Ryktene har gått. Nå bekreftes det at Carlsen fikk russisk hjelp i VM.

Carlsens manager Espen Agdestein forteller at Daniil Dubov var med i teamet.

Espen Agdestein bekrefter at Daniil Dubov var med i Carlsens sekundantteam under langsjakk-VM. Carlsen antydet først at Dubov var med i teamet i et intervju med NRK-reporter Ole Rolfsrud. Her blir Carlsen intervjuet av Rolfsrud torsdag.  Foto: Lennart Ootes (http://wrbc2018.com)

Saken oppdateres.

I ellevte runde av hurtigsjakk-VM spilte Magnus Carlsen remis mot russiske Daniil Dubov (22). Så kom han med en kryptisk uttalelse.

– Det er veldig vanskelig å spille mot en som kjenner repertoaret ditt fullstendig, sa Carlsen til NRK.

Carlsens utspill satte fyr på spekulasjonene. For hvorfor kjenner Dubov så godt til Carlsens repertoar?

Var han med i Carlsens sekundantteam under langsjakk-VM i London?

– Ja, bekrefter Carlsens manager Espen Agdestein i en tekstmelding til Aftenposten.

Har versert rykter

Dermed avslørte altså Carlsen nok et medlem i sitt sekundantteam. Fra før av var det kjent at tyskeren Jan Gustafsson, franskmannen Laurent Fressinet, svenske Nils Grandelius og danske Peter Heine Nielsen var med i teamet.

Hovedsekundant Heine Nielsen var på plass i London, mens resten av teamet var i Thailand.

Dubov er rangert som nummer 40 i verden og er kjent for å være godt skolert i åpningsteori. Han tok dessuten bronse i lynsjakk-VM i 2016.

Russiske Daniil Dubov var med i Magnus Carlsens VM-team. Her er Dubov under VM i hurtigsjakk i St. Petersburg.  Foto: Lennart Ootes (http://wrbc2018.com)

Det har lenge versert rykter i sjakkmiljøet om at Dubov var med i Carlsen-teamet. Ifølge NRK skal Sergej Karjakin blant annet ha hatt mistanke om at Dubov og Carlsen samarbeidet. Carlsen-teamet har imidlertid holdt kortene tett til brystet – helt til nå.

I desember forklarte sjakkekspert Atle Grønn hvorfor det er så mye hemmelighold rundt VM-sekundantene.

– Under VM spilte Magnus Svesjnikov-varianten i siciliansk forsvar. Det var noe nytt. Hvis én i teamet er ekspert på Svesjnikov, er det klart man ikke vil røpe hvem det er underveis i VM. I tillegg sitter nok Magnus med en del åpninger han ikke fikk brukt i VM, sa Grønn.

På forsiden nå