Ekspert tror sykdom påvirker Carlsens millionjakt: – Spilte nonchalant

Manager Espen Agdestein avdramatiserer situasjonen før avgjørende parti.

Magnus Carlsen har passet på å holde halsen varm de siste dagene.  Foto: Lennart Ootes, Grand Chess Tour

Saken oppdateres.

Magnus Carlsen er i disse dager i London, der den prestisjetunge Grand Chess Tour-serien blir avgjort.

Lørdag vant Carlsen over Storbritannias beste sjakkspiller Michael Adams. Dermed er han på skuddhold til å vinne London Chess Classic med to runder igjen.

Carlsen har passet på å holde halsen varm de siste rundene, og manager Espen Agdestein bekrefter at sjakkstjernen har vært syk.

– Han er litt småforkjølet, som man ofte er på denne tiden av året, sier Agdestein på telefon til Aftenposten fra London.

Han avdramatiserer imidlertid situasjonen.

– Han er ok. Det er ikke betydningsfullt for sjakken, tror jeg.

Spiller om millionsum

Det er store penger på spill i London.

Vinner Carlsen turneringen får han 75.000 dollar. I tillegg vinner han 100.000 dollar dersom han klarer å holde unna for Maxime Vachier-Lagrave i Grand Chess Tour-sammendraget. Dermed kan Carlsen altså bli 175.000 dollar (rundt 1,5 millioner kroner) rikere.

Carlsen startet turneringen med seks strake remiser. Da nordmannen tok en etterlengtet seier lørdag, var det i et berg-og-dalbane-parti mot Storbritannias beste sjakkspiller Michael Adams. Carlsen så først helt fortapt ut, før han klarte å snu partiet.

Også i det siste av de seks remispartiene, mot Hikaru Nakamura, var Carlsen på ett tidspunkt i alvorlig trøbbel. Etter seieren over Adams var verdensmesteren sterkt selvkritisk.

– Jeg er ikke fornøyd med spillet mitt i denne turneringen i det hele tatt. Det har vært fryktelig. Men jeg har kjempet bra og det ble jeg belønnet for i dag, sa Carlsen til den offisielle studiosendingen.

Aftenpostens sjakkspaltist Atle Grønn mener Carlsen spilte bedre i starten av turneringen, selv om 27-åringen da ikke klarte å avgjøre partiene til sin fordel. Grønn tror forkjølelsen kan ha spilt en viss rolle i de siste partiene.

– Særlig mot Adams spilte han tidvis ganske nonchalant. Jeg vil ikke si han spilte useriøst, men han kontrollerte ikke alltid variantene, sier Grønn, som legger til at Carlsen skjerpet seg i sluttspillet.

Har du lest dette intervjuet med TV-ekspert Torstein Bae?

– Rufsete

Mot Adams valgte Carlsen å flytte bonden til F4 i åpningstrekket. Det er uvant kost fra verdensmesteren, spesielt i langsjakk. Det hele utviklet seg til et kaotisk parti.

– Når han spiller rufsete, kan det også ha en effekt på motstanderen. Adams ble også usikker. Det er ikke sikkert det er dumt å spille sånn og gamble litt, analyserer Grønn.

Michael Adams hadde en gyllen mulighet til å beseire Magnus Carlsen lørdag, men måtte til slutt gi tapt.  Foto: Lennart Ootes, Grand Chess Tour

Før nest siste runde søndag er Carlsen et halvt poeng bak lederduoen Jan Nepomnjasjtsjij og Fabiano Caruana. Carlsen kan ta et klyv inn i tetstriden om han slår nettopp Nepomnjasjtsjij søndag.

Det er et prestisjeoppgjør av mange grunner. Nepomnjasjtsjij er en god venn av Carlsen. I tillegg er russeren den eneste spilleren i verdenseliten Carlsen aldri har slått.

– Det blir veldig spennende, sier Espen Agdestein.

Søndagens runde starter klokken 15 norsk tid.

På forsiden nå