Carlsens oppførsel får ekspert til å stusse: – Ser veldig rart ut

Verdensmesteren knuste erkerivalen – mens han hørte på musikk.

Her er Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura under Chess.com Speed Chess Championship-finalen.  Foto: Skjermdump, chess.com

Saken oppdateres.

MAGNUS CARLSEN-HIKARU NAKAMURA 18–9

For fire dager siden feiret Magnus Carlsen VM-gull i lynsjakk. Onsdag fulgte han opp med å vinne chess.com Speed Chess Championship – den mest prestisjetunge internetturneringen i verden.

I finalen knuste Carlsen erkerival Hikaru Nakamura i finalen – med sifrene 18–9. Dermed sikret Carlsen seg rundt 8.000 dollar (rundt 65.000 kroner) i premiepenger.

Duellen varte i over tre timer. Tre forskjellige tidskontroller ble tatt i bruk: Fem minutter pr. spiller, tre minutter pr. spiller og så ett minutt pr. spiller. Spillerne fikk også ekstra sekunder pr. trekk i alle partiene.

Et gjennomgående tema i løpet av kvelden ble Carlsens ærgjerrighet. «Dette er traumatiserende», sa kommentator Daniel Rensch på ett tidspunkt. Da hadde Nakamura akkurat rotet bort en fullstendig vunnet stilling - og tapt.

– Ser veldig nonchalant ut

Nakamura spilte kampen fra Johannesburg i Sør-Afrika, mens Carlsen spilte hjemmefra.

Dette var en annerledes Magnus Carlsen enn norske TV-seere er blitt vant til. Han hadde byttet ut den sponsordekorerte dressen med en Hull City-drakt.

Og innledningsvis var kontrasten til Nakamura åpenbar. I sendingen kunne man til enhver tid se webcam-bilder av de to spillerne.

Mens Nakamura rynket pannen og myste mot skjermen, satt Carlsen og svingte seg til musikken fra headsettet sitt.

Aftenpostens sjakkspaltist Atle Grønn bet seg merke i Carlsens oppførsel.

– Det ser veldig rart ut. Det ser veldig nonchalant ut, litt arrogant, sier Grønn.

Han understreker imidlertid at det neppe hadde noen som helst påvirkning på spillet.

– Hvis det hadde vært ulempe å spille med musikk, hadde han ikke gjort det. Han sitter på rommet alene og spiller i tre og en halv time. Kanskje det er en bra måte å konsentrere seg på. Jeg spiller ikke med musikk selv, men jeg vet mange gjør det, sier Grønn.

– Det er for nerdene

Carlsen vant en lignende turnering, også den i regi av chess.com, i fjor.

På veien til kveldens finale mot Nakamura slo Carlsen ut andre verdensklassespillere som Wesley So og Aleksandr Grisjtsjuk. Deltagerne i turneringen er en samling av det ypperste sjakkverden har å by på.

Grønn er imidlertid klar på at denne internetturneringen ikke er like viktig som lynsjakk-VM.

– Det er prestisje i sjakkmiljøet, men utenfor betyr det ikke så veldig mye. VM-tittelen i romjulen får plass i historiebøkene og blant allmennheten, men disse chess.com-matchene er for sjakknerdene.

I kveldens sending var det som regel rundt 30.000 seere inne samtidig.

Carlsen vender tilbake til et mer tradisjonelt format 13. januar. Da starter langsjakkturneringen Tata Steel Chess, som arrangeres i Wijk aan Zee, Nederland.

På forsiden nå