Carlsen vant overlegent - leder Norway Chess

Magnus Carlsen gikk opp i ledelsen av Norway Chess etter å ha slått russiske Alexander Grischuk i den tredje runden av turneringen torsdag.

Magnus Carlsen hadde ikke store problemer med å slå Alexander Grischuk i Norway Chess torsdag.

Magnus Carlsen hadde ikke store problemer med å slå Alexander Grischuk i Norway Chess torsdag. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Med seier har Carlsen fem poeng av seks mulige, og leder turneringen i Stavanger. Etter remis, med påfølgende seire i armageddon, i de to første rundene vant nordmannen omsider etter ordinært spill.

– Det var en morsom dag på jobben, i og med at jeg fikk angripe og uten særlig risiko. Det så bra ut veldig tidlig, praktisk sett, sa Carlsen til TV 2 etter at seieren var i boks.

Mot Grischuk spilte Magnus Carlsen godt, raskt og aggressivt, mens russeren i tillegg etter hvert kjempet en kamp mot klokka. I det 20. trekket mente sjakkcomputeren at nordmannen hadde en klar fordelaktig stilling og anslo mulighetene for norsk seier til 46 prosent. Grischuk var bare levnet to prosents sjanse.

Brukte tid

Mens den norske verdenseneren flyttet brikkene relativt kjapt, tok russeren seg god tid. Altfor god tid. Grischuk hadde før det 20. trekket kun 13 minutter igjen på klokka, mens Carlsen hadde over timen igjen.

Sju trekk senere mente computeren at sjansen for Carlsen-seier var 95 prosent. Til slutt rant tiden ut for Grischuk, og etter totalt 34 trekk og tre og en halv time innså han at slaget var tapt.

Knallform

Dermed står Grischuk, som i 2014 var oppe på tredjeplass på verdensrankingen, med kun ett poeng etter tre runder, mens Carlsen på sin side har fem poeng. Det gjør at nordmannen tar teten i turneringen han vant i 2016.

Nordmannen har vært i knallform i år. Han har vunnet alle turneringer han har deltatt i og er derfor favoritt i årets turnering i Stavanger. Carlsen har nå spilt 61 partier med klassisk sjakk på rad uten å tape.

Fredag er det fridag for spillerne, neste runde spilles lørdag. Da møter Magnus Carlsen russiske Shakhriyar Mamedyarov.

(©NTB)