Ordene under åpningsseremonien skapte storm. Nå har OL-eksperten fått sparken.

NBC møter sterk kritikk i Sør-Korea.

I fokus: Den japanske delegasjonen kom i fokus under OLs åpningsseremoni. Uttalelsene til NBCs ekspert under seremonien vekker sterke reaksjoner i Sør-Korea,  Foto: KIM KYUNG-HOON / X01368

Saken oppdateres.

OL i Pyeongchang er i gang for fullt og mennesker over hele verden følger lekene tett på TV.

I USA er det NBC som har rettighetene til lekene.

De siste dagene har kanalen opplevd seerstorm etter at deres OL-ekspert Joshua Cooper Remo kom med uttalelser som ble oppfattet som støtende på direktesendt TV, skriver BBC.

Da Japans president Shinzo Abe ble fanget opp av TV-kameraene, uttalte den amerikanske eksperten blant annet at Japan hadde fungert som et av de beste forbildene for Sør-Koreas økonomiske og sosiale forandring.

Japansk okkupasjon

Sør-Korea var under japansk okkupasjon fra 1905–1945. Perioden er et mørkt kapittel i landets historie.

Mange koreanere ble sendt til fronten for å kjempe på japansk side under krigen, mens andre måtte jobbe som slaver eller prostituerte.

Eksperten snakket også om den japanske okkupasjonen.

– Sør-Korea var okkupert av Japan mellom 1905–1945, men enhver koreaner vil fortelle deg at Japan er et kulturelt, teknologisk og økonomisk forbilde.

– Latterliggjør vår smertefulle historie

Reaksjonene lot ikke vente på seg.

– Du skylder det koreanske folket en formell unnskyldning. Du forminsker og latterliggjør vår smertefulle historie under den japanske kolonseringstiden.

– Mange av våre besteforeldre ble drept av japanere, og unge jenter ble brukt som prostituerte. NBC burde ikke si slikt, skriver en bruker på NBCs Instagram-konto.

Cooper Remo ble også oppfordret til å lære seg mer om vertslandet.

– Kommentarene dine var sårende og kunnskapsløse. Du burde gjøre en innsats for å lære deg noe om landet som er vertskap for OL, skriver en annen.

– Kan ikke jobbe for oss lenger

Mange sørkoreanere ønsket å fjerne Joshua Cooper Remo fra NBCs sendinger.

Hele 13.000 underskrifter ble samlet inn i en kampanje for å få til nettopp det.

I etterkant av utspillet har den amerikanske kanalen beklaget hendelsen og avskjediget eksperten.

– Han kunne ha jobbet mer for oss under lekene. Etter dette er det ikke mulig lenger, sier en talsmann for NBC til The Korea Times.

På forsiden nå