Nå opplever hun at yoga ikke bare er for de «sære»

For 25 år siden opplevde Lea Loncar at mange mente yoga var for «sære folk som mediterte i fjellene i Himalaya». Slik er det ikke i dag.
Gjennom yoga retter Lea Lonclar oppmerksomheten og blikket innover med vennlighet. – Du bruker indre ressurser, heller enn å søke etter alle svarene utad, sier Lonclar. Se flere bilder i bildegalleriet.   (Foto: Anne-Marit Dahl )

Gjennom yoga retter Lea Lonclar oppmerksomheten og blikket innover med vennlighet. – Du bruker indre ressurser, heller enn å søke etter alle svarene utad, sier Lonclar. Se flere bilder i bildegalleriet.   Foto: Anne-Marit Dahl

Mens yoga var ukjent for mange for 25 år siden, er det mange som utforsker bevegelsesmåter gjennom yoga i dag. Det handler ikke bare om styrke eller kondisjon, men om en helhetlig tilnærming til kropp og sinn.   (Foto: Anne-Marit Dahl )

Mens yoga var ukjent for mange for 25 år siden, er det mange som utforsker bevegelsesmåter gjennom yoga i dag. Det handler ikke bare om styrke eller kondisjon, men om en helhetlig tilnærming til kropp og sinn.   Foto: Anne-Marit Dahl

Lea Lonclar opplevde at trønderne raskt ble nysgjerrige på yoga da hun hadde sine første timer i Trondheim på 90-tallet.   (Foto: Anne-Marit Dahl )

Lea Lonclar opplevde at trønderne raskt ble nysgjerrige på yoga da hun hadde sine første timer i Trondheim på 90-tallet.   Foto: Anne-Marit Dahl

– De første timene var mer dynamisk tøying enn tradisjonell yoga, sier Lea Lonclar. I dag situasjonen en annen og yogatilbudet i Trondheim er variert med flere aktører i aksjon.   (Foto: Anne-Marit Dahl )

– De første timene var mer dynamisk tøying enn tradisjonell yoga, sier Lea Lonclar. I dag situasjonen en annen og yogatilbudet i Trondheim er variert med flere aktører i aksjon.   Foto: Anne-Marit Dahl

Saken oppdateres.

Se bildeserie i vinduet ovenfor

Lea Loncar glir kattemykt inn i sentrale yogaposisjoner i lokalene til Zenit Yoga i Trondheim. Kunnskapen og interessen for yoga har vokst i Trondheim siden hun hadde sine første timer på et treningssenter i Trondheim Spektrum tidlig på 1990-tallet.

– De første timene var mer dynamisk tøying enn tradisjonell yoga, minnes hun.

Ble nysgjerrige

Men øvelsene, som ga deltakerne mulighet til å komme i kontakt med pusten, vekket en interesse blant trønderne for denne aktivitetsformen.

– Det var lite kunnskap om yoga. Yoga var noe ukjent og for «sære folk som mediterte i fjellene i Himalaya. Så opplevde jeg at folk satte veldig pris på timene og ettervirkningene av yoga. De ble nysgjerrige og ønsket mer, smiler yogainstruktøren som selv oppdaget yoga som 12-åring hjemme i Kroatia.

Mens yoga var ukjent for mange for 25 år siden, er det mange som utforsker bevegelsesmåter gjennom yoga i dag. Det handler ikke bare om styrke eller kondisjon, men om en helhetlig tilnærming til kropp og sinn.   Foto: Anne-Marit Dahl

– Det ga meg en dypere, indre berøring. En slags ny antenne for å navigere i verden, men også for å forstå og kjenne egen kropp, øke mykheten, bli sterk og samtidig elastisk, legger hun til.

Nå feirer Zenit Yoga 25 år og har fått en sentral posisjon i byens yogamiljø. Cirka 15 instruktører bidrar til en rikholdig kursplan og deltakerne er kvinner og menn i alle aldre, selv om flertallet er kvinner over 35 år.

Siri Ohren er daglig leder ved Zenit Yoga som feirer 25-årsjubileum i høst.   Foto: Anne-Marit Dahl

– Jeg opplever at det er raushet og stor takhøyde mellom de som tilbyr yoga i Trondheim. Vi ønsker å være et kompetansesenter og en møteplass for yogamiljøet i byen. Siden 2013 har vi også hatt vår egen yogalærerutdanning, sier Siri Ohren, daglig leder ved Zenit Yoga.

Verktøy mot stress

Både Ohren og Loncar opplever at flere prøver ut yoga fordi det kan være et godt verktøy mot stress.

– Yoga er en invitasjon til en annen livsstil. Vi tilrettelegger det ytre for å kunne fokusere på det indre. Vi ønsker å øke kunnskapen slik at man bruker både kropp og mental kapasitet på en smartere måte, sier damene.

– Yoga er en motvekt til å slite seg ut. Pusten og den indre roen skal også pleies, og kroppen brukes på en bevisst og balansert måte, mener Lea Loncar.

§
Vis debatt
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå