Dommertalentet fra Stavanger: – Vi er best når vi er usynlige

Anders Myhra Nordin er Stavangers første dommer på øverste nivå i norsk ishockey siden Kjetil Bøe dømte eliteserien på starten av 2000-tallet.

Anders Myhra Nordin debuterte som hoveddommer i Get-ligaen da Storhamar slo Kongsvinger 7–0 i CC Amfi.  Foto: Jostein Nordin

Saken oppdateres.

Tirsdag 5. desember debuterte en Siddis på Storhamars hjemmebane. Anders Myhra Nordin gjennomførte sin første kamp i Get-ligaen som hoveddommer.

Det er ni år siden han begynte sin dommerkarriere. Da var han 17 år og hockeykeeper.

– Det var det samme som mange andre dommere. Jeg innså at jeg ikke var god nok til å satse på hockey. Samtidig hadde jeg lyst til å være med videre i idretten. Dermed ble jeg dommer, sier Nordin.

– Ingen kompensasjon

Nordin har valgt å gå en vei der det er lite skryt å få dersom man løser oppgavene sine perfekt. Det er derimot stor sjanse for å bli syndebukk dersom en avgjørelse oppleves som feil.

– At publikum heier på laget sitt og ser ting med deres øyne er en del av sporten. Når vi dommere er på vårt beste, er vi usynlige, sier Nordin.

Det er en utbredt myte at dommere kompenserer på banen. Hvis de har tatt en avgjørelse som de innser at var for hard, så er de gjerne snillere ved neste korsvei, eller motsatt. Nordin avviser at det er noe sannhet i myten.

– Jeg tror absolutt ikke det er en praksis blant dommere. Å skulle gjøre opp for en feil ved å gjøre enda en feil blir bare dumt. Kompensasjon er ikke en del av dommernes regelbok, sier Nordin.

Anders Myhra Nordin mener dommere gjør jobben sin best når man knapt merker at de er på isen.  Foto: Jostein Nordin

Hobby

I Norge er ikke hockey stort nok til at det er mulig å leve av å være dommer. Man er avhengig av å ha en jobb ved siden av.

– Dette er noe jeg gjør fordi jeg elsker sporten, og vil være en del av den. Og uten dommere, så hadde det blitt vanskelig å arrangere hockeykamper, sier Nordin.

Nordin jobber som selger i teamshop, som er et firma som leverer tøy og utstyr til idrettslag. Å ha en arbeidsgiver som er fleksibel er viktig når du skal forholde deg til en idrett der alle lag, utenom Oilers, er på andre siden av landet.

– For å dømme kamp på østlandet må jeg dra rundt lunsj. I Get-ligaen spiller lagene 45 kamper, så det kommer nok til å skje 30–40 ganger i løpet av sesongen, sier Nordin.

Drømmer om å dømme internasjonalt

Hockey er intervallidrett. Spillerne er, grovt sett, vant til bånn gass i et halvminutt, så hviler de mens tre andre rekker gjør det samme. Dommerne er på isen i samtlige 60 minutter av kampen.

– Det er mange som ikke tenker på det, men dommere må være i god fysisk form. Jeg trener et par ganger i uka i sesongen, mer utenfor sesong. Og så driver jeg med triatlon, sier Nordin.

Også dommere må nullstille seg kamp for kamp, forteller Anders Myhra Nordin.  Foto: Jostein Nordin

Nordin dømmer jevnlig kamper på juniornivå for å prestere på topp i Get-ligaen. Nå som han har nådd målet sitt om å dømme øverste nivå i Norge, har han allerede lagt en plan som sikter mot neste mål. Å dømme internasjonalt innen fire år.

– Det trenger ikke å være OL eller A-VM. Bare det er en internasjonal turnering, så er det veldig stort, sier Nordin.

Nordin har kommet gjennom systemet til Oilers, men han dømmer for Norges ishockeyforbund. Ettersom ishockey benytter seg av et system der de har to hoveddommere, får han dømme laget han tidligere var tilknyttet.

På forsiden nå