Shann Ali er et av medlemmene på treningssenteret i Stockholm. Han er nøye med å vaske utstyret etter bruk. Shann Ali er et av medlemmene på treningssenteret i Stockholm. Han er nøye med å vaske utstyret etter bruk. Foto: Simon Rehnström

Alle treningssentre er stengt i Norge: Slik lykkes de i Sverige og Finland

Strenge regler gjør det mulig å holde treningssentrene åpne i Sverige og Finland. Norske treningskjeder mener myndighetene må se til nabolandene.

På et treningssenter i Stockholm er det full aktivitet. Shann Ali er i gang med sitt faste styrkeprogram.

– Jeg ser ikke en risiko ved å trene på treningssenter. Folk som trener er friske, sier Ali.

På veggene henger det klare instrukser, og rengjøringssprayen er aldri langt unna. Ali er nøye med å vaske vektstangen etter bruk. Han unngår også å dra på senteret mellom klokken 18 og 20. Da er det langt flere folk der.

– Det er verre å gå blant folk på byen, mener han.

I Sverige har treningssentrene vært åpne i over fem uker. I Norge vet man ennå ikke når de åpner igjen. Ali erkjenner at norske myndigheter ikke nødvendigvis tar feil med å vente.

– Jeg forstår at man er forsiktige i Norge. Det er bedre å være på den sikre siden.

Shann Ali er i gang med sitt faste styrkeprogram. Foto: Simon Rehnström

– Frustrerende

Sats har over 250 treningssentre i Norge, Danmark, Sverige og Finland. 26. mars åpnet kjeden sentrene i Sverige, nylig ble de også åpnet i Finland.

– Det vi har gjort, som også er relevant for Norge, er at vi har utarbeidet strenge regler for å opprettholde god hygiene og avstand, sier Wenche Evertsen, landssjef for Sats Norge.

I nabolandene har Sats fulgt strenge krav om renholdsrutiner, antall personer som kan trene samtidig, redusert gruppetreningskapasitet og avstandsregler.

Basert på erfaringene fra Sverige og Finland har Sats og de andre medlemssentrene i organisasjonen Virke Trening utarbeidet en klar bransjestandard.

– Det er klart at det er frustrerende at vi ikke kan åpne i Norge. Restriksjonene vi har hatt så langt har vært helt nødvendige, ansvarlige og riktige. Nå kan vi med erfaringen fra andre land åpne på en sikker og ansvarlig måte, sier Evertsen.

Wenche Evertsen er landssjef for Sats Norge. Foto: SATS
Vis fakta ↓
Foreslått bransjestandard for norske treningssentre:

Mener de norske reglene er ulogiske

Sats-sjefen får støtte fra Morten Hellevang i Evo Fitness. Han er ansvarlig for rundt 40 sentre i Norge. Treningskjeden har også flere sentre i Finland som har holdt åpent gjennom hele koronaperioden.

– Det har gått helt fint. Finland har veldig lave smittetall, sier Hellevang.

Totalt er det registrert rundt 5400 smittetilfeller i Finland. I Norge er tallet i overkant av 7900, ifølge Worldometers. Det er registrert 240 dødsfall i Finland og 214 i Norge.

– De første ukene etter utbruddet gikk besøkstallene umiddelbart ned i Finland med ca. 30 prosent. Nå er tallet omtrent der det var før krisen, forteller han.

I Finland er det blitt anmodet om å bruke hansker. Det kravet er foreløpig ikke en del av bransjestandarden som er blitt lagt frem for norske myndigheter. I Sveits, der Evo også har flere sentre, gjøres det klar til gjenåpning 9. mai.

Hellevang påpeker at de har respekt for de nasjonale smittevernreglene, men at det nå ikke henger på greip at sentrene ikke får lov til å åpne.

– Det er ikke bedre hygieneregler i parker og idrettsanlegg enn på et treningssenter med de nye reglene som er foreslått. Når du også kan servere alkohol til 50 personer i et bryllup, begynner dette å bli litt ulogisk, sier han.

På treningssenteret i Sverige er det plassert ut rikelig med rengjøringsvæske. Foto: Simon Rehnström

– Folkehelsen er utrolig viktig

Sats har måttet permittere 4000 ansatte i løpet av koronakrisen. De er klare til å gradvis tilbakekalle de ansatte når sentrene kan åpne igjen. Det samme er Evo, som har permittert 180 personlige trenere og 80 prosent av de øvrige ansatte.

– Det er ikke noe vi gleder oss mer til enn det, sier Evertsen.

I ulike treningsgrupper på Facebook er saken blitt heftig debattert den siste tiden. Mange mener det er på tide å åpne sentrene, mens andre hevder det er for tidlig.

Både Evertsen og Hellevang er samstemte om at det også er viktig for den generelle folkehelsen at sentrene åpner igjen.

– Nå er vi inne i den åttende uken med stengte sentre. Vi får tilbakemeldinger fra flere medlemmer at de opplever at det er vanskelig å holde seg i form og at dette påvirker dem mentalt, poengterer Evertsen.

– Man glemmer ofte at mange som trener på treningssenter, har det som eneste aktivitetsarena. Det store flertallet er blitt mer passive nå. Folkehelseperspektivet er utrolig viktig, sier Hellevang.

Det er et krav om å holde avstand på treningssentrene i Sverige. Foto: Simon Rehnström

Bent Høie: – Må gjenåpne gradvis

Torsdag 7. mai er det varslet en pressekonferanse for oppdatering av de nasjonale smitteverntiltakene. Helse- og omsorgsminister Bent Høie vil da legge frem en helhetlig plan for tiltakene fremover.

Vi har spurt Helsedepartementet om når og hva som må til for at treningssentrene skal kunne åpne igjen. De svarer ikke på spørsmål om de har sett på hvordan man har løst det i Sverige og Finland.

– For å beholde kontrollen over pandemien må vi gjenåpne samfunnet gradvis og kontrollert, sier Høie i en e-post.

I tråd med anbefalinger fra Verdens helseorganisasjon (WHO) vil det gjøres med 14. dagers mellomrom.

– Klarer vi sammen å holde smitten nede gjennom å være flink med å holde avstand, være hjemme hvis vi er syke og vaske hendene ofte og grundig, kan vi gradvis åpne opp mer. Går det bra å åpne ett område, blir det mulig å åpne det neste, forteller helseministeren.

– Det kommer til å bli en annerledes sommer og ikke alt kommer til å åpne helt som normalt. Når vi åpnet barnehagene og skolene, kom ikke barna tilbake til den barnehagen og skolen som ble stengt. Slik vil det også være for andre, legger han til.