Disse puster landslagsstjernene i nakken: – To ville typer

Hoppsporten har gull i bakhånd. Her er flere som står klar til å tre inn i rampelyset.

Thomas Aasen Markeng (t.v.) og Marius Lindvik (t.h) i Vikersund. De håper på en landslagsplass kommende sesong.   Foto: Mette Bugge

Saken oppdateres.

VIKERSUND: Landslagstrener Alexander Stöckl skal ta ut et nytt landslag i mai. To av dem som banker hardt på døren er allerede verdensmestre.

Marius Lindvik (20) og Thomas Aasen Markeng (18) kan skilte med hver sin tittel i junior-VM. Og mens Lindvik var høyaktuell til en OL-plass i Pyeongchang, fikk Markeng VM-plass i Seefeld. Tenåringen deltok i normalbakken og endte på 20.-plass. Etter 1. omgang lå han som nummer syv sammen med Andreas Stjernen, som nå har lagt opp.

– De er to spennende typer som aspirerer til en plass på laget og har vist at de kan prestere i mesterskap. Det er et godt utgangspunkt at de tidlig har klart seg på det øverste nivået, sier Stöckl.

Thomas Aasen Markeng

Født: 18. juni 2000

Klubb: Lensbygda Sportsklubb/NTG Lillehammer

Kommer fra: Lensbygda

Bosatt: Lillehammer

Meritter: Jr-VM-gull og 2 sølv i 2019 i Lahti og bronse i VM 2018 i Kandersteg, Sveits. Vant norgescupen sammenlagt 17/18. Deltok i VM liten bakke i Seefeld.

Marius Lindvik

Født: 27. juni 1998

Klubb: Rælingen skiklubb/Kollenhopp

Kommer fra: Frogner i Sørum

Bosatt: Frogner

Meritter: VM-gull som junior, individuelt i 2018. Ungdoms-OL: individuelt og sølv i kombinert stafett for mixlag. NM-bronse stor bakke 2018. Vant Kontinentalcupen i 2017/18. Verdenscupseier lag Holmenkollen 2019. Har også 3. plass for lag.

Marius Lindvik har vært øverst på pallen i verdenscupen, sammen med laget. Det skjedde i Holmenkollen i 2019.  Foto: Mette Bugge

Har en fot innenfor

Lindvik var på laget som vant verdenscuprennet i Holmenkollen for kort tid tilbake, og på laget som bare fikk sjetteplass i Vikersund lørdag. Det var en ny erfaring for unggutten.

Stöckl er uansett avhengig av at de unge skihopperne puster landslagsgjengen i nakken. Han mener at det betyr utrolig mye å få med yngre, talentfulle hoppere, som kan gi de etablerte konkurranse.

– Jeg liker at det kommer inn to nysgjerrige, ville gutter som er ekstremt motivert til å ta over. Det er veldig positivt.

Mot spennende tider. Thomas Aasen Markeng er klar for nye utfordringer.  Foto: Mette Bugge

Kan trene tre økter daglig

Thomas Aasen Markeng liker rosen fra landslagssjefen.

– Målet er å komme inn sammen med de store gutta. Først og fremst for å lære. Jeg håper at jeg får en plass på laget.

Markeng går siste året på NTG på Lillehammer, og har gjerne tre treningsøkter hver dag. I uken er det kun én til to hoppøkter.

– Det er viktigere å trene teknikk og styrke enn å hoppe i bakken, sier han.

Markeng er en sindig type, som vet hva som må til i skihopping. – Har du ikke hodet på plass, så går det feil vei.

Marius Lindvik stuper ut fra skiflyvningsbakken i helgen.   Foto: Terje Bendiksby/ NTB scanpix

Sjelden redd i bakken

Marius Lindvik har levert sterkt i Kontinentalcupen (COC), som han tidligere også har vunnet sammenlagt.

Han mener selv at hans fordel er at han er ganske tøff i hodet og sjelden redd. Da hans navn kom opp i forbindelse med OL-uttak, ble han ikke skuffet da det likevel ikke ble noen tur.

– Jeg var ekstremt nær, men var ikke klar over at jeg var i den diskusjonen.

Lindvik tror hans fordel er at han har ekstremt fokus på teknikken og er nøye på de små detaljene som gjør at han kan være foran de andre. Han mener selv at han har lagt inn en bra søknad når det gjelder å komme inn i elitelaget.

Denne sesongen har han individuelt to 13.-plasser i verdenscupen som best, mens 8.-plassen fra Zakopane i fjor gjorde at mange fikk øynene opp for ham.

Vinterens elitelag

Anders Fannemel, Hornindal IL

Andreas Stjernen, Sprova

Daniel André Tande, Kongsberg IF

Johann André Forfang, Tromsø Skiklub

Halvor Egner Granerud, Asker Skiklubb

Kenneth Gangnes, Kolbukameratene

Robert Johansson, Søre Ål IL

Stjernen og Gangnes er ikke aktuelle for kommende sesong. Fannemels kandidatur vil sikkert bli diskutert.

Robin Pedersen fra Stålkameratene er høyaktuell til en plass på elitelaget.   Foto: Mette Bugge

Også Pedersen sterkt i diskusjonen

Den tredje kandidaten til en plass på elitelaget er Robin Pedersen. Han kom med til den siste Hoppuka. Stöckl sier dette om 22-åringen fra Mo i Rana.

– Han virker litt mer moden og er en veldig reflektert kar for sin unge alder. Han er klar over hva som trengs for å lykkes, og han er ekstremt god til å fly. Det er en spennende utøver på en litt annen måte enn de to andre.

Pedersen var også på laget som vant verdenscupen i Holmenkollen tidligere i mars. Han kom ikke med i lagkampen i Vikersund, fordi han ble syk.

På forsiden nå