Storhamar-stjernen om gullpresset: – Blir nok lett å peke på meg om det ikke går bra

Patrick Thoresen er tilbake der hockeyeventyret startet. Målet er å kjempe om gull og pokaler. Men da må seiersmaskinen i vest nedkjempes.

Patrick Thoresen i Oslo i forbindelse med sesong-kickoff tidligere denne uken. Thoresen er Storhamars kaptein denne sesongen. Her med seriepokalen i forgrunnen. Foto: Mariam Butt, NTB scanpix

Saken oppdateres.

Alle er enige om at årets ishockeysesong blir jevn. Og igjen er de siste års gullgrossist Stavanger Oilers under angrep. Spesielt fra Hamar hvor «den hjemvendte sønn» bærer hele byen på sine skuldre.

– Det tenker jeg ikke så mye på. Presset er der om å levere, og det har jeg levd med i ti år. Jeg føler ikke det står og faller på meg alene. Troppen vår ser bra ut, og vi kan absolutt gi Stavanger Oilers kamp. Og så kan det nok hende det blir lett å peke på meg om det ikke går bra i starten, sier Patrick Thoresen til Aftenposten.

Patrick Thoresen

Født: 7. november 1983

Fra: Oslo, vokst opp i Oslo og Hamar

Yrke: profesjonell ishockeyspiller

Klubb: Storhamar

Posisjon: Ving/senter

Tidligere klubber: Moncton Wildcats, Baie-Comeau Drakkar, Mörrums GoIS, Djurgårdens IF, Edmonton Oilers, Philadelphia Flyers, HC Lugano, Salavat Julajev Ufa, SKA St. Petersburg, Djurgården IF, ZSC Lions

Patrick Thoresen (t.h.) i duell med Vålerengas Erik Ryman tilbake i 2001. Nå er Thoresen tilbake i den gule drakten.Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

En lang, lang reise

Han er blitt 33 år, og skjegget fyller nesten hele ansiktet. Det er gått 16 år siden Thoresen forlot Hamar til fordel for juniorhockey i Canada.

Nå blir han Storhamars kaptein og hærfører. Og etter spill i Sverige, NHL (National Hockey League) og KHL (den russiske toppligaen), er bankkontoen velfylt, det samme er CV-en.

– Jeg fikk så mange fine tilbakemeldinger da det ble klart at jeg skulle spille for Storhamar igjen. Folk stopper meg på butikken og ønsker meg lykke til, og folk som sier de ikke har vært på ishockeykamper på en stund, skal begynne å se kamper igjen. Det er veldig hyggelig, sier landslagsbautaen.

Et landslag som for øvrig trenes av pappa Petter Thoresen. Som har fått begge sønnene hjem. Også lillebror Steffen er tilbake i gult og blått.

– Hvordan har din rundtur i ishockeyens verden vært?

– Først og fremst veldig lærerik. Valgene jeg har tatt underveis har ikke vært like lette, men de har vært riktige. Fra Norge til spill i juniorligaen (i Canada, red.anm.), til spill i Sverige, så NHL. Etter det kom de litt tøffere valgene, blant annet det å ta med seg barn og familie til Russland hvor man vet at man blir mye borte.

– Hva har disse opplevelsene gjort med seg som spiller?

– Man tar med seg lærdommen. Man møter masse forskjellige folk, trenere og spillere, og det er viktig å plukke opp det man kan. Mest lærte jeg nok da jeg dro fra Hamar til juniorligaen. Det gikk på trening. Det skal jeg forsøke å ta med meg inn i Storhamar.

Patrick Thoresen i aksjon for Philadelphia Flyers i 2008.Foto: NTB scanpix

Hard i hodet av å spille i Russland

33-åringen reiste til Sverige og spill på nivå to der etter årene med juniorhockey i Canada, Deretter tre sesonger i Stockholms-klubben Djurgården. Så tilbake til Nord-Amerika og spill i NHL. Han spilte i Edmonton Oilers og Philadelphia Flyers, før han endte opp i Russland via en sesong i Sveits.

