Skoprodusentens 7 råd om ryggsmerter provoserer ekspert: – De villeder folk

Anklages for å spre myter: – Stillesittende arbeid har IKKE sammenheng med ryggsmerter.

Lennart Bentsen i NTNU reagerer mot en blogg fra skoprodusenten Gaitline.Foto: NTNU, skjermdump (gaitlin.com)

Saken oppdateres.

Nylig publiserte den norske skoprodusenten Gaitline bloggen «7 grunner til at du har vondt i ryggen». Dette fikk Lennart Bentsen til å reagere. Han er fysioterapeut, manuellterapeut og universitetslektor ved NTNU.

«Hvorfor i alle dager mener en liten skoprodusent det er nødvendig med en artikkel om årsaker til ryggsmerter, om ikke for å selge flere sko? [...] God, nyansert og hjelpsom info, skal hylles, men dette er slettes ikke første gang det kommer dårlig, unyansert og uhjelpsom info fra den kanten. Det er en svært uggen miks med kremmer-virksomheten», skriver han i et Facebook-innlegg der han går gjennom de syv punktene.

BLOGG: Denne bloggen fra Gaitline fikk manuellterapeut, fysioterapeut og universitetslektor Lennart Bentsen til å reagere.Foto: Skjermdump

Han mener enkeltartikler kanskje gir støtte for punktene, men at den totale mengde forskning ikke gjør det, og at Gaitline dermed driver med egne tolkninger og «cherry picking» (selektiv bruk av forskningsresultater).

– Gaitline kommer med unyansert og uhjelpsom informasjon som bidrar til at folk tror kroppen er en iboende ustabil stabel med klosser. De villeder folk mer enn de gjør nytte, mener Bentsen.

Her er de syv punktene Gaitline hevder er årsaken til ryggsmerter, og hva Bentsen reagerer på:

1. Feilstillinger i kroppen

– Det er ikke hold i at det er en sammenheng mellom overpronasjon i føttene og ryggsmerter. Vi må vekk fra å skylde på medfødte eller normale anatomiske variasjoner som årsak til muskel- og skjelettsmerter, mener Bentsen.

2. Ensidig, feil arbeidsstilling

– Stillesittende arbeid har IKKE sammenheng med ryggsmerter, mener Bentsen.

3. Vridning/bøyning av ryggsøylen

– Det må bli slutt på å nevne vridning og bøyning som årsak til ryggsmerter. Hva ellers skal vi bruke ryggen til? Golfere har ikke mer ryggsmerter enn andre mennesker, slik Gaitline skriver, mener Bentsen.

UNIVERSITETSLEKTOR: Lennart Bentsen. Foto: NTNU

4. Slitasje på ryggvirvler og degenerative forandringer på mellomvirvelskiver

– Dette er en gammel myte. Det er svært lite sammenheng mellom normal utvikling og smerte, mener Bentsen.

5. Arvelighet

– Det er kanskje en sammenheng mellom «arv» og prolaps, men i bloggen tas det friheter til å komme med egne tolkninger. Eksempelvis skrives det at «vaner arves» og det kan være foranledningen til prolaps og skader. Det stemmer ikke, sier Bentsen.

6. Overvekt

– Overvektige har ikke mer ryggsmerter enn andre mennesker. En ny stor studie dokumenterer dette, sier Bentsen og viser til denne studien.

7. Bekymringer og stress

– Bekymring og stress har klare sammenhenger med ryggsmerter - hos folk med ryggsmerter. Men her kobler Gaitline dette opp mot kroppsholdning, som er selve hovedargumentet for å kjøpe skoene. De skal liksom «korrigere» denne holdningen, sier Bentsen.

70 milliarder

Ifølge en rapport utarbeidet av Oslo universitetssykehus i 2013, opplever 40 prosent av den voksne norske befolkningen ryggsmerter hver måned. Rapporten sier også at smerter i korsryggen er den hyppigste årsaken (11 prosent) til sykefravær i Norge, og så tidlig som i 2009 var de samlede kostnadene for samfunnet på rundt 70 milliarder kroner.

