Nordmann falt i samme bakke som Morgenstern

Rolf Åge Berg falt stygt i 1986. — Det var ikke så ulikt mitt fall, sier han om Thomas Morgensterns uhell.

STORHOPPER: Rolf Åge Berg under sin aktive karriere.  Foto: Arkivfoto, Adresseavisen

Saken oppdateres.

Østerrikeren Thomas Morgenstern pådro seg alvorlige hodeskader og en punktert lunge etter han falt stygt på trening i skiflygingsbakken i Kulm fredag.

Uhellet skjedde da østerrikeren mistet kontrollen i sitt andre treningshopp. Morgenstern kom til seg selv og fikk førstehjelp på sletta. Han ble fraktet fra bakken til undersøkelse på sykehus.

— Tilstanden er kritisk. Han må overvåkes kontinuerlig, opplyste overlege Josef Obrist ved sykehuset i Salzburg fredag kveld.

Ifølge en pressemelding fra Østerrikes skiforbund er ikke skadene livstruende. Morgenstern skal være under observasjon de neste 72 timene.

— Ville hoppe veldig langt

For de som har fulgt med på hoppsporten noen år, så kunne dagens hendelse minne sterkt om nordmannen Rolf Åge Bergs meget stygge fall i samme bakke under skiflygnings-VM i 1986. — Det var ikke så ulikt mitt fall. For meg så det ut som om Morgenstern gjorde noen feil beslutninger i hoppet. Det så ut som om lysten til å hoppe veldig langt ble for stor, sier Berg til adressa.no.

IKKE PENT: Nordmannen Rolf Åge Berg falt stygt i Kulm under skiflygnings-VM i 1986.  Foto: Skjermdump youtube.com

— For mitt vedkommende, så hadde jeg litt kniven på strupen den gangen, og ville absolutt opp mot mitt beste. Jeg tok noen feil beslutninger i planleggingen av hoppet, sier trønderen. Se Bergs fall på YouTube her (ekstern lenke)

Berg mener at hoppsporten er mye tryggere i dag, med færre fall, og peker blant annet på at farten er mye lavere.

— Det var fryktelig synd at han skulle falle slik, og det er sjelden noe slikt skjer med så gode hoppere som Morgenstern. Han må ha gjort en liten feil, men er så klart ekstremt uheldig, mener han.

Måtte gi seg

Berg pådro seg hjernerystelse og ødelagt korsbånd i fallet for 28 år siden. Stjørdalingen, som i dag er 56 år, kom aldri igjen opp på det fysiske nivået som krevdes.

— Det er ikke pent å se på. Selve skihoppingen blir underordnet når slikt skjer. Vi må bare håpe at han blir bra igien, sier Berg.

- Kan man komme tilbake etter slike hendelser?

— Ja, det mener jeg at man kan. Jeg var veldig oppsatt på å komme tilbake. Hodet mitt ville tilbake, men jeg ble stoppet av det fysiske. Nå må naturligvis Morgenstern bli frisk igjen, men han kan vinne World Cup-renn igjen, tror Rolf Åge Berg.

På forsiden nå