Knalltøff konkurranse om mosjonistene: Astrid (64) skal løpe i minst 25 år til

Flere mosjonsløp i Trøndelag opplever svikt i antall deltakere, men Astrid Bøysen stiller trofast opp. Nå skal bestemoren løpe Jentebølgen for 25. gang.

Astrid Bøysen ser for seg at hun deltar i mosjonsløp i minst 25 år til.   Foto: MARIANN DYBDAHL

Saken oppdateres.

Hun beskriver seg selv om en amatørløper, men kan med rette kalle seg erfaren når det gjelder deltakelse i mosjonsløp.

– Jeg var 40 år og hadde litt løpserfaring da jeg ble med første gang. Nå er det 25. gangen jeg skal «bølge» meg i vei langs Nidelva, og jeg satser på å løpe 25 år til, sier 64-åringen som er leder i bedriftsidrettslaget til Sit, studentsamskipnaden i Gjørvik, Ålesund og Trondheim.

Langt fra toppåret

I år gjør imidlertid færre mosjonister som henne. Ifølge deltakerstatistikken til Reidar Isachsen, prosjektleder for Jentebølgen, ligger årets løp an til å bli et av de minste i løpets historie. I fjor stilte 2900 kvinner til start, mens 12700 løp i toppåret 1997. Det var 1800 deltakere ved oppstart i 1993.

Husker du denne fra i fjor? Eva (12) med sjokktid i Jentebølgen

– Vi nærmer oss 2000 forhåndspåmeldte. Det er 500–600 færre enn vi hadde håpet på, sier Isachsen.

Nedgangen stemmer med Bøysens opplevelse av at det er vanskeligere å rekruttere kolleger.

– Det virker som om det er mange som ikke vil binde seg opp på forhånd. De fleste deltar ad hoch på aktiviteter i dag, sier hun.

Selv liker hun å ha et løp å strekke seg mot og setter pris på arrangement med god stemning og fellesskap.

– Alle kan fullføre fem kilometer. Jentebølgen passer for alle, og jeg har blitt takket av flere som har tatt sjansen på å delta. De hadde en fin opplevelse. Noen løper, andre går og noen jogger. Jeg har gjennomført med barn og barnebarn på ryggen, forteller hun.

Mange mosjonsløp opplever nedgang i antall deltakere. Astrid Bøysen har løpt Jentebølgen 25 ganger av 25 mulige og oppfordrer alle til å bli med. - Vi er litt støle dagen etterpå, men det er bare gøy, sier ildsjelene i bedriftsidrettslaget til SiT.   Foto: MARIANN DYBDAHL

Isachesen tror det er flere grunner til nedgangen i deltakere.

– Det er Topp 7 søndag, og Trondheimsløpet arrangeres samme dag som vårt løp. Konkurransen er tøff, erkjenner han.

– Kannibalisme

I Rindal skal Tor Jarle Bolme arrangere Trollheimsløpet for 41. på søndag. Han forventer cirka 70 løpere til start i konkurranseklassen – et tall som er helt på det jevne. Han tror ikke på deltakerøkning de nærmeste årene.

–Det er så mange løp av det blir en form for kannibalisme, sier Bolme og skumleser denne ukas mosjonsløpstilbud i regionen. Han nevner:

Rekordmila i Buvika, Kruskaløpet på Ranheim, Hostovatnet Rundt i Orkdal, Ingvar Høiås Minneløp i Klæbu og terrengløpkarusell i Bymarka i Trondheim var alle på kalenderen før helga, Liåsen opp i Bratsberg og Birkebeinerløpet på Lillehammer arrangeres lørdag og hans eget Trollheimsløpet søndag.

Trollheimsløpet arrangeres for 41. gang søndag. Arrangøren opplever konkurransen om mosjonistene som tøff i Trøndelag.   Foto: Gunnar Bureid

– Du blir jo litt matt, sier han og legger at det mosjonistene også har tilbud om triatlon og ultraløp.

– Hvilke arrangement vil overleve?

– Flere løp opplever nedgang. Samtidig tror jeg den totale aktiviteten er større, men den fordeler seg over flere arrangement. Jeg tror det er viktig å ha relativt lav terskel for å delta, og så må det være gode arrangement, sier Bolme.

Populær nykommer

I Ranheimsfjæra ble det fem kilometer lange Kruskaløpet arrangert for andre gang onsdag. Med 230 deltakere opplevde de en dobling av deltakerantallet.

–Vi er motivert til å gjøre dette til en årlig tradisjon og børste støv av Ranheims gode løpstradisjoner, sier Torgrim Jacobsen, leder i Ranheim friidrett.

Han deler Tor Jarle Bolmes opplevelse av at antall mosjonsløp i regionen er høyt.

– Det er et veldig stort tilbud som jeg tror det er viktig at klubbene koordinerer, sier Jacobsen.

Med Trondheim Maraton og Terrengløpkarusellen i arrangementsporteføljen sørger Bedriftsidretten i Midt-Norge for at mange løpere har et konkurransetilbud.

Cirka 3500 løpere deltok i Trondheim maraton i 2016.   Foto: Sporten, ADRESSEAVISEN

Trondheim Maraton vil vokse seg dobbelt så stor

– Trondheim er ikke en stor nok by til å ha flere løp på samme dag. Kanskje burde man hatt et nettverk for dem som driver med arrangement. Det er mange løp i mai og juni, og så er det en ny topp i september, sier prosjektleder Morten R. Eliassen.

Han har cirka 450 løpere påmeldt til Terrengløpkarusellen, men hadde håpet på flere.

– Jeg opplever at løpefeberen er der, men flere arrangement opplever nedgang likevel. Det må vi som arrangører ta på vår kappe, sier Eliassen.

På forsiden nå