Nord- og Sør-Korea kan få felles hockeylag i OL

Partene skal møtes i Lausanne 20. januar.

Nord- og Sør-Korea kan stille et felles hockeylag på kvinnesiden i OL. Her er de to lagene samlet til et felles bilde under B-VM i fjor.  Foto: NTB SCANPIX

Saken oppdateres.

Natt til tirsdag ble det klart at Nord-Korea har bestemt seg for å sende utøvere til OL i Pyeongchang. Det ble klart etter samtaler med Sør-Korea i den demilitariserte sonen mellom de to landene.

– Jeg synes at det er på tide at Sør- og Nord-Korea har positive samtaler igjen. Det er noe begge trenger, og det bør bli forbedringer nå. Sør-Korea trenger også en fredelig atmosfære til OL, sa Korea-ekspert Vladimir Tikhonov til 100% Sport tirsdag.

Ifølge nettstedet insidethegames skal Nord- og Sør-Korea stille på møte med IOC i Lausanne 20. januar for å snakke videre om OL-deltakelsen.

Ett av punktene på agendaen er et felles hockeylag i lekene. Mellom tre og åtte spillere fra Nord-Korea kan bli med på det sørkoreanske kvinnelaget som skal delta i OL.

Ut sammen i åpningsseremonien?

Det er også snakk om at Nord- og Sør-Korea vil gå ut samlet under åpningsseremonien 9. februar.

IOC-president Thomas Back vil ifølge insidethegames delta på møtet, som også vil ha representanter fra Pyeongchang 2018 og regjeringsmedlemmer fra de to landene til stede.

Da Nord- og Sør-Korea møttes tirsdag, var det første gang på to år at de hadde samtaler. Forrige gang de to landene konkurrerte under et felles flagg var under bordtennis-VM i 1991, og under ungdoms-VM i fotball samme år.

Mulig wildcard

Landene gikk inn sammen under åpningsseremonien i OL både i sommer-OL i Sydney i 2000 og i Aten 2004, samt under vinter-OL i Torino i 2006.

De eneste utøverne som har kvalifisert seg for Nord-Korea så langt er kunstløperne Ryom Tae-Ok and Kim Ju-Sik.

– Jeg vet ikke hvordan det er med frister og påmeldinger, men man må se om det finnes en åpning, sa Kristin Kloster Kloster, Norges IOC-medlem, tidligere i uka.

En mulighet er å gi utøvere fra Nord-Korea et wildcard, skriver New York Times.

På forsiden nå