs basketballstjerner er ett hinder fra OL-gull.

De danske håndballspillerne og trenerne gikk av hengslene etter at de i natt sikret en plass i OL-finalen.  Foto: Marko Djurica, Reuters

Saken oppdateres.

Danmarks håndballherrer har sikret seg sin første OL-medalje etter å ha beseiret Polen 29-28 etter ekstraomganger i semifinalen. I finalen venter tittelforsvarer Frankrike.

Den dramatiske semifinalen gikk til ekstraomganger etter at det sto 25-25 etter ordinær tid. I tilleggstiden skaffet Danmark seg raskt et forsprang som skulle vise seg å holde til seier og finaleplass.

— Dette betyr veldig mye for oss

Det skulle riktig nok bli noen svært nervepirrende sekunder etter Karol Bieleckis redusering til 28-29. Men Mikkel Hansen og de andre danske stjernene kunne puste lettet ut over å ha nådd sin første OL-finale.

Hansen ble toppscorer for det danske laget og var svært viktig med sine ti scoringer, særlig ettersom Polens førstekeeper Piotr Wyszomirski hadde en redningsprosent på sterke 48. – Dette betyr veldig mye for oss, men hør nå her: Det er ikke ferdig ennå. Vi har en spennende kamp mot Frankrike på søndag, sa Hansen etter kampen.

Usain Bolt loset Jamaica til seier foran Japan og Canada på herrestafetten og fullførte dermed sin tredje olympiske gulltrippel fredag kveld.

Usain Bolt og Jamaica var nok en gang ustoppelige på sprintstafetten.  Foto: Reuters

– Der har du det. Jeg er den største, sa han selvsikkert på pressekonferansen etter løpet.

Så var han også majestetisk som aldri før da han vekslet omtrent likt med utfordrerne og regelrett freste ifra dem på oppløpssiden på olympiastadion i Rio de Janeiro.

Japan og Canadas ankermenn ble parkert fullstendig. Det samme med USA og de andre, og amerikanerne mistet bronsen da de ble disket for å ha vekslet utenfor det riktige området.

Historisk gull i slegge

Dilshod Nazarov kastet slegga 78,68 meter og skrev olympisk historie på olympiastadion i Rio de Janeiro. Gullet hans var Tadsjikistans første som selvstendig stat.

34-årige Nazarov – sølvmedaljør fra VM i fjor – imponerte med flere lange kast i løpet av finalen. I det femte forsøket landet slegga på 78,68, en lengde ingen var i nærheten av å matche.

Enorm glede da Dilshod Nazarov sikret Tadsjikistans første OL-gull.  Foto: Matt Slocum, AP

Sølvet gikk til hviterusseren Ivan Tsikhan med 77,79, mens Wojciech Nowicki fra Polen kastet seks centimeter kortere og fikk bronsemedaljen.

– Det er vanskelig å se for seg hvordan folk hjemme kommer til å reagere. Jeg har hundrevis, kanskje tusenvis av «likes» på Facebook-siden min, så jeg tror landet mitt sto bak meg i kveld, strålte vinneren.

Ekaterini Stefanidi sikret OL-gull i stav i en finale der den virusplagede titteforsvareren Jennifer Suhr ikke klarte å ta medalje.

Suhr er regjerende olympisk— og verdensmester, men amerikaneren klarte ikke å hevde seg helt i teten fredag. Med et bestehopp på 4,60 meter endte hun på 7.-plass.

Dermed åpnet gullkampen seg for andre stavhoppere, og det var Stefanidi som knep gullet i en tett duell med Sandi Morris fra USA. Begge gikk over 4,85 meter, men grekeren fikk gullet ettersom hun brukte færrest forsøk på høyden.

USA til finale

Anført av Golden State Warriors-spiller Klay Thompson vant USA 82-76 over Spania og tok seg til nok en OL-finale i basketball for menn. Der venter Serbia.

De seiersvante amerikanerne jakter sitt tredje strake OL-gull, og det store spørsmålet er nå om Serbia kan stikke kjepper i hjulene for dem. Serberne var nærmest å tukte USA i gruppespillet, der det ble en knepen 94-91-seier til titteholderen.

Klay Thompson (t.v) og Kevin Durant er én seier fra å sikre OL-gull med USA i basketball.  Foto: Charlie Neibergall, AP

Thompson satte 22 poeng da USA tok seg av Spania i OL-turneringen for fjerde gang på rad. I 2008 og 2012 kom tapet i finalen, slik at spanjolene kunne trøste seg med sølv, men i Rio de Janeiro risikerer de å ende uten medalje.

– Det betyr mye å være i finalen, å kunne vinne gull. Vi synes vi har en god sjanse, sa Kevin Durant, som noterte 14 poeng for USA.

Karoline Bjerkeli Grøvdal løp inn til en solid 7.-plass på 5000 meter i Rio-OL. Finalen ble vunnet av kenyaneren Vivian Jepkemoi Cheruiyot.

Cheruiyot tok sølv på samme distanse i London-OL, men fredag klatret hun til topps og endte Etiopias seiersrekke (tre strake gull) på 5000-meteren. Vinnertiden 14.26,17 var olympisk rekord.

Sølvmedaljen gikk til en annen kenyaner, Hellen Onsando Obiri, mens Almaz Ayana sørget for at Etiopia fikk med seg en medalje også i 2016. (©NTB)

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå