Trodde du januar var den måneden man trente mest? Det stemmer ikke.

Nye tall slår hull på myte.

MER STABILT: Tidligere strømmet folk til treningssentrene i januar, også falt mange av de neste månedene. Slik er det ikke lenger. Dette bildet er tatt på Stamina på Danmarks plass i Bergen.  Foto: Ørjan Deisz

Saken oppdateres.

Lav musikk over høyttaleranlegget overdøves av manualer som klinker mot hverandre og taktfast lyd av føtter som treffer rullende tredemøller.

Det er relativ stor aktivitet denne januarformiddagen på Stamina.

Vilde Sol Vabø (24) er i gang med sin tredje økt denne uken. Tidligere unngikk hun ofte treningssenteret i januar.

– Da var det veldig fullt og litt slitsomt. Sånn har det ikke vært de siste par årene, sier studenten fra Bergen.

AKTIV: Vilde Sol Vabø trener på Stamina på Danmarks plass i Bergen tre-fire ganger i uken. Hun har alltid trent jevnt gjennom hele året.   Foto: Ørjan Deisz

Flere trente i mars enn i januar

At januar ikke lenger er den mest hektiske treningsmåneden, bekreftes av Anne Thidemann. Hun er direktør i Virke Trening.

– At folk strømmer til treningssentrene i januar og slutter når vi er kommet til mars, er en myte, sier Thidemann.

Hun viser til hurtigindeksen deres der 200 treningssentrene, med totalt 420.000 medlemmer, rapporterer inn tall. Den viser at folk var mer på trening i mars enn i januar 2017.

– I januar trente folk fire ganger i snitt i måneden, mens i mars trente folk fem ganger, sier Thidemann.

Antall besøk pr. medlem holdt seg også høyere gjennom hele året – sammenlignet med 2016.

VIRKE-SJEF: Anne Thidemann. 

Kampanjer

På en vegg på Stamina henger en plakat der folk kan skrive opp hver gang de trener. Klarer de 30 økter på 100 dager, belønnes de. Lignende kampanjer finnes hos flere av de andre treningssenterkjedene, eksempelvis «Tre utvalgte økter på ti dager» eller «20 økter på to måneder»: Alt for å holde på medlemmene gjennom året og unngå «støttemedlemmer».

Nettopp systematisk jobbing med dette over tid, tror Thidemann har vært viktig for å stabilisere besøkstallene.

– Tidligere gikk kurven nedover fra januar til mars. Men de siste årene har bransjen hatt større fokus på å motivere og påvirke medlemmene til å fortsette. All honnør til dem som har klart å snu dette, sier Thidemann.

REGIONSJEF: Kjell Bjørnar Hatland.  Foto: Ørjan Deisz

Kjell Bjørnar Hatland, regionsjef i Stamina Trening avdeling Vest, forteller at de har lagt ned mye arbeid for å få medlemmene til å trene mer regelmessig gjennom året.

– De siste tre årene har vi brukt mye energi på oppfølgingskampanjer og interne motivasjonskampanjer. Et fornøyd medlem er et lojalt medlem, sier Hatland.

De beskriver en mer stabil besøksfrekvens enn før, med et naturlig dropp i juni og juli.

– Treningsatferden endrer seg

Sats Elixia merker også at besøkstallene er mer stabile enn tidligere.

– Januar er fortsatt den måneden vi opplever mest trøkk, men vi merker at treningsatferden begynner å endre seg. Folk er blitt flinkere til å trene regelmessig og unngår skippertak som er ødeleggende for motivasjonen, sier Atle Arntzen, ansvarlig for Sats Elixias PT-virksomhet i Norge.

Hos Evo var det litt høyere besøkstall i januar enn i mars i fjor, med et snitt per medlem på 5,3 besøk i januar og 5,1 besøk i mars.

– Men vi ser et jevnere trøkk gjennom hele året og mindre sesongvariasjoner, sier Henning Holm, produkt- og HR-direktør i Evo Fitness.

TRENER MYE: Helena Sivcevice trener mange ganger hver uke. I tillegg til stabiliserende styrketrening, går hun på buldring og løper ute.  Foto: Ørjan Deisz

På Stamina gjør Helena Sivcevice gående utfall med 16 kg i hver hånd. Hun trener jevnt og trutt gjennom året på treningssenteret.

Hun synes det gir mening at folk ikke faller av treningen i like stor grad som før.

– Folk er vel kanskje skremt av det de ser i land som USA, der mange er veldig overvektige. Samtidig skjønner jeg at sofaen ofte frister mer enn trening i januar, når det er kaldt og friskt ute. Terskelen er kanskje lavere for folk litt utpå våren, sier Sivcevice.

Hør siste episode av Sprekpodden:

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå