REAGERER: Wasim Zahid er redd enkelte vil la seg overbevise til å droppe medisiner om de leser boken «Sunn Skjoldkjertel». REAGERER: Wasim Zahid er redd enkelte vil la seg overbevise til å droppe medisiner om de leser boken «Sunn Skjoldkjertel». Foto: Jan Tomas Espedal

Lege mener forlag sprer farlige helseråd i ny bok

– På grensen til absurd, sier Wasim Zahid.

Cappelen Damm har nylig gitt ut «Sunn Skjoldkjertel», en bok som tar for seg mulige årsaker til og løsninger på problemer med skjoldbruskkjertelen.

Forfatter er amerikanske Anthony William, som tidligere har gitt ut bøkene «Medisinsk klarsynt» og «Livsforandrende mat» på samme forlag.

Vis fakta ↓
Fakta: Skjoldbruskkjertelen

Skaper reaksjoner

Nettstedet Science-Based Medicine stiller seg kritisk til forfatter William og hans metoder. Han blir beskrevet som en person uten medisinsk ekspertise, men som likevel gir medisinske råd, basert på en angivelig kommunikasjon med den åndelige verden.

Lanseringen av boken har skapt reaksjoner også her til lands. «Twitter-legen» Wasim Zahid er en av dem som har kommentert saken på sosiale medier.

FÅR KRITIKK: Denne boken er publisert på Cappelen Damm. Det vekker reaksjoner. Foto: Cappelen Damm

– Jeg reagerer på at forfatteren er kjent for å være en person som driver veldig alternativt. Dette er ikke medisinsk ekspertise. Mye av det han har sagt tidligere er på grensen til absurd, sier Zahid, som jobber som overlege og hjertespesialist ved Drammen sykehus.

Han presiserer at et forlag må få gi ut de bøkene man ønsker, men at man må være bevisst på at budskapet som formidles kan være farlig.

– Pasienter leser disse bøkene, og stoffskifteproblemer kan være alvorlige sykdommer. Da er det viktig at informasjonen man får er basert på vitenskap, sier Zahid.

– Problematisk

Forfatteren blir beskrevet som «medisinsk klarsynt», og Cappelen Damm skriver i sin presseomtale at han ble «født med evnen til å kommunisere med en åndelig kunnskapskilde som gir ham nøyaktig informasjon om sykdom og helse».

– Mye av det som står i boka stemmer, men problemet er hvordan det blir presentert og pakket inn, sier leder Anne Marie Rosenvold i Thyroidea Norge, en organisasjon som jobber for bedre forskning, mer kunnskap og bedre ivaretakelse av pasienter med stoffskiftesykdommer.

Rosenvold kaller boken «problematisk» og er svært skeptisk til forfatterens tilnærming.

– Det er ingen kildehenvisninger og ingen henvisning til forskning. Forfatteren mener at han besitter den eneste sannheten.

Alternativ medisin

Et av kapitlene i boken heter "Teknikker som helbreder skjoldbruskkjertelen", og det anbefales blant annet i boken å fylle drikkevannet med helbredende lys.

– Alternativ medisin kan virke, men vi anbefaler alternativ medisin som er basert på forskning, sier Rosenvold.

Her er noen av reaksjonene som har kommet på Twitter:

Zahid er ikke ute etter å ta Cappelen Damm spesifikt.

– Jeg vil si generelt at når man har med ting rundt liv og helse å gjøre, så bør man gjøre gode vurderinger. Det kan godt hende at Cappelen Damm har gjort det.

DIREKTØR: Elisabeth Steen. Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Direktør for sakprosa i Cappelen Damm, Elisabeth Steen, sier at det ligger vurderinger bak alle bøker som blir gitt ut.

– Dette er en forfatter som forlaget tidligere har gitt ut bøker av. Han har et stort antall følgere og lesere og er oversatt til mange språk. Vi følger opp forfatterskapet og utgir også denne boken. Den tilbys medlemmene i bokklubben Energica, men kan også fås kjøpt i bokhandel.

- Dere er ikke redd for at pasienter som trenger viktig medisinsk behandling, kan droppe medisiner når de leser dette?

– Som utgiver deltar ikke vi offentlig i diskusjoner omkring innholdet i den enkelte bok, sier Steen.

Loven setter grensene

Bokbransjen har ingen «Vær varsom-plakat», som norske journalister er bundet av, og spørsmålet er om et forlag kan gi ut hva som helst.

– Utgangspunktet er at alt kan utgis. Det er kun norsk lov som setter grenser, sier Kristenn Einarsson, administrerende direktør i Den norske Forleggerforening.

Einarsson sier at ethvert forlag vil være opptatt av å utøve riktig skjønn.

– Blant andre gjør mediene vurderinger av forlagenes utgivelser og den offentlige debatten følger forlagene med i, presiserer han.

Anne Marie Rosenvold sier at det er manko på litteratur om stoffskiftesykdommer i Norge, og forstår at slike bøker blir utgitt.

– Det er litt i emning og et tegn i tiden at folk skal holde seg friske uten medisin, sier hun.

Wasim Zahid sier at leger har tillit til at pasientene følger legenes råd. Han frykter imidlertid at enkelte vil kunne la seg overbevise.

– Det verste som kan skje er at pasienter som trenger viktig medisinsk behandling, lar seg overbevise om å ta noe annet, og droppe medisiner, slik at sykdommen forverres, sier Zahid.