Hjemmeværende før Birken: – Ingen grunn til dårlig samvittighet

Heidi Tovdal ber kvinner legge bort vaskekluten og den dårlige samvittigheten.

Heidi Tovdal nyter naturen, sykling, livet og kvinners deltagelse i sykkelritt.   Foto: Line de Sousa

Saken oppdateres.

36-åringen er hjemmeværende på heltid med to barn på åtte og fem år. Men hun er også turleder i Den Norske Turforening (DNT) og spinningsinstruktør.

Hun har dessuten 2700 følgere på Instagram under kontoen @turheidi. Der prøver hun å inspirere kvinner til å komme i fysisk aktivitet.

Nå har hun fått med nesten 20 kvinner til å sykle Birken på lørdag, 86 km fra Rena til Lillehammer.

Selv har hun aldri deltatt i denne «manndomsprøven», og det har heller ikke de fleste av medsøstrene. Men hun er overbevist om at kvinner vil ha stor glede av det, dersom de dropper å føle at de gjør noe feil ved å bruke tiden på noe annet enn familie og hjem.

– Jeg vil motivere flere damer til å la familieforpliktelser ligge, og heller investere i egentid og bedre helse på sykkelsetet. Vi kvinner må gi litt mer f, og ikke være så opptatt av at alt skal være så ryddig og rent hele tiden.

Tovdal tror at hvis kvinner gir litt mer slipp, blir vi gladere og får mer overskudd.

Birken

Går for 25. gang lørdag og 43 påmeldte har vært med fra start.

Hovedrittet på 94 km går fra Rena til Lillehammer. Andre tilbud: Ungdomsbirken, UltraBirken og Halvbirken.

Hittil 10.000 påmeldte totalt.

40 % av de påmeldte til årets Birkebeinerritt syklet ikke i fjor. Tilsvarende tall i UltraBirken (50%), Halvbirken (76%).

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen har meldt seg på.

Dønski videregående skole i Bærum kommer med 20 jenter og gutter i alderen 17 og 18 år.

I jubileumsåret kommer flere tidligere vinnere som Ole Kristian Silseth som vant det aller første rittet i 1993.

Andre tidligere vinnere av rittet som deltar er Rune Høydahl, Lars Petter Nordhaug, Philip Tavell, Frederik Wilmann, Åsmund Løvik, Massimo Debertolis og Borghild Løvset.

Eliteklassene vises direkte på NRK lørdag ettermiddag. Søndag kveld er det magasinsending fra rittet.

Svenske Gustav Larsson kommer også til start. Han vant OL-sølv på tempo i 2008. Da var han kun slått av Fabian Cancellara. I 2009 tok han VM-sølv og har også syv SM-gull på tempo. Senest i 2015.

I dameklassen kommer tre av de fire beste i årets utgave av Cykelvasan. Jennie Stenerhag vant den og har tidligere vunnet Birkebeinerrittet. I tillegg kommer Borghild Løvset som har gjort comeback. Hun vant Birkebeinerrittet i både 2013 og 2014.

Hvem trener mest, tror du?

Jorid Hovden, professor i idrettssosiologi ved NTNU i Trondheim, forteller at det fortsatt er slik at kvinner gjør mer husarbeid enn menn.

– Det er ikke likestilling på dette punktet, selv om det er blitt litt bedre. På den annen side er det flere kvinner som trener i hverdagen, mer enn noen gang før. På slutten av 90-tallet ble menn passert på det området. Men det gjelder ikke i konkurranseidrett, som Birken, og annen organisert idrett.

Hovden mener årsaken til det er flere.

– Menn er opptatt av konkurranse og mestring, kvinner mer av helseaspektet og trivsel. Derfor er kvinners treningsvaner ofte mer sosiale.

Vil bidra til at kvinner får trygghet

Nettopp det siste tar Tovdal utgangspunkt i for å få kvinner til å ta på startnummer og bli med på et løp dominert av menn, eller 88 prosent, for å være nøyaktig.

