Magnus Carlsen fikk se stjerneskuddet på nært hold: – Jeg ble forbløffet

Nå har verdensmesteren håndplukket kinesiske Ding Liren til duell i USA.

I disse dager måler Ding Liren og Magnus Carlsen krefter i USA.  Foto: ugra2017.fide.com/Lennart Ootes, Grand Chess Tour

Saken oppdateres.

I oktober fikk Magnus Carlsen en forespørsel fra Saint Louis Chess Club i USA. Nordmannen ble invitert til å spille en såkalt match, en duell mot en annen spiller over flere partier. Carlsen takket ja, og sendte en ønskeliste med en håndfull navn til arrangøren.

Blant motstanderne Carlsen håndplukket var den kinesiske gjennombruddsmannen Ding Liren (25). Og det er nettopp han som til slutt ble motstander.

Matchen startet lørdag, og Ding ga Carlsen god kamp. Carlsen vant ett av fire hurtigsjakkpartier, med tre remis. Søndag vant Carlsen tre av seks partier, noe som sikret nordmannen en komfortabel ledelse.

Carlsens valgte imidlertid ikke Ding for å få lett motstand, ifølge manager Espen Agdestein.

– Magnus var ute etter en utfordrende og god match. Han ville ha sterk motstand. Ding Liren har vært veldig god i det siste, forteller Agdestein til Aftenposten.

– Jeg ble forbløffet

Det er svært sjelden Carlsen spiller matcher - utenom VM-kampene der han har møtt Vishy Anand og Sergej Karjakin. Duellen mot Ding spilles i hurtigsjakk og lynsjakk.

Ding Liren har fått sitt store gjennombrudd i 2017. I mai vant han Moskva Grand Prix og i september nådde han finalen i FIDE World Cup, noe som sikret han en plass i neste års kandidatturnering. Dermed er Ding én av åtte spillere som fortsatt kan møte Carlsen til VM-kamp i 2018.

I forrige uke spilte han et oppsiktsvekkende parti mot Bai Jinshi i den kinesiske ligaen. «Var det årets parti?», undret nettstedet chess.com.

Ding har imidlertid vært lovende i mange år. Blant annet ble han med Carlsen på en treningsleir i Qatar i 2015. Det gjorde inntrykk på nordmannen.

– Jeg har trent med han før og jeg ble forbløffet, faktisk, over talentet hans, fortalte Carlsen etter første dag av duellen i USA, ifølge chess24.com.

– Jeg har ikke fått spille mange turneringspartier mot ham og jeg tenkte det ville være en utmerket måte å finne en ny utfordring, la han til.

Fikk du med deg denne store sjakksnakkisen?

Roste Dings «ekstreme» evne

Verdensmesteren forklarte også hvilke aspekter ved Ding Lirens spill han verdsetter.

– Han har en ekstrem evne til å regne. Han er veldig god på å vurdere dynamiske stillinger og har også god teknikk. Han har ikke mange svakheter og det er derfor han har 2780 i rating.

I sjakk brukes begrepet «teknikk» som regel om en spillers evne til å konvertere et solid overtak til seier.

Totalt skal Carlsen og Ding gjennom 30 partier i Saint Louis. Matchen spilles over fire dager, og avsluttes tirsdag.

På forsiden nå