– Vi har sett noe i den jenta som vi ikke ser hvert år, uansett kjønn.

Hun er ikke beskjeden lenger. Skihopper Maren Lundby vet hva hun vil.

Maren Lundby – klar for det helt store i hoppbakken denne OL-sesongen.   Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix

Saken oppdateres.

Maren Lundby

Født: 7. september 1994

Klubb: Kolbukameratene/Lillehammerhopp

Kommer fra: Heksumhøgda på Bøverbru

Bosatt: Lillehammer

Meritter: VM-sølv miks, VM-bronse junior, 6 verdenscupseire, 2 NM-gull. Deltatt i fem VM og ett OL.

– Hun er i ferd med å vise hele verden det potensialet som vi har sett og som vi har uttalt mange ganger tidligere. Kanskje det har skapt flere problemer for henne enn det har hjulpet. Men vi har sett noe i den jenta som vi ikke ser hvert år, uansett kjønn.

Det sier sportssjef Clas Brede Bråthen, som har fulgt Lundby siden hun var VM-debutant og på lag med veteranene Anette Sagen og Line Jahr.

Han snakker om 23-åringen som har vært med i hoppsporten i en kvinnealder. Endelig er hun klar til å si det som så mange vegrer seg for:

– Målet er å ta OL-gull. Jeg er klar for det nå.

Sesongstarten har vært perfekt

Hun forteller at da hopplandslaget før sesongen ble enige om hva laget skulle gå for, visste alle at Norge på kvinnesiden aldri hadde tatt noe mesterskapsgull. Det var stor enighet om at det måtte bli målet, men det var bare én kandidat.

Lundby ser også på seg selv som utøveren som kan hoppe opp på pallens øverst trinn i Pyeongchang i februar. Nå er hun moden, og full av selvtillit. Sesongstarten har vært over all forventning.

Resultatene 1–2–2–1 gjør at hun og Katharina Althaus (21) leder verdenscupen sammenlagt. Althaus var med på det tyske laget som tok VM-tittelen foran Norge i Falun.

Maren Lundby var ikke særlig fornøyd etter 4.-plassen under VM i Lahti.   Foto: Olav Olsen

Har alltid vært der

Lundby presenterte seg som en ung og beskjeden skihopper allerede i 2009. Da var hun 15 år gammel og ble tatt ut til kvinnenes aller første VM. Bare det at hun hoppet ut med startnummer én på brystet, ga henne en plass i historiebøkene.

Men et artig, symbolsk poeng er selvsagt ikke nok for en totning som er ærgjerrig.

Gjennombruddet kom siste sesong, med fire verdenscupseire. Men da hun skulle sikre en medalje under VM i Lahti, var hun ikke god nok da det gjaldt. Det endte med den sure fjerdeplassen.

– Jeg har ikke vært stabil nok. Resultatene har variert mye. Det har vært en ketchupeffekt, mener hun.

Nå er hun i toppen

Hard trening gjennom mange år og mer erfaring, har gjort henne til en av verdens beste hoppere denne sesongen. Nå er det litt juleferie, selvsagt med trening, før verdenscupen starter igjen i rumenske Rasnov 6. og 7. januar.

Der skal 23-åringen fortsatt prøve å holde enda mer etablerte stjerner som Sara Takanashi bak seg. Det er den lille, store verdensstjernen fra Japan, som med sin neste seier i verdenscupen vil bli tidenes mestvinnende hopper.

Hun har 53 enkeltseirer hittil, det samme som østerrikeren Gregor Schlierenzauer.

Maren – en sjelden utøver

Sportssjef Clas Brede Bråthen har fulgt Lundby siden hun var VM-debutant og på lag med veteranene Anette Sagen og Line Jahr.

– Hva er spesielt med henne?

Hun har en profesjonalitet som er spesiell. Det betyr viljen til å gjøre det som må til. Selv om det enkelte ganger har krevd endringer på det mentale og fysiske, trenger hun bare noen gode argumenter, så går hun helhjertet i gang. Da skjer det ting.

Bråthen mener utøveren fra Kolbukameratene og Lillehammerhopp var meget god på sitt beste i fjor.

– Nå er blitt ett år bedre, sier han.

Bråthen legger til at hun også har positiv innflytelse i hoppleiren. Spesielt Anna Odine Strøm og Silje Opseth hopper etter med god fart. De har vært i finaleomgangene i hvert eneste verdensrenn denne sesongen, sier sportssjefen, før han legger til:

– Og det er bra, for nivået er ganske bratt stigende fra sesong til sesong.

På forsiden nå