– Man ble hard i hodet av å spille i Russland. Der måtte man ta for seg og ikke stå med luen i hånden som Ola Nordmann. Men etter at jeg fikk satt meg i respekt gikk det bra. Men man må stå på og sette seg i respekt. Men å bo der gikk egentlig greit, sier Thoresen.

Han advarer Storhamar-fansen. For dem som forventer å få hjem en tryllekunstner, de tar feil.

– De får gå på YouTube og søke meg opp. Jeg er ikke en spiller som går over hele banen og drar av fire mann og finter keeperen ut i pølseboden. Men jeg gir alltid 110 prosent, på og utenfor isen, og det skal jeg forsøke å lære bort til lagkompisene mine.

Han har en klausul i kontrakten som gjør at han kan forlate Storhamar før nyttår om utenlandske klubber klarer å lokke ham ut igjen.

Hamar-laget ser solide ut og kommer til å kjempe om seriegullet sammen med Stavanger Oilers, naturligvis, og siddisenes finalemotstander i vårens NM-sluttspill, Frisk Asker.

Slik tipper ekspertene hockeyligaen

Ole Eskild Dahlstrøm, TV 2-ekspert og tidligere Storhamar-spiller:

– Jeg tror Stavanger Oilers vinner. De er vant til å vinne, har alt på stell, de som skal utfordre, Storhamar og Frisk Asker, de var 20 poeng bak i serien i fjor. Det er litt vann mellom båtene. Men det kommer til å bli jevnere denne sesongen.

Petter Thoresen, landslagstrener, har trent både Storhamar og Oilers:

– Jeg har tippet Oilers som vinnere. Det begrunner jeg med at de er profesjonelle, hele klubben, de er flinke til å fornye seg, har et solid treningsregime, mange spillere som har vunnet før.

Bjørn Erevik, ekspertkommentator TV 2:

– Storhamar, Oilers eller Frisk Asker. Jeg synes det er helt umulig å spå hvem av dem det blir. Det er noen spørsmålstegn i alle de tre lagene. Men kanskje Oilers er et lite hestehode foran de tre, men det er jevnt.

Patrick Thoresen er en av landslagets viktigste spillere. Der har han pappa Petter som sjef.Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

– Blir ikke sjokkert om vi vinner

At Oilers, som har vunnet seks strake NM-gull og tatt fire av de seks siste seriegullene, er laget å slå, kommer ikke som noen overraskelse på trener Pål Gulbrandsen.

– Vi har satt oss som mål å bli nummer én, da må du tåle at folk kommer etter deg. Det er bare sunt for norsk hockey at det er flere som vil vinne. Men jeg blir ikke sjokkert om vi skulle vinne også denne sesongen, sier Gulbrandsen, som overtok hovedtrenerjobben i Oilers før sist sesong. Det endte med seier i både serie og sluttspill.

Men også han har mistet viktige spillere. Profiler som Dan Kissel, Mark van Guilder og Tommy Kristiansen er borte, for å nevne noen. Disse er erstattet, og Gulbrandsen sier «det ser jevnt bra ut».

Dette er laget å slå for både Storhamar, Frisk Asker og de andre lagene i eliteserien i ishockey. Her jubler Oilers for NM-gull i Askerhallen i vår.Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix

– Det at Patrick Thoresen kommer tilbake til Norge, er veldig bra. Han kommer til å bli den desidert beste spilleren i år. Han kommer til å bære hele Storhamar på gullstol gjennom hele sesongen, sier Oilers-treneren og flirer.

Ingen nevner Vålerenga. For på Oslo øst er livet grått. I påvente av ny hall er tilværelsen i Furuset Forum seig. Klubben taper penger med den lille hallen, og arbeidet med å bygge klubbens nye hall på Jordal er forsinket. Og det er ikke penger til å forsterke stallen.

– Det svir litt, det legger jeg ikke skjul på. Vi skulle gjerne hatt litt brede stall og vært med å slåss om medaljene i serien. Det er ingen ønskesituasjon. Men vi kan slå alle lagene i enkeltkamper, det blir vår motivasjon fremover, sier Roy Johansen.

Vålerenga og Storhamar møtes i seriepremièren i fjellhallen på Gjøvik fredag.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Kjetil Rekdal tar et kraftig oppgjør med norsk fotball:

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå