Denne treningen hjelper gravide Mira: – Jeg føler kroppen min er på utlån

– Padling er en fantastisk måte å bevege seg på når man er gravid, sier Mira Verås Larsen.

Mira Verås Larsen digger å trene på vannet, og ekstra fint er det når hun er gravid.Foto: Mette Bugge

Saken oppdateres.

BÆRUM: Mira Verås Larsen venter sitt andre barn. I sjette måned får hun trening i kajakken.

OL-deltageren i London i 2012, som er gift med sportssjef Eirik Verås Larsen i Norges Padleforbund, er sjeleglad for at hun kan padle.

Etter at den nå fire år gamle sønnen Falk kom til verden, valgte mamma å satse videre på toppidretten. Selv om hun fikk fremgang og perset på flere distanser, kom hun ikke dit hun ville. 30-åringen la opp for et par år siden.

En fin høstdag på fjorden. Da benytter Mira Verås Larsen muligheten til å komme seg ut.Foto: Mette Bugge

Mira Verås Larsen

Født: 17. april 1987.

Klubb: Strand Kajakk Klubb i Bærum.

Sivilstand: Gift med Eirik Verås Larsen.

Bosatt: I Bærum

Meritter: 55 NM-gull, OL-deltager. Finaler i EM og VM, fjerdeplass fra verdenscupen.

Blir nesten som mitt gamle jeg

Hun padlet også den gangen, i månedene da hun ventet på å bli mor for første gang. Det hadde hun stor glede og nytte av. Selv om målet ikke er VM og OL nå, bare å være en vanlig mosjonist, nyter hun å sette seg i kajakken.

– Som snart tobarnsmor føler jeg at kroppen min er på utlån. Padling hjelper. Jeg er sliten, dette er uvant, og jeg er ufokusert. Når jeg setter meg i kajakken, føler jeg meg som meg selv igjen. Når jeg trener, slipper det taket, og det gjelder uansett om jeg padler eller går i skogen. Sykle er jeg ikke så glad i.

Det blir litt styrketrening også. Foto: Mette Bugge

Ble NM-grossist

Hun har vært på landslaget i flere år, og deltatt i ulike mesterskap. Nærmere 60 NM-gull ble det, og deltagelse i EM, VM og OL.

Det å få være flaggbærer under OL i London var ett av mange høydepunkt. Det skjedde 106 år etter at oldefaren tok OL-gull i linjegymnastikk under jubileumslekene i Athen 1906.

Selv om den aktive delen av karrièren er over, er hun stolt over det hun oppnådde, selv om det ikke ble noe toppresultat i det første og eneste OL.

Gir ikke slipp, stortrives i båt

Miras båt siger sakte ut på vannet, før padleårene får ordentlig tak. Denne sensommerdagen er det fortsatt varmt og godt.

– Padling er en egnet idrett for gravide. Jeg føler meg heldig som har den bakgrunnen. Padling er en fantastisk måte å bevege seg på når man er gravid. Det er mye bedre enn løping, for av det får jeg vondt i ryggen, og livmoren strammer seg. Det sluttet jeg med tidlig i svangerskapet.

På vannet går alt så mye lettere, synes Mira Verås LarsenFoto: Mette Bugge

Plagene forsvinner på vannet

Når mammaen til Falk padler, har hun ingen plager. Hun anbefaler på det sterkeste andre gravide å sette seg i båten, men det er selvsagt best hvis de har litt erfaring med padling fra før.

– I sykling kan man falle av og slå seg. Faller man ut av båten, ender man bare i vannet, ler hun.

– Hva er så bra med denne treningsformen?

– Du flytter ikke kroppsvekten på samme måte som man gjør under utførelse av løping, sykling og andre treningsformer. Dette er mykere for kroppen.

Verås Larsen fremhever også sykling som en egnet idrett, selv om hun ikke er så glad i det.

– Forrige gang padlet jeg frem til det var seks uker igjen av svangerskapet. Underveis svømte jeg. Det er viktig å være i bevegelse.

Er ikke vanskelig

Mira Verås Larsen forteller at det er kajakker for alle nivåer, og for dem som aldri har sittet i en racer, er det svært stødige farkoster.

Selv håper hun å padle ut august.

– Men jeg synes jo magen begynner å komme litt i veien, ler hun.

– Er det noe du savner fra årene på landslaget?

– Ja, veldig mye. Ikke minst det å konkurrere og jobbe med seg selv for å gjøre seg selv bedre. Jeg føler meg fortsatt «ung og lovende», men har innsett at jeg ikke er det lenger. Nå har jeg barn og full jobb ved siden, sier ex-utøveren, som arbeider med kjemiske analyser av jord, vann og bygningsmaterialer.

Eksperten: Bør prioritere dette

Professor Jorunn Sundgot-Borgen ved Norges idrettshøgskole applauderer det å finne treningsformer som passer for den enkelte når man er gravid.

– Miras utsagn om hva det betyr for henne å være i aktivitet og bare kjenne på gleden ved det, enten det er i kajakken eller i skog og mark, er en viktig melding til alle gravide og småbarnsmødre.

Sundgot-Borgen har i en årrekke jobbet med dette temaet, kvinner, idrett og graviditet.

– Ikke bare toppidrettsutøvere, men alle kvinner som venter barn bør prioritere dette, sier hun med store bokstaver.

Jorunn-Sundgot-Borgen har fulgt opp gravide toppidrettsutøvere gjennom mange år, og vet hva som fungerer også for dem som har gitt seg. Foto: Morten Holm/SCANPIX

– Det er til hjelp for deg gjennom svangerskapet, det er til hjelp underveis i selve fødselen og ikke minst i tiden etter fødselen. Det lille fosteret har godt av at mor er i aktivitet. Du får mer energi og opplever deg selv som sterkere fysisk. Trening hjelper også med tanke på vanlige svangerskapsplager og i det å komme tilbake til «deg selv» etter fødselen.

Padling egner seg

– Padling er en ypperlig aktivitet både underveis i svangerskapet og etter fødsel, fortsetter professoren.

– Som Mira sier så føler man seg hjemme og trygg i kajakken, også med stor mage. Det gjelder både de som har padlet mye, men det går fint an å være nybegynner og gravid også. Da må man bare ha en litt stødig kajakk. Det å padle gir en ypperlig treningseffekt på overkroppen, som jo får mye belastning både underveis og etter fødsel.

Sundgot Borgen legger til at det å få trent ryggen slik at den er sterk når vekten øker, og babyen etter hvert igjen skal løftes på, er veldig gunstig. Hun mener padling er en aktivitetsform der den gravide "kommet seg ut og vekk", og kan bevege seg uten å belaste ledd som for noen oppleves som mer ustabile og vonde under graviditeten.

– Det å komme seg ut også etter fødsel anbefales på det varmeste. Det gjør godt for både kropp, sjel og andre familiemedlemmer.

§
Vis debatt
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå