Disse tre grepene skal redde Svindals karriere

Alpinisten mener det er 50 prosent risiko for at han tvinges til å legge opp innen noen uker.

Aksel Lund Svindal mener det er like stor sjanse for at han gir seg som at han fortsetter. Men i dag kan han ikke gi noe svar på hva som kommer til å skje til vinteren. Aksel Lund Svindal mener det er like stor sjanse for at han gir seg som at han fortsetter. Men i dag kan han ikke gi noe svar på hva som kommer til å skje til vinteren. Foto: Tore Meek, NTB scanpix

FORNEBU: Aksel Lund Svindal satser alt på opptrening, selv om han vet at det fort kan bli sofaen og ikke Hahnenkamm til vinteren.

– Hadde jeg hatt et godt svar, hadde ikke dette vært et tema for denne samtalen. Da hadde du ikke stilt disse spørsmålene. Men problemet er at jeg ikke vet, sier Aksel Lund Svindal (35).

Han lot seg serieintervjue av norske medier i Norwegian Fashion Centers lokaler på Fornebu da sesongens VM-genser ble presentert torsdag ettermiddag. Alle var og er interessert i helsen til Norges fremste fartsalpinist de siste 10–12 årene. Mannen som har kommet tilbake fra skade etter skade er litt lei spørsmålene, men han forstår godt at de kommer.

Vis fakta ↓
Aksel Lund Svindal

Nå skal han finne ut hvor stor sjanse det er for at det blir Hahnenkammrenn i Kitzbühel og VM i Åre.

Svar som syv uker

Akkurat nå vet han ikke. De nærmeste seks-syv ukene kommer til å gi svaret. Han mener at sjansen for at han gir seg, er 50 prosent. Dermed er sjansen for at vi ser Aksel Lund Svindal i verdenscupbakker til vinteren også 50 prosent.

Han frykter ikke svaret dersom det blir snakk om å legge opp. Men han skal være sikker først. Han må prøve.

– Jeg har brukt hele livet på dette, og da skal jeg vite at når jeg bestemmer meg for hva jeg skal gjøre, så gjør jeg det riktige. Om det er i år eller neste år det skjer, så skal jeg kunne sette meg i sofaen og si at det var en god avgjørelse. Da er jeg sikker, sier han og understreker at han overhodet ikke er sikker i snakkende øyeblikk.

Tre søyler i planen

Han har lagt opp en tretrinns plan for å komme i form og for å finne ut om han er i stand til å yte i verdenstoppen kommende sesong.

  • Første trinn var treningsleiren på ski i Chile. Lund Svindal dro hjem en uke før de andre, men det avdramatiserer han. Være var så dårlig at det ikke var mulig å stå på ski.
  • Deretter blir det 14 dager med skitrening på breene i alpene nå i oktober.
  • Til slutt blir det treningssamling i USA i forkant av fartsrennene i Lake Louise.

Det er først etter dette 35-åringen vil vite langt mer om hvilke beslutning han kommer til å ta.

– I fjor var det slik at OL fikk meg til å tøye strikken litt lenger. Slik blir det ikke med VM denne sesongen. Jeg kommer ikke til å fortsette bare for å kjøre VM. I fjor fikk jeg også litt mer slakk av legene til trening av den ekstreme sorten. I år er legene strengere.

meg mindre slakk på det.

Prosentregning er ikke enkelt

Han er klar på at det neste sesong vil være enda større sjanse for at det ikke blir noe å se til 35-åringen fra Romerike i bakken. Han antyder at sjansen for at han kjører på ski 19/20-sesongen er 25 prosent. Men så går det litt i ball med prosentregningen både for journalist og alpinist når vi antyder at det da er 75 prosent sjanse for at han legger opp.

– Nei dette må vi finregne på. Det blir vel ikke helt slik, sier han.

Uten enighet om prosenter må han haste videre. Aktiv alpinist eller ikke, ettertraktet er han. Bilder med VM-genser skal tas uansett.