Magnus Carlsen satte ny verdensrekord

Nordmannen herjer - og sprenger grenser - i USA.

Magnus Carlsen herjer i USA for tiden. Her fra en turnering i Belgia tidligere i år.  Foto: Lennart Ootes, Grand Chess Tour

Saken oppdateres.

Magnus Carlsen (26) fortsetter å være utilnærmelig i lynsjakk. I den pågående duellen med kinesiske Ding Liren (25), som går over fire dager, er Carlsen i ferd med å vinne i utklassingsstil

I løpet av lynsjakkpartiene mandag kveld skrev Carlsen dessuten historie. Han endte kvelden med en rating på 2974. Dermed satte Carlsen ny verdensrekord - med tre partier igjen å spille for dagen i USA.

Mandagen endte med Carlsen-seier i seks lynsjakkpartier. Kineseren vant ett parti, mens ett endte i remis.

Du kan se fortløpende oppdateringer over ratinglistene på 2700chess.com.

Den tidligere rekorden var det også Carlsen som satte. Han hadde en rating på 2964 under en lynsjakkturnering i Paris tidligere i år.

– Enda mer overlegen

Det er 93 poeng ned til nestemann på lynsjakklisten - russiske Sergej Karjakin. Dermed er Carlsen mer suveren i lynsjakk enn noen annen disiplin.

– Ting tyder på at styrkeforholdet er mer i Carlsens favør i lynsjakk. Han er enda mer overlegen i lynsjakk, forklarer Aftenpostens sjakkspaltist Atle Grønn.

Lynsjakk spilles med kort betenkningstid. Vanligvis får hver spiller rundt fem minutter til disposisjon pr. parti. Dette fører til større feilmargin. Det er en fordel for Carlsen, tror Grønn.

– Det er en stor forskjell mellom lynsjakk og langsjakk. I lynsjakk kan man vinne veldig mange partier. Selv om han spiller helt fantastisk i langsjakk, vil 60 prosent av partiene fort ende i remis. Det er derfor han får så mye høyere rating i lynsjakk.

Carlsen er også nummer én på rankinglistene i hurtigsjakk og langsjakk. Han er verdensmester i langsjakk, men får muligheten til å også sikre seg titlene i de to øvrige disiplinene under verdensmesterskapet i Saudi-Arabia i romjulen.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå