Myntkast avgjorde USAs flaggbærer: – Uverdig

Tidligere OL-vinner Shani Davis er kritisk til valget.

Shani Davis likte dårlig å bli vraket som USAs flaggbærer.  Foto: REUTERS

Saken oppdateres.

Fredag blir Emil Hegle Svendsen Norges flaggbærer på åpningsseremonien i OL. Den beslutningen fikk få til å heve øyenbrynene.

I USA er imidlertid valget av flaggbærer langt mer omstridt.

En jevn nominasjonsstrid ble til slutt avgjort ved et myntkast. Akeren Erin Hamlin (31) gikk seirende ut – til stor frustrasjon for skøyteløper Shani Davis (35).

– Jeg er en amerikaner, og da jeg vant 1000-meteren i 2010 ble jeg den første amerikaneren til å vinne den øvelsen i to OL på rad. Team USA opptrådte uverdig da de kastet en mynt for å beste flaggbæreren. Det er ikke noe problem. Jeg kan vente til 2022, skrev Davis i en Twitter-melding.

4–4 i avstemningen

I USA er det en fast fremgangsmåte for utvelgelse av flaggbærer, skriver CNN. Personen stemmes frem av de åtte vintersportsforbundene i landet: Skiskyting, Bob og skeleton, curling, kunstløp, ishockey, aking, ski og snowboard og skøyter.

Denne gangen endte avstemningen likt. Davis fikk 4 stemmer, og Hamlin fikk 4 stemmer.

Erin Hamlin blir USAs flaggbærer på åpningsseremonien for Pyeongchang-OL.  Foto: AP

Det var da myntkastet ble siste utvei, skriver Washington Post.

Den amerikanske olympiske komiteen har ennå ikke kommentert Davis’ misnøye. Tidligere torsdag hadde imidlertid en henrykt Hamlin uttalt seg om flaggæren.

– Å jobbe hardt og oppnå suksess er én ting. Å bli anerkjent som en bra representant og medlem av Team USA av de andre utøvere, mange av dem har inspirert meg, overgår alt jeg har oppnådd, sa Hamlin i en pressemelding.

Brukte emneknaggen #BlackHistoryMonth2018

Erin Hamlin vant en bronsemedalje under Sotsji-OL for fire år siden. I år deltar hun i OL for fjerde gang.

Shani Davis tok gull og sølv i både Torino-OL og Vancouver-OL. I år deltar han i OL for femte gang.

I sin Twitter-melding la Davis til emneknaggen #BlackHistoryMonth2018. Det tolker flere amerikanske medier slik at Davis mener rase var en faktor i utvelgelsen av flaggbærer.

Shani Davis har fire medaljer fra OL. Her jubler han for gullmedaljen på 1.000-meteren i Vancouver i 2010.  Foto: REUTERS

I dagene opp mot avstemningen fikk Davis mye skryt av lagkameratene. 21-åringen Emery Lehman fortalte hvordan Davis hjelper de yngre utøverne, og beskrev veteranen som «ikke egoistisk i det hele tatt».

Én annen av Davis’ lagkamerater, Joey Mantia, understreket at det var uenighet om valget av flaggbærer.

– Vi følte veldig sterkt at det burde være Shani, mens de følte veldig sterkt at det burde være Erin. Sånn er det, sier Mantia ifølge NBC.

Davis er i aksjon på OL-isen først på tirsdag. Da stiller han etter planen på 1.500 meter. Senere i mesterskapet skal han også gå 1.000-meteren.

USAs fem siste flaggbærere:

1998 Eric Flaim, skøyter 2002 Amy Peterson, skøyter 2006 Chris Witty, skøyter 2010 Mark Grimmette, aking 2014 Todd Lodwick, kombinert

På forsiden nå