Sundby om frykten for Nord-Korea: – Du går ikke OL om det fyker missiler over hodet på deg

Langrennsstjernen følger godt med på situasjonen i OL-arrangørens naboland.

Martin Johnsrud Sundby leder an under herrelandslagets trening i løypene rundt Holmenkollen fredag formiddag.  Foto: Fredrik Varfjell, Bildbyrån

Saken oppdateres.

Det er bare fem måneder til verdenseliten i vinteridrettene samles i Pyeongchang i Sør-Korea. Den siste tiden har konflikten mellom nabolandet Nord-Korea og resten av verden, spesielt USA, tilspisset seg.

Det gjør flere av idrettsstjernene som skal delta i OL nervøse. Frankrike har gått så langt som å si at de vurderer å holde utøverne hjemme fra OL. Fredag innrømmet Martin Johnsrud Sundby at han tenker mye og følger med på situasjonen.

– Jeg klarer ikke å legge det bort like mye som andre sier at de gjør. Du går ikke OL om det fyker missiler over hodet på deg. Det er en dårlig situasjon. Det er ikke holdbart at Mr. Kim skal teste ut arsenalet sitt under OL, sier Sundby til Aftenposten.

Tar ikke med familien

Han sier at han er nødt til å stole på dem som tar beslutningene på landslaget, selv om han mener at ingen kan garantere at det er trygt. Men han er klar på at det aldri har vært aktuelt at familien hans tar turen bortover til Asia. Han har to barn sammen med kona Marieke.

– Det har aldri vært noe tema at de skal reise. Både på grunn av reisedistansen, men jeg har ikke lyst til å sende familien nedover til et såpass ustabilt område. Men utover det er jeg nødt til å ta en beslutning på hva jeg synes er trygt for meg selv, sier Sundby.

Også Sundbys lagkamerat Emil Iversen følger med på situasjonen i Nord-Korea.

– Dersom de begynner å skje noe der er det viktigere ting å tenke på enn OL. Skjer det noe skal vi ikke reise til OL, men slik det ser ut nå er det mest bjeffing. Nord-Korea har tidligere sagt at de ikke har noe imot at Sør-Korea skal arrangere OL, så jeg tror det vil gå greit. Men det er ikke like artig å lese hva de sier til hverandre når jeg våkner om morgenen, sier Iversen.

De norske langrennsgutta trente i kjente omgivelser torsdag.  Foto: Fredrik Varfjell, Bildbyrån

Torsdag skrev Adresseavisen at Norge har bare solgt 500 billetter til det som skal bli neste års store idrettsfest. Den internasjonale olympiske komité er bekymret, og bare 23 prosent av billettene er solgt.

– Det sier seg selv at folk skal være spesielt interessert for å reise dit. I alle fall slik det har eskalert i det siste tror jeg ikke at man skal regne med det store publikumsbesøket, sier Sundby

– Kjempenedtur

Så langt har bare 476 nordmenn sikret seg en plass til neste års vinterleker. Det kan bety at det blir svært glissent på tribunen i idretter som er store i Norden, men små på verdensbasis.

– Det er utrolig synd for de idrettene det går utover, og det ser ut som langrenn er en av dem som blir hardest rammet på det området. Det er en kjempenedtur å konkurrere for tomme tribuner, det gjør mye for stemningen, og det mentale arbeidet blir enda tøffere.

Emil Iversen har full forståelse for venner og familie som dropper å ta den lange turen til Sør-Korea, og heller venter med mesterskapstur til VM i Seefeld i Østerrike i 2019.

– Det er synd, for jeg håper på mest mulig liv ute i løypene, da er det ekstra kult å gå. Men jeg skal ta i likevel, medaljer er nok motivasjon, sier Iversen.

Idretter som langrenn og skiskyting er små på verdensbasis, så uansett hvordan den politiske situasjonen på Korea-halvøya er under OL er det ikke ventet fulle tribuner.

– For vår del er det kjedelig at det er i Korea. Vi drømmer om å konkurrere på et sted hvor idretten betyr noe, og da har vi ikke truffet det rettet steder i verden. Men OL er stort, og forhåpentligvis er det interesse for andre idretter, sier Sundby.

OL starter 9. februar neste år.

På forsiden nå