Går treningen utover parforholdet? Slik får du det til å funke.

Åse Gullsmedmoen (58) og Vidar Georg Ydse (57) elsker hverandre og aktivetene de gjør sammen. Ifølge samlivsterapeut Frode Thuen, er dette en god oppskrift på et langt og godt samliv.

TRENER SAMMEN: Åse Gullsmedmoen og Vidar Georg Ydse trener mye sammen. Det mener de er viktig for et godt parforhold. – Takket være at vi gjør så mange aktiviteter sammen, så får vi også mye tid sammen, sier de. Her er de ved Sukkvann Idrettspark, en kort oppvarmingstur fra hjemmet deres på Søm i Kristiansand.Foto: Reidar Kollstad

Saken oppdateres.

Åse Gullsmedmoen og Vidar Georg Ydse løper oppover turstien. Begge trener hver dag, og ofte gjør de det sammen.

– Takket være at vi gjør så mange aktiviteter sammen, så får vi også mye tid sammen. Det tror jeg er kjempeviktig i et forhold. På denne måten blir vi veldig godt kjent, sier Gullsmedmoen.

Hun har pendlerbolig på Evje på grunn av jobben, mens Ydse er bosatt i Kristiansand. Likevel tror de at de tilbringer minst like mye tid sammen som par som bor under samme tak syv dager i uka.

De reiser blant annet land og strand rundt for å delta på ulike aktiviteter.

– Når vi har vært på tur sammen, kan vi snakke om det i 14 dager etterpå. For eksempel da vi hadde syklet Birkebeinerrittet, kunne vi diskutere tider, passeringer underveis, selve turen og campinghytten vi overnattet i. For oss betyr det veldig mye å ha trening og aktivitet som samme lidenskap, det binder oss sammen, sier Gullsmedmoen og Ydse.

LYKKELIGE: Åse Gullsmedmoen og Vidar Georg Ydse har funnet nøkkelen til et godt samliv.Foto: Reidar Kollstad

– God basis i et forhold

Erfaringene deres sammenfaller med erfaringene til samlivsterapeut Frode Thuen, som er professor ved Høgskolen på Vestlandet.

– Generelt sett er det å ha felles interesser en god basis i et forhold. I et parforhold er det viktig at man opplever fellesskap, og felles interesser kan være med på å skape samhørighet og en vi-følelse. Derfor er det å trene sammen en ypperlig anledning. Da gjør man noe trivelig sammen som viser at man er et team, sier Thuen.

SAMLIVSEKSPERT: Frode Thuen.Foto: Odd Mehus

Faremoment hvis bare én er ivrig

Hans erfaring er at det er mer problematisk hvis bare den ene trener.

– Da kan trening skape avstand i forholdet, særlig hvis den ene er veldig ivrig. Vi kjenner begrepet «sykkelenker» hvor kvinnen i forholdet kan føle seg som nummer to eller tre, sier Thuen.

Hvis det er bare en som trener, vil han oppfordre vedkommende til å inspirere den andre til også å snøre på seg treningsskoene.

– Ingenting er bedre enn å få med partneren. Men kanskje det må bety at den som trener fra før, må senke ambisjonene slik at man kan gjennomføre kanskje en eller to økter i uka sammen. Det er mye bedre enn å trene slik at det skaper avstand og det oppstår konflikter i forholdet, noe det finnes mange eksempler på, sier Thuen.

Som samlivsterapeut har han sett mange konflikter som en følge av den ene partnerens treningsiver.

– Jeg opplever ofte at ulike syn på trening er en del av bildet i forhold som ryker. Det er ikke nødvendigvis hovedårsaken, men er mer et symbol på et forhold som ikke er så samkjørt og har den nærheten man ønsker, sier Thuen.

VARIERT: Åse Gullsmedmoen og Vidar Georg Ydse trener både løping, ski, kajakk og sykling sammen.Foto: Reidar Kollstad

Reiser på sykkelferie

Tilbake på Sukkevann Idrettspark i Kristiansand gjør Gullsmedmoen og Ydse seg klare for en ny treningsøkt. Det er Birkebeinerrennet som er vinterens store mål, og da gjelder det å legge et godt grunnlag, særlig for henne som har en seier fra «Trippelen» å forsvare.

– Fordelen vår er at vi følger årstidene og har glede hele året av å være i aktivitet sammen. Hver sommer reiser vi på sykkelferie, og da kommer vi veldig tett på hverandre 14 dager i strekk. Det gir oss anledning til virkelig å kjenne på hvor glade vi er i hverandre, sier Ydse og stryker kona på skulderen.

– Det er da vi krangler minst, suplerer Gullsmedmoen.

PÅ SKI: Ekteparet er aktive sammen hele året. På vinteren går de mange skiturer sammen. Foto: Reidar Kollstad

– Får ei blid kjerring

Ekteparet klarer alderen til tross fortsatt å beholde leken i forholdet, de liker å erte hverandre og de elsker å konkurrere mot hverandre. Og når de reiser til ulike styrkeprøver, er de flinke til å gjøre noe mer ut av turen enn selve konkurransen. Som da de etter Birkebeinerrittet la hjemturen innomom svabergene utenfor Stavern.

– I stedet for å dra hjem til en sur kjerring, tar jeg heller med meg ei blid kjerring ut i havet, ler Ydse.

– Gull for oss

Ekteparet Christian og Siren Breidalen Wulff har også erfart hvordan trening har knyttet dem sammen. Da barna ble store, tok treningsiveren over.

– Når barna flytter ut, er det en kritisk tid for mange. Det som har knyttet sammen, er borte. Da er det viktig å ha en felles interesse som kan fungere som et lim i forholdet, mener Christian Wulff.

AKTIVE: Christian og Siren Breidalen Wulff har stor glede av å trene mye sammen, og de gjør det også skarpt på sykkelsetet.Foto: Privat/Christian Wulff

Det har de to 48-åringene funnet i trening.

– At vi kan trene sammen, betyr mye kvalitetstid sammen for dette liker vi begge å gjøre. Vi har mange rolige turer sammen på ski og sykkel, og de kan inneholde timesvis med bare prat. Og når vi trener alene, så har begge forståelse for at den andre må ut, sier Siren B. Wulff, som trener 12–13 timer i uka.

– Å ha felles interesse da ungene ble store, har vært gull for oss, sier han.

De tror det hadde blitt langt vanskeligere dersom bare én av dem hadde treningsiver.

– Jeg tror det hadde gått greit, for Christian ville nok akseptert det. Men jeg ville savnet en treningskamerat, sier hun.

– Hvis ikke Siren hadde syklet, hadde jeg også droppet det. Det aller viktigste er å ha et godt forhold, det er det som gjør at vi har det bra, og i et slikt tilfelle måtte vi heller ha funnet en annen interesse. Jeg tror vi kunne hatt det like fint sammen da, men det føles som det betyr mye i vårt forhold at vi har en slik felles glede i trening, sier Christian Wulff.

Sliter du med å få effekt av styrketreningen din? Hør siste episode av Sprekpodden:

§
Vis debatt
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå