Sykkel-Susanne legger grunnlaget i pappas bod

Storhaug-jenta Susanne Andersen har selv fått velge hvilke ritt hun skal kjøre i vår. I samtlige ritt blir hun lagets kaptein.

Inne på rulle i pappas trange bod tilbringer det unge talentet flere timer under vintersesongen. All blod, svette og tårer som blir lagt ned skal forhåpentligvis ende i en VM-trøye eller i en brosteinspremie.  Foto: Kristian Jacobsen

Saken oppdateres.

– Jeg har fått alle de løpene jeg ville sykle. Det er kjekt for min del, men også viktig for utviklingen. Jeg planla godt med Stein Ørn hvilke ritt jeg skulle kjøre, sier proffsyklist Susanne Andersen, som kjører for det norske laget Hitec Products – Birk Sport.

Sammen med pappa og trener Steen Nielsen, samt rådgiver Stein Ørn - som også er Alexander Kristoffs stefar og trener, har de valgt ut vårens ritt og fått gjennomslag for samtlige.

Enn så lenge har den blide 19-åringen klart seg meget bra på det høyeste trinnet i proffverdenen. 7.-plassen i høstens VM på hjemmebane i Bergen er høydepunktet så langt.

Men det kommer flere sterke resultat allerede i årets sesong lover Andersen.

Susanne Andersen

Født: 23. juli 1998 (19 år)

Fra: Stavanger

Idrett: Landeveissykling

Klubb: Stavanger SK og profflaget Hitec Products – Birk Sport

Utvalgte meritter: 7. plass, VM-fellesstarten i Bergen for seniorer 2017, sølv, EM-fellesstarten i Herning for U23-damer 2017, norgesmester gateritt for seniordamer 2017, bronse i VM-fellesstarten i Qatar for juniorer 2016, vinner av Statoils talentpris i 2015.

12 ritt på to måneder

Aftenbladet besøkte Andersen hjemme i pappa Steens trange bod. Der satt 19-åringen på sykkelrullen. Slik hun har gjort i mange. mange timer i vinter.

Grunnlaget for konkurransesesongen legges blant annet her.

Hun skal gjennom en tøff vårsesong med tolv endagsritt på to måneder. Rittene inneholder som oftest regn, brosteinsbakker og velte-bonanzaer.

Det er akkurat dette som pirrer det unge talentet. I godt, gammeldags rogalandsvær kjører hun fire-fem timers treningsturer flere ganger pr. uke.

Alt dette for å forhåpentligvis gå til topps i sesongens hovedmål, Flandern rundt.

– Presset fra andre merker jeg ikke så mye til. Det eneste presset jeg føler er det jeg legger på meg selv, sier Andersen.

I fjor ble vårsesongen amputert av en belastningsskade. Derfor er 19-åringen virkelig klar for å gi jernet i årets klassikere.

– Jeg er på en måte litt hevngjerrig, jeg har lyst å bevise at jeg virkelig har muligheten til å vinne rittet, sier en selvsikker Andersen.

Rittprogram våren 2018
 • 24. februar: Circuit Het Nieuwsblad-Femmes Elite (Belgia)
 • 25. februar: Omloop van het Hageland – Tielt-Winge (Belgia)
 • 3. mars: Strade Bianche (Italia)
 • 9. mars: Drentse Acht van Westerveld (Nederland)
 • 11. mars: WWT Ronde van Drenthe (Nederland)
 • 18. mars: Trofeo Alfredo Binda – Comune di Cittiglio (Italia)
 • 25. mars: Gent-Wevelgem Women Elite (Belgia)
 • 28. mars: Dwars door Vlaanderen (Belgia)
 • 1. april: Ronde van Vlaanderen (Belgia)
 • 15. april: Amstel Gold Race (Nederland)
 • 18. april: La Fleche Wallonne Feminine (Nederland)
 • 22. april: Liège-Bastogne-Liège Femmes (Belgia)

13 damer er tatt ut på årets Hitec Products – Birk Sport, Susanne fra Storhaug er en av disse. Dette er et lagbilde fra fjoråret. Bak fra venstre: Nina Kessler, Miriam Bjørnsrud, Ilona Hoeksma, Tone Hatteland Lima, Simona Frapporti, Thea Thorsen og Charlotte Becker. Foran fra venstre: Katrine Aalerud, Ingvild Gåskjenn, Susanne Andersen, Cecilie Gotaas Johnsen og Emilie Moberg. (Vita Heine mangler).   Foto: Team Hitec Products

Den unge jokeren

I år blir første gang hun får en full vårsesong med et komplett program. Med pågangsmot og ung råskap, er hun vanskelig å holde igjen, og til tider må både trener Ørn og lagleder Karl Lima holde igjen krølltoppen fra Storhaug.

– Hun er vår sterkeste både når det kommer til spurterne, men også på brosteinsklassikerne, sier lagleder Karl Lima i Hitec Products – Birk Sport til Aftenbladet.

I år blir dermed Andersen Hitecs joker under vårsesongen. I rittene passeres ofte kjente stigninger med flere tusen entusiastiske belgiere på sidelinjen.

– Når du sitter inni støvskyen tenker du egentlig ikke over det. Året før jeg ble senior syklet jeg opp Oude Kwaremont, og det var helt fantastisk.

Slik så det ut opp den legendariske brosteinsbakken Muur van Geraardsbergen under 2017s utgave av Flandern Rundt. Hjelperytteren til Kristoff, Michael Mørkøv (startnummer 87), fikk det tungt opp bakken. Kristoff ble nummer fem i dette rittet.  Foto: Dirk Waem, AFP, NTB scanpix

Danker ut proff-guttene

Andersen er kjent i sykkelmiljøet for å være en hard nøtt. Også proffene hjemme i Stavanger får kjenne på kreftene hennes.

På noen økter får 19-åringen innpass i det celebre selskapet. Da sitter hun side om side med Alexander Kristoff, Sven Erik Bystrøm (UAE Team Emirates) og FDJ-proffen Daniel Hoelgaard under såkalte pes-økter.

Under slike økter sitter de centimeter bak bilen som kjører i rundt 60 kilometer i timen før den øker farten til en spurt. På disse øktene er Andersen nesten på høyde med Kristoff når hun får litt drahjelp.

– Jeg har ikke slått Kristoff på noen spurter enda. Det har hendt jeg har klart å knekke Bystrøm et par ganger, men da har jeg fått god hjelp av bilen, sier en tydelig fornøyd Andersen.

Susanne Andersen er ikke kun å se i sykkeltøy. En gang iblant dras også finstasen på. Her hedret under Stavanger kommune sin tradisjonelle nyttårsmottagelse på Ledaal første nyttårsdag.  Foto: Svein Hagen

Langsiktige mål

Årets høydepunkter er satt inn i rittkalenderen, men hovedmålet for sesongen er fortsatt ikke hugd i stein.

Målet på lang sikt er å få utnyttet Andersens styrker. Disse er pr. dags dato spurtegenskapene. Med målrettet trening håper de å skape en ny Gunn-Rita Dahle Flesjå, bare i en landeveisversjon.

– Jeg er veldig glad for å få oppfølging fra Stein, og det gir meg en ekstra trygghet. Slik det er nå, setter jeg opp treningsprogrammet mitt selv, og Stein kommer inn for å kvalitetssikre det jeg gjør.

På forsiden nå