Hun mener at det viktigste er å komme i mål og kjenne glede underveis, og synes slett ikke det er galt å senke ambisjonene.

– Jeg tror at mange kvinner ikke melder seg på slike ritt fordi de ikke vil sykle alene. Det kan være skummelt. Derfor har vi laget en gruppe, B-queens, og målet er å inspirere og hjelpe hverandre, sier hun entusiastisk.

Selv ønsker tobarnsmoren fra Ytre Enebakk å gi de kvinnelige deltagerne selvtillit og trygghet underveis, og det kommer når kvinnene sykler sammen.

– Skjer det noe, er det folk i nærheten.

Heidi Tovdal (i midten) stiller med eget lag i Birken. Frida Kostøl (t.v.) og Tina Hesjevik skal være med. Laget heter B-queens.   Foto: Privat

Trenger ikke være verdensmester

Tovdal tror at kvinners vegring i et løp som Birken skyldes redselen for mye testosteron, spisse albuer og at rittet er blitt en mannegreie.

– Bare ordet Birken virker skremmende på mange. Men det er flere måter å se dette på: Det viktigste er at du er god nok, i betydningen av at ikke alle må være verdensmestre.

Tovdal er i farten nå. Engasjementet er smittende.

– Mange kvinner tror at de må være blodtrimmet for å delta i ritt som Birken, og mange er også redde for at de skal bli kjørt ned av overivrige menn. Men sannheten er at det er kjempestemning underveis, og følelsen av å gå over mållinjen og kjenne at kroppen fungerer er helt ubeskrivelig, medgir Tovdal.

Hun har selv deltatt i seks renn hittil i sesongen, blant annet fra Lillehammer til Oslo i Den store Styrkeprøven. Da med gruppen Ladies Edition.

Hun kaller det å være med i sykkelritt for verdens beste husmorferie.

– Jeg kjenner at jeg blir høy bare jeg snakker om det.

Heidi Tovdal er spinninginstruktør, men aller helst vil hun ut og få følge av mange andre kvinner. Hun har mange følgere på sin instagramkonto @turheidi.   Foto: Line de Sousa

Kvinner er lagspillere i sport

Professor Hovden mener kvinner trives aller best når de kan gjøre noe sammen. Arrangører kan legge til rette for dette, og kanskje igjen få tilbake den stemningen som man fant i Grete Waitz-løpet på 80- og 90-tallet.

– Menn tenker mer på rangering og passering. Noen kvinner har tydeligvis tilpasset seg deres normer innenfor disse massekonkurransene. Men de fleste kvinner uteblir, fordi det er krevende å delta på de samme premissene. Derfor går også kvinneandelen ned.

Hovden vender tilbake til utgangspunktet, at kvinner har en større arbeidsbyrde totalt.

Men hun er absolutt enig i at dårlig samvittighet ikke skal være nissen på lasset.

Vinner på å legge til rette

Heidi Eng, som er kjønnsforsker ved VID høgskole i Oslo, sier at kvinner som er ivrige i løping, langrenn eller mosjonsritt på sykkel, forstyrrer det bildet mange har:

– Kvinner skal være mer i ro, passe unger og være omsorgspersoner.

Hun mener det er typisk kvinner å ha dårlig samvittighet, og at de derfor trekker seg tilbake når det gjelder å være med på slike store arrangementer som Birken. For det krever også tid til trening, og noe fravær fra familien.

Eng har idrett som spesialfelt, og har gått på Norges idrettshøgskole.

Hun skulle ønske at arrangørene la mer til rette for kvinners deltagelse og at det jobbes mer iherdig for å få opp kvinneandelen i mosjonsarrangementer.

Sånn sett mener hun Tovdals initiativ for å få med flere kvinner er bra.

– Jeg tror disse kvinnene skal få sykle uten å ha dårlig samvittighet. De skal tenke: Nå er det vår tur. Og egentlig tror jeg også at mannfolkene skjønner det.

Tror Johaug straffes hardere fordi hun er norsk. Og hvorfor unner «ingen» Rosenborg suksess i Europa?

På forsiden nå