– Når vi vet at ryggsmerter er et såpass stort problem, så blir det ekstra viktig å ta formidlingsansvaret på alvor, sier Bentsen.

– Hva er det som gir ryggsmerter, da?

– Det er ikke så godt å si. Ca 85-90 prosent av ryggsmerter defineres som uspesifikke korsryggsmerter, og det er veldig vanskelig å si noe om enkeltårsaker. Ofte er det flere faktorer som spiller inn, sier Bentsen.

Han mener det er vist en tydeligere sammenheng mellom ryggsmerter og hvordan du har det i livet, såkalte psykososiale faktorer, enn arbeidsstilling og kroppsholdning.

STORT PROBLEM: Svært mange sliter med smerter i ryggen.- Når vi vet at ryggsmerter er et såpass stort problem, så blir det ekstra viktig å ta formidlingsansvaret på alvor, mener manuellterapeut, fysioterapeut og universitetslektor Lennart Bentsen.Foto: TB studio/NTB Scanpix/Shutterstock/

Gaitline: Ikke for å selge flere sko

Andreas Engell, daglig leder i Gaitline, sier dette om hvorfor de skrev bloggen.

– Artikkelen er ikke laget med hensikt å selge flere sko, men for å hjelpe folk å ta vare på seg selv på en bedre måte. Den er også ment som en del av at vi ønsker å bygge vår merkevare som en kunnskapsbedrift, sier Engell.

Han forteller at artikkelforfatter, Håvard Engell, har 15 års erfaring fra Olympiatoppen og utdanning innen biomekanikk.

– Han og Lennart Bentsen kommer fra to ulike fagretninger. Lennart er en kjempedyktig fagperson, Håvard er en praktiker, som har lagt til grunn praktisk erfaring over lang tid når han skrev denne saken, sier Andreas Engell.

– Men er det greit hvis den totale mengde forskning viser noe annet enn det han skriver?

– Vi takker for gode innspill og vil forbedre arbeidet med kildehenvisninger. Gaitline er en aktør som bidrar til økt bevegelsesglede og det er viktig for oss å ha en god relasjon til det medisinske fagmiljøet, sier Engell.

Helsebiblioteket kilde

Noe av informasjonen i Gaitline-artikkelen er hentet fra blant annet Helsenorge og Norsk Helseinformatikk.

– Informasjonen til Helsenorge og Norsk Helseinformatikk er ganske mye mer nyansert en det Gaitline skriver, så slik jeg ser det har Gaitline tatt seg noen friheter, men vi må anerkjenne at mytene er ganske sterke fortsatt på alle nivå, både hos fysioterapeuter og annet helsepersonell, mener Lennart Bentsen.

Helsebiblioteket har levert innholdet til Helsenorges nettside om ryggsmerter. De har oversatt over 200 pasientbrosjyrer fra BMJ Best Practice - et stort internasjonalt oppslagsverk.

– Det er høy kvalitet på disse og vi står helt inne for kvaliteten, sier ansvarlig redaktør for pasientbrosjyrene i Helsebiblioteket.no, Alexander Wahl.

Redaktøren, som også er spesialist i allmennmedisin, mener det er vanskelig å vite årsaken til ryggsmerter. Men han mener disse, slik referert på helsenorge.no, er de vanligste:

  • En forstrekning av ryggmusklene, for eksempel etter tunge løft
  • Dårlige stillinger, for eksempel etter å ha sittet eller stått i en positur som belaster musklene rundt ryggraden
  • Slitasje på ryggvirvlene. Dette oppstår gjerne når vi blir eldre og mellomvirvelskivene tørker ut.
  • Skade på mellomvirvelskivene – skivebukning eller prolaps, men prolaps er ikke hyppigste årsak til ryggsmerter
§
Vis debatt
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå