Tar grep for å bedre hockeyspillernes sikkerhet: – Et stort steg i riktig retning

Ishockeyforbundet gjør endringer i Players Safety (PSF).

Nå kan sikkerhetsutvalget i ishockeyforbundet gå inn i saker uten at det foreligger en rapport fra enten klubb eller dommerveileder. Dette bildet er fra oppgjøret mellom Storhamar og Vålerenga. Storhamars Christian Larrivée (t.h) takler Vålerengas Jonas Oppøyen.Foto: Fredrik Hagen/NTB scanpix

Saken oppdateres.

Det har vært noen hendelser i GET-ligaen denne sesongen der spillere har kommet i fokus etter stygge taklinger.

Tidligere har regelverket vært sånn at klubbene selv har måttet melde inn saker som dommeren har gått glipp av.

Nå blir det en endring.

– Nå kan vi i teorien ta opp en sak selv, uten av klubben melder den inn. Det er et stort steg i riktig retning, men vi er fortsatt langt bak de store ligaene, der det mer eller mindre er profesjonalisert, sier dommersjef og leder i PSF, Geir Thomas Olsen.

Hockeyforbundet la ut følgende redegjørelse på sin nettside onsdag.

«I lys av de siste ukers hendelser, og påfølgende dialog mellom Norsk Topphockey og NIHF, er det besluttet å endre i mandatet for Player Safety. Utvalget kan heretter identifisere og innrapportere saker på eget initiativ. I praksis betyr endringen at utvalget kan vurdere situasjoner fra GET uten at det foreligger en rapport fra enten klubb eller dommerveileder. Endringen vil gi et større handlingsrom for utvalget til å involvere seg i saker der de mener spillernes sikkerhet blir utfordret. Erfaringer så langt i sesongen viser at dette arbeidet må styrkes ytterligere».

– Karrieretruende og farlig

– Det vil alltid være en risiko at man ikke ser en sak, og på grunn av hockeyens utvikling, er det noen saker som går under dommerens radar. Vi kan nå gjøre det vi kan for å identifisere det som skjer på isen, og få med oss mest mulig, sier Olsen.

Dette handler om spillerne sikkerhet.

– Det er alt fra hodetaklinger, taklinger bakfra, knetaklinger. Den type situasjoner som er karrieretruende og farlig, sier Olsen.

Så langt i år har Players Safety curdert tre saker. De har kommet inn via dommerveiler eller klubb

– Den ene ble avslått. Vi hadde ikke nok dokumentasjon, og det var dårlige tv-bilder, sier Olsen.

De andre to er albuetaklingen til Mario Lamoureux (Frisk Asker) på Stjernens Jesper Nipe i GET-møtet mellom de to lagene i begynnelsen av oktober.

Fik en kamps karantene.

Den andre er Martin Lauman Ylvens (Vålerenga) takling i ryggen på Frisk Askers Alex Wall. Sistnevnte fikk påvist hjernerystelse etter hendelsen.

– Det er en takling i ryggen som dommerne identifiserte, men de leste den rett og slett feil, sier Olsen.

– Mer handlingsrom

Tidligere Lørenskog-sjef Svein-Erik Edvartsen skriver på Twitter onsdag at det tok tre år før forslaget Lørenskog fremmet i 2014 ble en realitet.

– Dette er noe vi snakket om for ti år siden. Det er et ressursspørsmål, og mer og mer tid blir lagt på Eliteserien, sier Olsen.

Petter Salsten, sportssjef NIHF, er uansett glad for endringen.

– Det gir oss litt mer handlingsrom. Endringen er at utvalget kan på eget initiativ ta tak i en sak vi mener er over streken, og som ikke er rapportert inn av dommerveileder eller fra klubb. Vi har åpnet den luka også. Nå er det så mange veier inn når det skjer en hendelse, som gjør at den kan bli vurdert, sier Salsten.

Dette vil gjøre sikkerheten til spillerne bedre.

– Helt opplagt er dette et tema som berører spillerne. Det går fortere og fortere, og spillerne blir bedre og bedre trent. Konsekvensene av et sammenstøt er dermed store. Dette er noe som har vokst fram de siste årene, etter at temaet takling mot hodet har fått større og større fokus, sier Salsten.

Ole G. Haug er daglig leder i Frisk Asker, som topper GET-ligaen. Han liker ikke utviklingen i norsk ishockey.

– Jeg håper at klubbene skjerper seg. Vi kan ikke holde på som vi gjør nå, for det er litt negativt om dagen, sier Haug.

– Hva synes du om endringen som nå blir gjort?

– Dette har gått rundt i klubbene, og er ikke noe forbundet har gjort alene. Det blir veldig feil at vi skal være nødt til å passe på hele tiden, så dette støtter vi 100 prosent, sier Haug.

Players Safety foretar ikke straffeutmålinger. Deres funn sendes videre til disiplinærutvalget i NIHF.

§
Vis debatt
Utforsk tema:
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå