– Hvis ikke Hirscher tar gull, er det katastrofe i Østerrike

Henrik Kristoffersen legger alt presset på erkerivalen.

Henrik Kristoffersen skal i aksjon i første duell mot Marcel Hirscher natt til søndag. Det gleder han seg til. Men livet i deltagerlandsbyen kan han styre seg for.   Foto: Erik Johansen, NTB scanpix

Saken oppdateres.

PYEONGCHANG: Norges gullhåp lener seg tilbake i presserommet i medielandsbyen omgitt av OL-blå bannere og TV-lyskastere. 23-åringen fra Rælingen skal delta i sitt andre OL, og han er medaljekandidat i to øvelser.

Men hadde det ikke vært for en umulig østerriker, ville han vært den største gullfavoritten i begge. Først skal de duellere i storslalåm søndag.

Superduellen

Denne vinteren har mye i den alpine verdenscupen handlet om Marcel Hirscher mot Henrik Kristoffersen. Østerrikeren vinner og vinner, og Kristoffersen kommer halsende bak. Som regel på plassen rett bak den umulige østerrikeren. Superduellen skal få sitt klimaks i OL-byen.

Hirscher har allerede vunnet gull i kombinasjonen. Det var hans første.

– Kan det bety at han er litt mindre presset når han nå endelig har fått dette gullet?

– Nei. Det teller ikke det. Slalåm og storslalåm teller mer enn kombigullet. Hvis han ikke tar gull i noen av de to øvelsene er det katastrofe for Østerrike.

Marcel Hirscher kjører kombinasjonen i motsetning til Kristoffersen. Det ble gull der.   Foto: LEONHARD FÖGER, Reuters/NTB scanpix

– Det er ikke jeg som er storfavoritt her. Det er han som har presset. Jeg tar det egentlig ganske med ro.

Han gir altså inntrykk av at han er helt rolig før det skal kjempes om OL-gull. Vi sjekket med lagkamerat Leif Kristian Nestvold-Haugen om det kunne være en bløff.

– Jeg tror ikke han føler selv at det er noe gullpress. Selv om Henrik ikke liker at jeg sier at han er favoritt sammen med Hirscher, så har jeg sagt til ham at det bare er positivt at folk mener det, sier Nestvold-Haugen.

Brakkesyke og Playstation

De norske mediene på plass i pressekonferanseteltet får rundt 5 minutter taletid hver med Norges to utøvere i søndagens storslalåmkonkurranse.

OL-debutanten gjør det klart at livet i den olympiske landsbyen er bare sånn passe.

– Det blir litt sånn halvveis brakksyke av det hele. For å være ærlig så tror jeg det blir siste gangen jeg bor slik under et OL.

– Det er Hirscher som er storfavoritt. Ikke jeg.   Foto: Erik Johansen, NTB scanpix

Men han har en måte å få tiden til å gå mellom treningsøktene. Han spiller Playstation. Akkurat nå går det mye i spillet «Fortnite». Og akkurat der har han en diskusjonspartner i en ung nordmann som allerede har tatt gull i OL.

– Jeg snakket med Johannes Høsflot Klæbo i går, og han foreslo at vi skulle spille litt sammen. Han fikk tiden på langrennshotellet til å gå på samme måten, og vi spiller noen av de samme spillene.

Reiser med 30–40 par ski

Men selv om han har samme interesser som veldig mange andre gutter tidlig i 20-årene, så er hans bagasje på tur noe helt annet enn hva de fleste andre tar med seg.

– Jeg har vel med en 30–40 par ski og 12 par sko.

Han får ikke tid til å teste alle skiparene som har tatt turen fra Europa. Mange av disse er med i tilfelle for å kunne tilpasse seg alle typer forhold.

– Hver eneste trening blir også en testing av utstyr, sier han som mener at han bruker minst 50 prosent av idrettshverdagen på testing og 50 prosent på selve treningen.

– Jeg har ikke gjort noen radikale grep mellom verdenscupen og OL, men samtidig er det jo noe som blir forandret hele tiden. Man må alltid prøve å utvikle noe, sier han.

To OL til

Bronsevinneren fra Sotsji-OL frykter ikke det faktum at han kan reise fra Sør-Korea uten det gullet som mange mener han kan være i stand til å ta.

– Jeg har god tid jeg, og jeg kan være med i hvert fall to OL til.

– Men det kan vel bli tre OL-til? Slalåmkjørere holder jo på opp mot 40 års alder.

– Jeg kommer ikke til å holde på til jeg er 40. Det kan jeg si med en gang. Jeg holder vel neppe på til jeg er 35. 2026 blir mitt siste OL. Men det er åtte år til. Det er lenge, sier han og gliser.

  Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

  Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

På forsiden nå