Må rømme landet for å bli god

Camilla Lund har overrasket seg selv foran NM på skøyter, som starter rekordtidlig i Bjugn i dag.

Camilla Lund er en løper det er verdt å være obs på. Det er ikke mange gode, norske, kvinnelige skøyteløpere.  Foto: NTB Scanpix

Saken oppdateres.

21-åringen bor i Melhus, og i nærheten av henne er det ingen skøytebaner som har is. Men det stopper ikke trønderen.

Meldingen kom nylig fra Norges Skøyteforbund: "Et nytt norsk skøytenavn verdt å følge med på. Camilla Lund gikk en fenomenal 3000m i Inzell på tiden 4.07,31. Det er kun tre norske kvinner som har gått fortere enn dette i norgeshistorien.

Maren Haugli (4.00,34), Ida Njåtun (4.01,47) og Mari Hemmer (4.05,38). For å illustrere hvor godt løpet var, kan det nevnes at Hollands Ireen Wust, som er kvinnenes svar på Kramer, gikk i samme konkurranse. Hun ble klokket inn bare to sekunder foran Camilla.

Perset med åtte sekunder

— Jeg perset med åtte sekunder, og kunne knapt tro det. Men jeg har merket at jeg har tålt treningen mye bedre denne sesongen enn før, og det gir uttelling. Det er en superdeilig følelse. Tidligere ble jeg mer sliten, sier hun til Aftenposten.

Lund kan dermed ha mye bedre kvalitet på alt hun gjø og opplever fremgangen som inspirerende.

— Jeg har hatt en rød tråd i alt jeg har gjort de siste årene. Noe av forklaringen ligger også der.

Camilla Lund har vært nødt til å dra ut av Norge for å bli god.  Foto: Christoffer Fagerli Rukke

Det spesielle med løperen fra Trøndelag, som ikke er på landslaget, er at det foreløpig ikke er is på banen hun benytter når hun er hjemme om vinteren.

— Det skal bli is på Leangen 8. november, forteller løperen, som de to siste sesongene har bodd på Hamar for å kunne få stabile forhold i Vikingskipet.

I vinteridrettslandet Norge er det kun tre innendørs skøytebaner – i Hamar, Stavanger og Bjugn. I Oslo håper idretten å få en bane med tak innen overskuelig fremtid, og Lund mener at også Trondheim ville vært stedet å bygge en slik hall.

— Trøndere er sporty, mener utøveren som tror en slik hall ville bli brukt av barn, unge, mosjonister og eliteløpere. For ikke å snakke om andre isidretter som for eksempel kunstløp.

For å bli god har Lund vært nødt til å dra ut av Norge.

— Jeg har vært i Nederland og Tyskland i mange uker, forteller hun.

NM på enkeltdistanser

Det har vært et norgescupløp i Stavanger tidligere i år, og etter løp der og testløp i Inzell mener landslagstrener Sondre Skarli at norske utøvere aldri har hatt en bedre sesongåpning. Sverre Lunde Pedersen og Ida Njåtun er to av dem som har vist sterk fremgang. Derfor blir mesterskapet på enkeltdistanser spennende. Uttak til verdenscup er det også.

Camilla Lund har ikke tenkt så mye på at det er VM på hjemmebane kommende sesong, men nå når hun presterer i toppklassen, er ikke det noen umulighet. Hun er med i et "nest beste"-prosjekt i forbundet.

I NM står hun over fredagens 500 meter, men tar med de tre lengste øvelsene.

— Akkurat nå er jeg best på 3000 meter, men på sikt tror jeg 5000 meter kan bli min distanse.

Camilla Lund:

Født: 12.11.1994

Bosatt: Melhus

Klubb: Leinstrand skøyteklubb

Yrke: Skøyteløper/student

Meritter: NM-gull og sølv, tre medaljer i verdenscupen for junior.

På forsiden nå