Lorentzen i villrede før VM: – Vet ikke hvorfor jeg går sakte

Håvard Lorentzen (26) havnet langt nede på resultatlistene for andre dag på rad. Nå mener han at han ikke er medaljefavoritt i VM.

SKJØNNER LITE: Håvard Lorentzen har en god følelse når han går løp, men ikke etter at han er kommet i mål.  Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Saken oppdateres.

HAMAR: Han trengte tid for seg selv etter søndagens 500-meter på Hamar, Håvard Lorentzen. Mens de tre beste mottok sine premier, satt den olympiske mesteren på en benk og hang med hodet.

Og der ble han sittende i mange minutter.

Så stor var skuffelsen etter å ha blitt nummer elleve, dagen etter å ha blitt nummer 13, bare dager før VM på enkeltdistanser i Inzell.

– Jeg forsøkte å tenke over løpet, om det var noe som kunne vært annerledes. Jeg klarte ikke å sette fingeren på noe, sier Lorentzen.

KONSENTRERT: Her gjør Håvard Lorentzen de siste forberedelsene før løpet.  Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

I villrede

Tiden 35,24 var 45 hundredeler dårligere enn vinnertiden til russiske Pavel Kulizjnikov. Samme mann vant 500-meteren lørdag – da var Lorentzen 44 hundredeler bak.

Felles for begge løpene: Han følte at han gikk raskere enn han gjorde.

– Det kjentes rent og greit ut, men det gikk ikke fort nok, sier Lorentzen, som finstuderte lørdagens løp før han gikk søndag.

– Jeg har sett det et par ganger, og det er alltid noe pirk her og der. Det er det alltid på en 500-meter, sier han, og bekrefter samtidig at han er i villrede. Under en uke før det første av to verdensmesterskap.

SKUFFET: Håvard Lorentzen klarte ikke å revansjere lørdagens skuffende løp.  Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

– Åpningen må være raskere, dersom jeg skal klare å henge med. Jeg vet ikke hva som gjør at jeg går sakte, sier Lorentzen.

– Ikke en medaljefavoritt

Svaret er nok sammensatt, slik det ofte er i idretten. Og verken Lorentzen selv eller treneren hans, Jeremy Wotherspoon, vet hva problemene skyldes.

Det eneste de vet er at toppfarten mangler, at åpningene for trege og at den olympiske mesteren ikke er en favoritt til å ta VM-medaljer lenger.

TREG ÅPNING: Håvard Lorentzen gikk bare på 9,91 på de første 100 meterne av søndagens 500 meter. Langt tregere enn de beste.  Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

– Jeg kan ikke si at jeg er en medaljefavoritt. Jeg er en utfordrer nå, både på 500 og 1000 meter. Jeg må jo gå mye fortere enn dette om jeg skal slå de andre, sier 26-åringen.

Han mener faktisk at lagsprinten er hans beste medaljesjanse, slik situasjonen er akkurat nå.

– Det er kjipt bare å kunne hevde seg i lagkonkurranser, det er jo det individuelle som teller, sier han.

Tett i toppen

NRKs skøyteekspert, tidligere verdensmester Even Wetten, er enig i Lorentzens analyse.

– På 500-meteren er det åtte-ti løpere som kjemper om medaljene. Dersom Håvard mangler litt i en fase av løpet, blir det fort åttendeplass i stedet for medalje. Jeg er ikke veldig bekymret, men han var på et jevnere nivå i fjor, sier Wetten.

  Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

– Men han er ikke noen favoritt, slik du ser det?

– Han er en utfordrer nå. Men han har hele tiden sagt at mesterskapene har vært en hovedprioritet. Dette var tentamen, nå kommer eksamen, sier han.

– Har nordmenn grunn til å være bekymret før mesterskapet?

– Det synes jeg ikke. Sverre Lunde Pedersen gikk sitt beste løp på 5000 meter fredag. Han er der han skal være. Og Håvard er bare noen små detaljer unna.

Henriksen tapte VM-duellen

Tidligere på dagen gikk en annen Fana-løper, Sindre Henriksen, 1500 meter. For ham var duellen mot landsmannen Håvard Bøkko i det syvende paret mer enn bare en kamp om seieren, de to kjemper nemlig også om den siste plassen på 1500-meterlaget i VM i enkeltdistanser neste uke.

RESERVE: Sindre Henriksen blir reserve på 1500-meteren i VM i Inzell. Men Allan Dahl Johansson har slitt med sykdom den siste tiden, så det er langt fra utenkelig at bergenseren får gå likevel.  Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Og det ble en durabelig kamp mellom de to lagkameratene på isen. Etter å ha åpnet nærmest helt jevnt, dro Bøkko så vidt ifra inn på den siste runden. Han holdt forspranget helt inn og vant paret på 1.46,28. Henriksen gled i mål på 1.46,28.

Bergenseren endte på femteplass. Bøkko ble nummer to. Russiske Denis Juskov vant øvelsen med tiden 1.44,95.

– Bøkko og jeg hadde en duell om den plassen, så jeg kan ikke klage om jeg ikke får gå i VM. Jeg viste at jeg kan gå fort på skøyter, men jeg må nesten forholde meg til kvalifiseringskriteriene, sier Henriksen, som drar til VM for å gå lagtempoen og være reserve på 1500 meter.

Han kvalifiserte seg også til sesongavslutningen i Salt Lake City og allround-VM i Calgary med søndagens prestasjon.

På forsiden nå