Ordene under åpningsseremonien skapte storm. Nå har OL-eksperten fått sparken.

NBC møter sterk kritikk i Sør-Korea.

I fokus: Den japanske delegasjonen kom i fokus under OLs åpningsseremoni. Uttalelsene til NBCs ekspert under seremonien vekker sterke reaksjoner i Sør-Korea,  Foto: KIM KYUNG-HOON / X01368

Saken oppdateres.

OL i Pyeongchang er i gang for fullt og mennesker over hele verden følger lekene tett på TV.

I USA er det NBC som har rettighetene til lekene.

De siste dagene har kanalen opplevd seerstorm etter at deres OL-ekspert Joshua Cooper Remo kom med uttalelser som ble oppfattet som støtende på direktesendt TV, skriver BBC.

Da Japans president Shinzo Abe ble fanget opp av TV-kameraene, uttalte den amerikanske eksperten blant annet at Japan hadde fungert som et av de beste forbildene for Sør-Koreas økonomiske og sosiale forandring.

Japansk okkupasjon

Sør-Korea var under japansk okkupasjon fra 1905–1945. Perioden er et mørkt kapittel i landets historie.

Mange koreanere ble sendt til fronten for å kjempe på japansk side under krigen, mens andre måtte jobbe som slaver eller prostituerte.

Eksperten snakket også om den japanske okkupasjonen.

– Sør-Korea var okkupert av Japan mellom 1905–1945, men enhver koreaner vil fortelle deg at Japan er et kulturelt, teknologisk og økonomisk forbilde.

– Latterliggjør vår smertefulle historie

Reaksjonene lot ikke vente på seg.

– Du skylder det koreanske folket en formell unnskyldning. Du forminsker og latterliggjør vår smertefulle historie under den japanske kolonseringstiden.

– Mange av våre besteforeldre ble drept av japanere, og unge jenter ble brukt som prostituerte. NBC burde ikke si slikt, skriver en bruker på NBCs Instagram-konto.

Cooper Remo ble også oppfordret til å lære seg mer om vertslandet.

– Kommentarene dine var sårende og kunnskapsløse. Du burde gjøre en innsats for å lære deg noe om landet som er vertskap for OL, skriver en annen.

– Kan ikke jobbe for oss lenger

Mange sørkoreanere ønsket å fjerne Joshua Cooper Remo fra NBCs sendinger.

Hele 13.000 underskrifter ble samlet inn i en kampanje for å få til nettopp det.

I etterkant av utspillet har den amerikanske kanalen beklaget hendelsen og avskjediget eksperten.

– Han kunne ha jobbet mer for oss under lekene. Etter dette er det ikke mulig lenger, sier en talsmann for NBC til The Korea Times.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå